Τι 'βλέπει' ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα
OECD
Η ανάκαμψη αρχίζει το 2014 για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ που σήμερα έδωσε στο φως της δημοσιότητας την εξαμηνιαία έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών μελών του.
Για την Ελλάδα επισημαίνει ότι η ανάκαμψη θα έλθει μέσα στο 2014 ωστόσο το ΑΕΠ θα παραμείνει αρνητικό και του χρόνου κόντρα στις προβλέψεις κυβέρνησης - Κομισιόν - ΔΝΤ. Συγκεκριμένα προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4%. Ωστόσο για το 2015 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% καθώς, όπως επισημαίνει, η ανταγωνιστικότητα θα βελτιωθεί περισσότερο, το παγκόσμιο εμπόριο θα διευρυνθεί και οι επενδύσεις θα αυξηθούν (και με τη βοήθεια των Κοινοτικών Κονδυλίων) αν και οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σχετικά με το χρέος πριν λάβουν αποφάσεις.
Επίσης η έκθεση επισημαίνει πως η δημοσιονομική προσαρμογή και οι αδύναμοι ισολογισμοί των τραπεζών θα κρατήσουν περιορισμένη την εσωτερική ζήτηση.
Επίσης επισημαίνει πως "η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεχιστεί, όπως έχει σχεδιαστεί, με δεδομένο το υψηλό επίπεδο χρέους". Επιπλέον τονίζει ότι θα πρέπει να επιτραπεί στους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργήσουν εάν η οικονομική δραστηριότητα αποδειχθεί πιο αδύναμη των προβλέψεων.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος είναι σε τροχιά υλοποίησης. Παράλληλα θέτει εν αμφιβόλω τους στόχους για το ισοζύγιο προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης για τις χρονιές 2014 και 2015 με δεδομένη την πρόβλεψη του για πιο αδύναμη οικονομική επίδοση με βάση το ονομαστικό ΑΕΠ αλλά και πιθανή ενεργοποίηση των αυτόματων σταθεροποιητών.
Για τον ΟΟΣΑ παραμένει πρόκληση η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής και μία ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, που για να επιτευχθεί απαιτείται η επιβολή μεταρρυθμίσεων τόνωσης της ανταγωνιστικότητας αλλά και αναδιάρθρωση των ισολογισμών των τραπεζών προκειμένου να αρχίσει ξανά η πιστωτική επέκταση στη χώρα.
Ο Οργανισμός δεν παραλείπει να σημειώσει ότι χρειάζεται ένα πλήρες και δίκαιο φορολογικό σύστημα προκειμένου να έλθει η ανάπτυξη και να προστατευθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.
Τέλος, υπογραμμίζει πως δεν πρέπει να εξαιρεθεί η ανάγκη για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!