Ο πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον: Το πλοίο γυρίζει
Επισημάνσεις του Πρωθυπουργού σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον
Από την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση στο Peterson Institute for International Economics σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνέδεσε την οικονομική κρίση με την ενίσχυση του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού.
«Το πλοίο γυρίζει»
Στο πεδίο της οικονομίας, ο Πρωθυπουργός περιέγραψε την πορεία για την έξοδο από την κρίση και τις προοπτικές της χώρας, αναφερόμενος και στη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Συζητήσαμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, πώς πηγαίνει το πρόγραμμα, το ραντεβού ήταν πολύ καλό. Βγήκε ανακοίνωση από την πλευρά της κ. Λαγκάρντ. Σε σχέση με την βιωσιμότητα του χρέους το σημαντικό είναι ότι το Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup αποφάσισε ότι αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της τότε η Ε.Ε. θα βοηθήσει την χώρα στο πρόβλημα με το χρέος της. Τίποτε ακόμη βέβαιο να μην βιαστούμε για την λύση είναι πρόβλημα μεταξύ δύο διαφορετικών σχολών σκέψης», σημείβσε
Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι «η Ελλάδα κάνει τα πρώτα βήματα για την έξοδο από την οικονομική κρίση».
«Πριν από έναν χρόνο κανείς δεν έδινε ελπίδες στην Ελλάδα, θεωρείτο ότι το grexit ήταν η πιο πιθανή εξέλιξη, σήμερα δεν μιλάει κανείς για grexit αλλά για grecovery, η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάκαμψη του χρόνου μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Από πρόβλημα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει μετατραπεί σε σημείο σταθερότητας σε μία περιοχή που αποσταθεροποιείται. Τα πράγματα πήγαν αντίθετα με τις τότε απαισιόδοξες προβλέψεις», είπε.
Επισήμανε ωστόσο ότι δεν έχουμε βγει από την κρίση αλλά «το πλοίο γυρίζει». «Πρέπει να κάνουμε focus στο τέλος της κρίσης, να πετύχουμε μικρές νίκες, αν ένα μικρό σχέδιο πετύχει τότε οι άνθρωποι θα πιστέψουν ότι θα πετύχει και το μεγάλο» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε να νικήσουμε τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό δεν μπορούμε να είμαστε εμείς λαϊκιστές και εξτρεμιστές».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην γεωστρατηγική θέση της χώρας και στις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασίας για την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα κάνει τα πρώτα βήματα έξω από την κρίση. Δεν είμαστε μόνοι μας. Η Κύπρος περνάει κρίση, το Ισραήλ πέρασε κρίση. Οι τρεις χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν τις ενεργειακές πηγές στην περιοχή τους. Όταν θα εξελιχθεί η παραγωγή του αερίου οι τρεις χώρες μπορούν να καλύψουν το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης τα επόμενα 30 χρόνια. Η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο. Η Ευρώπη, η Αμερική, η Κύπρος και το Ισραήλ επιθυμούν να υπάρξει σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και η Ελλάδα μπορεί να παίξει σε αυτό σημαντικό ρόλο και παράλληλα να δώσει ελπίδα στους πολίτες των χωρών της περιοχής».
Υπογράμμισε ακόμη στις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων, με το νέο επενδυτικό νόμο και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και τόνισε ότι το γραφείο του είναι ανοικτό για τους επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην χώρα μας και ότι η προσέλκυση των επενδύσεων είναι ο λόγος του δεύτερου ταξιδιού του στην Αμερική.
Το τετ - α - τετ Σαμαρά με την Λαγκάρντ - Η ανακοίνωση του ΔΝΤ
Η συνάντηση Λαγκάρντ – Σαμαρά ήταν τετ – α – τετ. Τα είπαν οι δυο τους, για 45 λεπτά της ώρας.
Βγαίνοντας ο πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους «ότι έγινε συζήτηση που πήγε καλά και ότι συζητήθηκε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Η Κριστίν Λαγκάρντ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Είχα με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά μια παραγωγική συζήτηση σήμερα το απόγευμα σχετικά με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τον επαίνεσα για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος της στο σκέλος της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, και τόνισα τη σημασία επίτευξης προόδου στις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην εφαρμογή ενός ισχυρού προϋπολογισμού του 2014 για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Τον διαβεβαίωσα ότι το ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο να παράσχει βοήθεια προς την Ελλάδα σε αυτή της την προσπάθεια».
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!