Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Αντώνης Σαμαράς: ούτε σκέψη για νέα μέτρα

Δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα λόγω της εμπλοκής στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάνοντας μάλιστα λόγο για «αστειότητες».

Μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Σαμαράς είπε επίσης ότι ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί πολύ σύντομα και εμφανίστηκε βέβαιος πως θα τελεσφορήσει. «Τα σχέδια των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστούν», διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση. Στρέφοντας τα πυρά του στην αντιπολίτευση ο Πρωθυπουργός τόνισε πως υπάρχουν πολλοί που δεν θέλουν να γίνει καμία αποκρατικοποίηση στην Ελλάδα, οι οποίοι «είναι απέναντί μας». «Τη μια», συνέχισε, «μας κατηγορούν επειδή κάνουμε αποκρατικοποιήσεις την άλλη μας κατηγορούν αν οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα μπει μπροστά στις αποκρατικοποιήσεις».

«Όσα εμπόδια παρουσιάζονται, ξεπερνιούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι στην Ελλάδα συρρέουν δεκάδες ξένοι επενδυτές.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ έγινε σύμφωνα με όλους τους κανόνες. Ανέφερε ακόμη πως στην πρώτη φάση επιδείχθηκε ένα σημαντικό ενδιαφέρον και στη δεύτερη φάση ζητήθηκαν και δόθηκαν εξηγήσεις στις εταιρείες. «Μέχρι πριν από λίγες ημέρες δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Στη συνέχεια υπήρξαν κάποια προβλήματα τα οποία ήταν έξω και πέρα από εμάς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, υπάρχει όμως μια αξιόλογη προσφορά για την πλευρά της ΔΕΣΦΑ που φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες που έχει η Ελλάδα να κερδίσει την άλλη τεράστια υπόθεση που λέγεται TAP.

Ερωτηθείς για την εμπλοκή, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε άγνοια για τον αν έχει εμπλακεί η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ούτε αποκλείει ούτε θεωρεί δεδομένο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υποστήριξε πάντως πως αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβη, θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει τις ευθύνες της στάσης της.

Τι λέει η Κομισιόν για το θέμα

Η Κομισιόν δε διαδραμάτισε κανέναν ρόλο στην απόσυρση του ενδιαφέροντος του ρωσικού γίγαντα Gazprom για την πώληση της ελληνικής εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, φέρεται να δήλωσε πριν λίγη ώρα  εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Όσον αφορά την πώληση της ΔΕΠΑ, η Κομισιόν δεν επηρέασε τη διαδικασία και ούτε είχε καμία επαφή με εκπροσώπους της Gazprom επί του θέματος», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ πρόσθεσε «Η διαδικασία αποκρατικοποίησης στην Ελλάδα είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών και διενεργείται από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων της χώρας (ΤΑΙΠΕΔ). Οι διαδικασίας καθώς και οι αποφάσεις πάνω στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων λαμβάνονται από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ σε συμμόρφωση με την υφιστάμενη νομοθεσία της Ελλάδας και της Ε.Ε.».

Όπως επισημαίνει το Dow Jones Newswires, η Gazprom προμηθεύει περίπου το ένα τέταρτο του φυσικού αερίου της Ε.Ε., παρότι οι εξαγωγές προς την Ευρώπη έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αδύναμης ζήτησης και του σκληρότερου ανταγωνισμού. Κατά το παρελθόν, ωστόσο, η ΕΕ έχει επιδιώξει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου μετά την διαταραχή που προκλήθηκε από την αντιπαράθεση Ρωσίας - Ουκρανίας, της βασικής διόδου διέλευσης του αερίου το 2006-2009.

Επίσης, η Κομισιόν θα ήθελε η Ελλάδα να ξαναρχίσει τη διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ «το συντομότερο δυνατό», όπως  δήλωσε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Olli Rehn, Simon O’ Connor, σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

«Η έκβαση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του κλάδου φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική από την πλευρά των εσόδων, και της επίδρασης από την αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα», δήλωσε ο O’ Connor.

«Σε αυτό το πλαίσιο η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου το συντομότερο δυνατό. Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών», τόνισε. Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι ελληνικές αρχές θα πρέπει τώρα να εξετάσουν τι έγινε και πώς θα το αντιμετωπίσουν αυτό όσο καλύτερα γίνεται, ώστε να προχωρήσουν. Το μήνυμά μας είναι απλώς ότι θα θέλαμε να δούμε αυτή τη διαδικασία να ξαναρχίζει το συντομότερο δυνατό».

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!