Δείχνουν αδιέξοδες οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά… - Ποια είναι τα τέσσερα ενδεχόμενα στις κρίσιμες ψηφοφορίες
Το αδιέξοδο στις συζητήσεις με την Τρόικα λόγω της στάσης της ΔΗΜΑΡ για το επίδομα γάμου και το καθεστώς της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας παραμένει. Διαμορφώνεται έτσι το εξής παζλ:
-Ο πρωθυπουργός προχωρά στον σχεδιασμό του για να προλάβει τις προθεσμίες με στόχο πάντα να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης στο Γιουρογκρούπ της 12ης Νοεμβρίου ώστε το ποσό των 31,5 δισ. να μπουν στον λογαριασμό στις 16 του ίδιου μήνα. Η κυβέρνηση επιδιώκει φυσικά να εκταμιευθεί το σύνολο του ποσού σε μία δόση. Ενώ το αδιέξοδο στις συζητήσεις με την Τρόικα λόγω της σταθερής στάσης της ΔΗΜΑΡ παραμένει, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο και να ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος στις 5-7 Νοεμβρίου. Εν τω μεταξύ την προσεχή Τετάρτη στις 31 Οκτωβρίου θα κατατεθεί προς ψήφιση ο προϋπολογισμός του 2013 που περιλαμβάνει και τα μέτρα από το πακέτο των 13,5 δισ. που αφορούν την επόμενη χρονιά.
- Από την πλευρά της η Τρόικα δεν δέχεται να υποχωρήσει στα δύο συγκεκριμένα θέματα. Μάλιστα, με νέο e-mail που έστειλε χθες στο υπουργείο Εργασίας, οι δανειστές αποσαφήνισαν επί λέξει ότι «πήρατε το μέγιστο δυνατό στα εργασιακά, μην περιμένετε κάτι περισσότερο».
- Αίσθηση στο μεταξύ προκάλεσε η παρέμβαση το Σάββατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αν εκτιμά ότι θα υποχωρήσει ο κ. Κουβέλης, έδωσε την απάντηση: «Και γιατί να μην υποχωρήσουν οι Γερμανοί;» Ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε επίσης πως πιστεύει «ότι η λύση θα βρεθεί γιατί η Ευρώπη έχει αποφασίσει να σώσει την Ελλάδα. Το καράβι δεν θα βουλιάξει μέσα στο λιμάνι.» .
- Διαμορφώνονται λοιπόν τα εξής τέσσερα ενδεχόμενα όσο θα πλησιάζει η οριακή στιγμή των ψηφοφοριών:
- να υποχωρήσει πριν ή κατά την διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου η ΔΗΜΑΡ για να μην τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευση της δόσης.
- να ψηφίσουν «παρόν» οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.
- να δεχθεί τελικά η Τρόικα να μειώσει τις απαιτήσεις της.
- να αποσυρθεί συνολικά το εργασιακό από το πολυνομοσχέδιο και να δοθεί περισσότερος χρόνος για συζήτηση.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!