Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Ποια η νέα οικονομική ατζέντα -Το κυβερνητικό…προφίλ Στουρνάρα - Οι στόχοι και οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Ποια η νέα οικονομική ατζέντα

-Το κυβερνητικό…προφίλ Στουρνάρα

Οι στόχοι και οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

-Στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες η τρόικα

-Τα υπό διαπραγμάτευση ζητήματα

-Ποια μέτρα αλλάζουν

Στα «βαθιά» μπαίνει κατευθείαν ο «μπαρουτοκαπνισμένος» οικονομολόγος και νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, καθώς θα πρέπει σε μικρό χρονικό διάστημα να επιλύσει πλήθος ελληνικών προβλημάτων σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Ο εκ των πρωτεργατών του σχεδιασμού εισαγωγής της Ελλάδας στο ευρώ έχει «περάσει» από πλήθος νευραλγικών θέσεων κι αυτό φαντάζει θετικό την ώρα που η ελληνική οικονομία καταρρέει, ενώ και η αγορά δείχνει να εκτιμά σε κάποιο βαθμό τις ικανότητες του νέου τσάρου.

Όμως κάπου εδώ σταματούν οι «καλοί οιωνοί», καθώς οι χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τη χείριστη εφαρμογή του Μνημονίου από τις 2 προηγούμενες κυβερνήσεις καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο ολόκληρου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε μια παραπέουσα Ευρώπη.

Οι βασικοί στόχοι

Ο τρισυπόστατος στόχος που καλείται να επιτύχει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο κ. Στουρνάρας είναι ο εξής: οι μεγάλες αστοχίες στα φορολογικά έσοδα, να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα για τον κρατικό μηχανισμό και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η οποία αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, από την έκβαση των οποίων θα κριθούν η εκταμίευση της επόμενης δόσης και η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ταυτόχρονα θα πρέπει να προετοιμάσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής με περικοπές δαπανών τουλάχιστον 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 στην περίπτωση που δε ληφθεί απόφαση για χαλάρωση του προγράμματος προσαρμογής.

«Αγκάθι» αποτελεί η λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που είχε αδρανήσει κατά τη μακρά προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί υστέρηση της τάξης του 1 δις ευρώ στις εισπράξεις των εσόδων. Από εκεί και πέρα,το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εμφανίσει ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων αλλά και ισοδύναμων μέτρων,στην τρόικα, σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά ζητήσει βελτιώσεις στους όρους του Μνημονίου.

Διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο την ανάπτυξη

Εκτός των ανωτέρω ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφορίες, θέτει ως άμεσες προτεραιότητες την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους 6,5 δισ. ευρώ, την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τη μείωση του ελλείμματος σε συνδυασμό με πολιτικές για την ανάσχεση της ύφεσης και την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς με στόχο τη βελτίωση της θέσης της χώρας μας στις αγορές.

Πιο αναλυτικά, για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά υψίστης σημασίας είναι η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και «αγγίζουν» πλέον τα 6,5 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει αίτημα προς την τρόικα για την εκταμίευση του ποσού αυτού Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης το ζητούμενο είναι να οριστούν οι όροι με τους οποίους θα γίνουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των εγχώριων τραπεζών, ώστε να εξασφαλιστεί, όπως άλλωστε ζητά και η τρόικα, ότι αυτές δε θα κρατικοποιηθούν.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει και τα κονδύλια που είναι απαραίτητα για να υλοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση, καθώς στην επόμενη δόση που θα λάβει η Ελλάδα από το EFSF έχει προβλεφθεί η εκταμίευση 25 δισ. ευρώ γι' αυτόν τον σκοπό. Στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη μείωση του ελλείμματος σε συνδυασμό, όμως, με παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας.

Πυρετώδεις επαφές

Προς τούτα, ο υπουργός έκανε τις πρώτες επαφές του με παράγοντες της οικονομίας και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, όπως με το διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο και ενημερώθηκε για τις ταμειακές ροές του Δημοσίου. Παράλληλα, ο νέος υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη, ο οποίος ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες και συμμετείχε σε σύσκεψη υπό τον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Ζανιά. Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από τον κ. Μαυραγάνη ενημέρωση για την πορεία των εσόδων και για τις ενέργειες που γίνονται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω του συστήματος των διασταυρώσεων,ενώ είχε συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα Ηλία Πλασκοβίτη, με τον οποίο συζήτησε σειρά θεμάτων ενόψει και της συνάντησής του με την τρόικα που θα γίνει αμέσως μόλις ορκιστεί.

Η ατζέντα της νέας διαπραγμάτευσης

Γενικά, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε επαγρύπνηση, εν όψει της επικείμενης επίσκεψης της τρόικα, η οποία έρχεται με τις…αγριότερες των διαθέσεων, προετοιμάζοντας την ατζέντα της διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα, πέρα από την ατζέντα της νέας κυβέρνησης, ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να διαπραγματευθεί με την τρόικα σειρά ζητημάτων που προβλέπονται από το Μνημόνιο 2, όπως τα εξής:

-Μειώσεις για ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, κληρικούς και γιατρούς: Προβλέπεται μείωση 12% κατά μέσον όρο στα «ειδικά μισθολόγια» του δημόσιου τομέα από την 1η Ιουλίου 2012. Αναζητείται ισοδύναμο μέτρο για 400 εκατ. ευρώ το 2012 και 700 εκατ. ευρώ το 2013.

-Περικοπές 11,6 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014: Αν γίνει επέκταση του προγράμματος ως και το 2016, τα μέτρα 11,6 δισ. θα συζητηθούν το Σεπτέμβριο αντί για τον Ιούλιο και θα αφορούν την τετραετία 2013-2016.

-Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην προβεί σε νέες περικοπές.

-Αποκρατικοποιήσεις: Ως το τέλος του α΄ εξαμήνου θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει οι υποθέσεις των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC.

-Αύξηση των αντικειμενικών αξιών: Η ευθυγράμμιση με τις τιμές της αγοράς ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο και αν τελικώς εφαρμοσθεί θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των φόρων για τα ακίνητα.

-«Ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές: Το Μνημόνιο προβλέπει ότι δεν θα μειώνεται ο φόρος από τους τόκους των στεγαστικών, τις ιατρικές δαπάνες, τα ασφάλιστρα ζωής και τα ενοίκια πρώτης κατοικίας.

Τι αλλάζει στη φορολογία

Όσον αφορά τη φορολογική πολιτική, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πιστεύουν ότι θα υπάρξει η δυνατότητα άμεσης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%.Καθώς η τουριστική σεζόν πλησιάζει στα…φόρτε της η μείωση του ΦΠΑ με υπουργική απόφαση, την οποία θα εγκρίνει η τρόικα, καθώς η κατάρτιση και η ψήφιση μιας νομοθετικής ρύθμισης θα καθυστερήσει πολύ την εφαρμογή του μέτρου φαίνεται πιθανή. Είναι πολύ πιθανό η τρόικα να δώσει τη συγκατάθεσή της κατά την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σήμερα στην εστίαση επιβάλλεται ΦΠΑ με συντελεστή 23%, ενώ στόχος είναι να μειωθεί στο 13%.Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το μέτρο αυτό δεν θα βρει σημαντικές αντιρρήσεις από την τρόικα αφού μέχρι στιγμής έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Δηλαδή μειώθηκε ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης, τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν σημειώσει πτώση ενώ έχει διαπιστωθεί ότι από τότε που εφαρμόστηκε έχει αυξηθεί και η φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων. Παράλληλα, έτοιμο είναι εδώ και αρκετούς μήνες και το νομοσχέδιο με το οποίο θα καταργηθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων προκειμένου να απλοποιηθούν οι φορολογικές διαδικασίες.

Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών  Γ. Μαυραγάνης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία για να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία στις εφορίες και στις κεντρικές υπηρεσίες ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να μειωθεί η φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, σε διαπραγμάτευση με την Τρόικα θα επιδιώξει να εξηγήσει ότι στην Ελλάδα παρατηρείται έντονα το φαινόμενο των πολύ αυξημένων φόρων με πολύ μικρή όμως αποκομιδή εσόδων.

Τα…ανακουφιστικά μέτρα

Αναφορικά με άλλες ανατροπές στη φορολογία, η κυβέρνηση προτείνει:

-Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στα πλαίσια του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

-Μείωση των εξής φορολογικών συντελεστών:

-ΦΠΑ για την εστίαση στην προηγούμενη κλίμακα.

-ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, σε χαμηλά κλιμάκια.

-Αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και όλων των φόρων επί της Ακίνητης Περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο.

-Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, πάταξη της φοροδιαφυγής και της παρα-οικονομίας.

-Μείωση των έμμεσων φόρων και των συντελεστών ΦΠΑ

-Οριστική κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάσταση τους από απλούς κανόνες απεικόνισης συναλλαγών

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!