Στο κόκκινο η Ευρωζώνη για Ισπανία και Κύπρο – Πρόβλημα και στην Ιταλία – Επιμένει η Μέρκελ για την Ελλάδα…
Η Ισπανία αποτελεί το «φόβο» των αγορών μετά τη νέα δραματική άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων της, που κατέρριψαν χθες νέο ιστορικό υψηλό, αλλά και μετά το νέο "χτύπημα" του οίκου Fitch, που υποβάθμισε μαζικά ισπανικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι η Ανγκελα Μέρκελ επιχείρησε να διαχωρίσει την κατάστασή της Μαδρίτης από αυτή των χωρών που βρίσκονται σε μνημόνιο.
Η Ανγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση στην Ισπανία είναι διαφορετική από ότι στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, επισημαίνοντας όμως ότι ο δανεισμός της Ισπανίας εξαρτάται από τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα της.
«Θα υπάρξουν φυσικά όροι για την Ισπανία, θα απαιτηθεί μια αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα ώστε οι ισπανικές τράπεζες να μπουν σε βιώσιμη οδό», είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία για μία ακόμα φορά υπεραμύνθηκε της οικονομικής λιτότητας η οποία έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, πέντε ημέρες πριν από τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές, τονίζοντας ότι αυτή είναι «αναγκαία», «για να αποτελεί το παράδειγμα για όλη την Ευρωζώνη».
Στις αγορές κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού εκτινάχθηκε στο 6,816%, στο υψηλότερο επίπεδο στη διάρκεια του ευρώ, ενώ και του αντίστοιχου ιταλικού ξέφυγε πάνω από το 6,20%. Ο οίκος εκτιμά ότι η Ισπανία θα παραμείνει σε ύφεση φέτος και το 2013 και δεν θα ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους της για τα δύο έτη, αν και επεσήμανε ότι το ισπανικό σχέδιο διάσωσης θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθεροποίηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση άλλων χωρών, όπως η Ιταλία.
Προ των θυρών του μηχανισμού και η Κύπρος
Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, το μέγεθος της βοήθειας προς την Κύπρο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα τρία με τέσσερα δισ. ευρώ. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η προσφυγή θα γίνει, όπως στην περίπτωση της Ισπανίας, Σαββατοκύριακο, που οι διεθνείς αγορές είναι κλειστές.
Η Κύπρος ανακοίνωσε χθες ότι δεν έχει λάβει κάποια απόφαση να ζητήσει διάσωση από την ΕΕ, αλλά ξεκαθάρισε ότι παραμένει μια από τις επιλογές της εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας στο τέλος του μήνα. Σε παρακολούθηση για υποβάθμιση της αξιολόγησης έθεσε ο οίκος αξιολόγησης Moodys δύο κυπριακές τράπεζες, αντανακλώντας τον αυξανόμενο κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Πρόκειται για τις Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] και Hellenic Bank, ενώ και η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου (Cyprus Popular Bank) τέθηκε σε εξέταση για υποβάθμιση.
Βόμβα Φέκτερ και για την Ιταλία!
Τον κίνδυνο να βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών και να αναγκαστεί να ζητήσει οικονομική βοήθεια αντιμετωπίζει και η Ιταλία, καθώς οι δηλώσεις της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών, Μαρίας Φέκτερ, φούντωσαν τις ανησυχίες για μετάδοση της κρίσης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Σε τηλεοπτική συνέντευξή της, η κα Φέκτερ δήλωσε ότι τα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να αναλάβουν και ένα πακέτο στήριξης της Ιταλίας. Εν μέσω της θύελλας αντιδράσεων που προκάλεσαν στη Ρώμη, η κα Φέκτερ προσπάθησε να ανασκευάσει.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!