Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Συμφωνία για το Μηχανισμό Σταθερότητας – Ποιοι πληρώνουν

Συμφώνησαν για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, βάζοντας τις τελευταίες πινελιές πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 24-25ης Μαρτίου, οι υπουργοί οικονομικών της Eυρωζώνης. "Έχουμε τώρα μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ενίσχυση των αρχών της ζώνης του ευρώ, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της Ευρωζώνης προς τις αγορές", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν. Το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης που θα λειτουργήσει από το 2013 θα διαθέτει 80 δισ. ευρώ σε καταβεβλημένα κεφάλαια και 620 δισ. σε καταβλητέα. Επίσης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα έχει συνολική δανειοδοτική δυνατότητα 500 δις ευρώ και θα διαθέτει τα κεφάλαια του με κόστος χαμηλότερο από αυτό του υφιστάμενου μηχανισμού EFSF.

Τα δάνεια του ESM θα τιμολογούνται στις 200 μονάδες βάσης επί των τρεχόντων επιτοκίων της αγοράς. Επιπλέον 100 μονάδες θα προστίθενται εάν η διάρκεια των δανείων που χορηγούνται υπερβαίνει την τριετία, ανέφερε ο αξιωματούχος. Δεν θα χρεώνονται διαχειριστικές προμήθειες.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό της συμμετοχής των χωρών μελών της ευρωζώνης στο κεφάλαιο του Μηχανισμού, θα υπολογίζεται βάσει της συμμετοχής τους στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.

Σε αυτό πλαίσιο, τα κεφάλαια που θα καταβάλει η Ελλάδα στο Μηχανισμό θα αντιπροσωπεύουν το 2,8% των συνολικών κεφαλαίων. Το μεγαλύτερο ποσοστό αντιστοιχεί στη Γερμανία (27,1%) και ακολουθούν η Γαλλία (20,4%), η Ιταλία (17,9%) και η Ισπανία (11,9%).

Ο Μηχανισμός θα παρέχει δάνεια, υπό την προϋπόθεση ενός αυστηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για τις χώρες που τα λαμβάνουν. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής θα το εγκρίνει το Eurogroup, ανάλογα με τη σοβαρότητα των δημοσιονομικών ανισορροπιών που παρουσιάζει η χώρα που προσφεύγει στο Μηχανισμό.

Επίσης, ο Μηχανισμός θα μπορεί να επέμβει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων στη βάση ενός αυστηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με τη σύμφωνη γνώμη του πολιτικού Διοικητικού Συμβουλίου.

Το  ESM θα συνεργάζεται στενά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ για την παροχή οικονομικής βοήθειας. Οι αυστηρές προϋποθέσεις θα εξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το ΔΝΤ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!