Η Αθήνα σε ρυθμούς…τρόικας
Σε ρυθμούς… τρόικας κινείται αυτές τις μέρες η Αθήνα, καθώς ήδη έχουν φτάσει μικρομεσαία στελέχη από το ΔΝΤ, την Ε.Ε και την ΕΚΤ με σκοπό να ξεκινήσουν την προετοιμασία ελέγχου της ελληνικής οικονομίας με απώτερο στόχο να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 4ης δόσης του δανείου, ύψους 15 δις ευρώ, προς τη χώρα μας.
Βέβαια, τα…σπουδαία αρχίζουν από σήμερα, καθώς στην Ελλάδα θα βρεθούν οι επικεφαλής της τρόικα, Σερβάς Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ και Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ με ένα διπλό στόχο: πρώτον να «σκανάρουν» την έως τώρα πορεία των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και την εν γένει οικονομική κατάσταση της χώρας μας και δεύτερον να εξειδικεύσουν με τον Γ. Παπακωνσταντίνου το πακέτο των μέτρων 12,8 δις. ευρώ (5% του ΑΕΠ) που έχει δεσμευτεί να λάβει η κυβέρνηση την τριετία 2012 -2014, για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ ( 7 δις. ευρώ).
Το χρονοδιάγραμμα
Ένα εκ των αιτημάτων των εμπειρογνωμόνων ήταν το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημόσιων νοσοκομείων το 2010 οι οποίες ξεπερνούν τα 8,5 δισ. ευρώ. Φυσικά, στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και ο προγραμματισμός για την πορεία της οικονομικής πολιτικής από το 2011 μέχρι και το 2014. Κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου τόνιζαν ότι τα μη καθορισμένα μέτρα θα συμφωνηθούν μεν, αλλά με ένα γενικό τρόπο με την τρόικα. Θα αναληφθεί μεν η δέσμευση, αλλά χωρίς να αποτυπωθεί με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής.
Το σημαντικό είναι ότι το κείμενο της αξιολόγησης που θα εκδοθεί από την ηγεσία των ελεγκτών της τρόικας γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου, και στη συνέχεια οι επιμέρους εκθέσεις από Ε.Ε. και ΔΝΤ, δεν θα αξιολογούν μόνο την τέταρτη δόση του δανείου. Θα αποτελούν και πρόκριμα για τη διαπραγμάτευση της επιμήκυνσης του χρέους των 110 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί Μέχρι τον Μάρτιο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμη την έκθεση στρατηγικής στην οποία θα κωδικοποιούνται βήμα-βήμα όλες οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές που θα γίνουν στο κράτος το επόμενο διάστημα.
Η έκθεση στρατηγικής η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο θα προβλέπει την αναδιάρθρωση των μεγάλων ή ζημιογόνων επιχειρήσεων, το κλείσιμο φορέων, τα επόμενα στάδια της φορολογικής μεταρρύθμισης, την περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών αλλά και την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!