Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Νέες πιέσεις στον Ευρωπαϊκό Νότο

Στα ύψη εκτινάσσονται και πάλι τα spread των ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης εν μέσω έντονης φημολογίας αλλά και πιέσεων από τον γαλλογερμανικό άξονα για ένταξη της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης.

Ειδικότερα, το spread του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Πορτογαλίας σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφώθηκε στις 442 μονάδες βάσης (4,42%) και η απόδοσή του σημαντικά πάνω από το 7%. Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς κυμαινόταν τη Δευτέρα  το πρωί πάνω από τις 990 μονάδες βάσης. Το spread των ισπανικών ομολόγων έφθασε τις 273 μονάδες βάσης, ενώ και το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου πλησίασε τις 200 μονάδες βάσης, με την απόδοσή του να φθάνει το 4,8%. Ακόμα το spread των βελγικών 10ετών ομολόγων ενισχύεται 14 μονάδες βάσης στις 427 μονάδες, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα. Η δημοπρασία των πορτογαλικών ομολόγων πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά την έκδοση από τον Οργανισμό Δημοσίου Χρέους της χώρας εξάμηνων εντόκων γραμματίων με πολύ υψηλό κόστος, το οποίο πλησίασε το 4%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αρκετή ζήτηση των πορτογαλικών ομολόγων από τους επενδυτές, θα δοθεί το σήμα ότι η χώρα έχασε τη δυνατότητα πρόσβασής της στις αγορές. Οι επενδυτές θεωρούν, επίσης, ότι το κόστος δανεισμού πάνω από το 7% είναι απαγορευτικό και ότι η Πορτογαλία θα αναγκασθεί, αν δεν μειωθεί το κόστος αυτό, να προσφύγει σε ευρωπαϊκή βοήθεια. Η πίεση αναμένεται να συνεχισθεί και στα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, δεδομένου ότι η Ιταλία θα ζητήσει φέτος από τις αγορές περισσότερα από 200 δις ευρώ και η Ισπανία ένα ποσό που πλησιάζει τα 200 δις. ευρώ. Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται σε δηλώσεις επενδυτών, οι οποίοι θεωρούν "άδικη την τιμωρία των ιταλικών ομολόγων", επειδή η Ιταλία δεν έχει τα ίδια διαρθρωτικά προβλήματα με τις άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης και καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους της από εγχώριες αποταμιεύσεις.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!