Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Τ. 392/8/Β0019/2002 Εξουσιοδότηση Ε.Β.Ε.Α. και λοιπών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων κατ' εφαρμογή της από 26 Ιουνίου 1990 Διεθνούς Τελωνειακής Σύμβασης "περί προσωρινής εισαγωγής" (Ν. 2401/96) και της από 6 Δεκεμβρίου 1961 Διεθνούς Τελωνειακής Σύμβασης "επί του Δελτίου Α.Τ.Α δια την προσωρινήν εισδοχήν εμπορευμάτων" (Ν.132/75)

Αριθ. Τ 392/8/Β0019

ΦΕΚ Β 136/10-2-2003

Περί εξουσιοδότησης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α) ως:

- Εκδοτικού Οργανισμού, κατ' εφαρμογή της από 26 Ιουνίου 1990 Διεθνούς Τελωνειακής Σύμβασης "περί προσωρινής εισαγωγής" (Ν. 2401/96) και

- Εγγυοδοτικού Οργανισμού, κατ' εφαρμογή της από 26 Ιουνίου 1990 Διεθνούς Τελωνειακής Σύμβασης "περί προσωρινής εισαγωγής" (Ν. 2401/96) καθώς και της από 6 Δεκεμβρίου 1961 Διεθνούς Τελωνειακής Σύμβασης "επί του Δελτίου Α.Τ.Α δια την προσωρινήν εισδοχήν εμπορευμάτων" (Ν.132/75)

και των Λοιπών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων ως:

- Εκδοτικών Οργανισμών, κατ'εφαρμογή της από 26 Ιουνίου 1990 Διεθνούς Τελωνειακής Σύμβασης "περί προσωρινής εισαγωγής" (Ν.2401/96).

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Έχοντας υπόψη :

1. Τη διάταξη του πρώτου άρθρου του Ν.132/75 (ΦΕΚ 184/Α/1-9-75), με την οποία κυρώθηκε η από 6 Δεκεμβρίου 1961 Διεθνής Τελωνειακή Σύμβαση " επί του Δελτίου Α.Τ.Α δια την προσωρινήν εισδοχήν εμπορευμάτων".

2. Τη διάταξη του δεύτερου άρθρου του Ν. 132/75 " περί κυρώσεως της Διεθνούς Τελωνειακής Συμβάσεως επί του Δελτίου Α.Τ.Α δια την προσωρινήν εισδοχήν εμπορευμάτων ", σύμφωνα με την οποία " τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια δύνανται, μετ'έγκρισιν του Υπουργού Εμπορίου, να παρέχουν εγγυήσεις δια την άνευ καταβολής δασμών και φόρων, βάσει Δελτίου Α.Τ.Α, προσωρινήν εισαγωγήν

3. Τις διατάξεις του τρίτου άρθρου παρ. 1 και 2 του ιδί-ου ως άνω Νόμου, σύμφωνα με τις οποίες: " - Δια κοινών αποφάσεων των Υπουργών Οικονομικών και Εμπορίου, δημοσιευομένων δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, εξουσιοδοτούνται τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, όπως αναλάβουν την κατά το άρθρον 4 της κυρου-μένης Συμβάσεως έκδοσιν και χορήγησιν των Δελτίων Α.Τ.Α, ως και την ευθύνην της εν άρθρω 6 ταύτης προ-βλεπομένης εγγυήσεως.

- Δια των αυτών αποφάσεων καθορίζονται οι όροι υφ'ούς το εξουσιοδοτούμενον Επιμελητήριον θα αναλά-βη την παροχήν των ανωτέρω υπηρεσιών, τα δια τας ως άνω υπηρεσίας δικαιώματα αυτού, ως και το ύψος και το είδος της παρ' αυτού παρεχομένης εγγυήσεως ".

4. Τη διάταξη του πρώτου άρθρου του Ν. 2401/96 (ΦΕΚ 97/Α/4-6-1996), με την οποία κυρώθηκε η, από 26 Ιουνίου 1990, Διεθνής Τ ελωνειακή Σύμβαση " περί προσωρινής εισαγωγής ".

5. Τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 1 του παραρτήματος Α της ως άνω κυρωθείσας Διεθνούς Σύμβασης "περί προσωρινής εισαγωγής", σύμφωνα με την οποία "κάθε συμβαλλόμενο μέρος μπορεί, υπό τους όρους και τις εγγυήσεις που θα ορίσει, να εξουσιοδοτήσει εγγυοδοτικούς οργανισμούς να παρέχουν εγγυήσεις και να εκδίδουν τίτλους προσωρινής εισαγωγής, είτε απευθείας, είτε μέσω εκδοτικών οργανισμών ".

6. Τις διατάξεις του Ν. 2081/92 "Ρύθμιση του θεσμού των επιμελητηρίων, τροποποίηση των διατάξεων του Ν.1712/87 για τον εκσυγχρονισμό των επαγγελματικών οργανώσεων των εμπόρων, βιοτεχνών και λοιπών επαγ-γελματιών και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ 154/92).

7. Την αριθ.86685/5560/8-12-1975 Απόφαση του Υπουργού Εμπορίου " Έγκρισις παροχής εγγυήσεων υπό Ε.Β.Ε Αθηνών δια την άνευ καταβολής δασμών και φόρων προσωρινήν εισαγωγήν εμπορευμάτων ".

8. Τα 16984/25-5-2000, 10620/13-7-2000 και 105302/69-2002 έγγραφα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών με τα οποία δηλώνεται :

α) η πρόθεση για τη συνέχιση παροχής εγγύησης επί των εκδιδομένων Δελτίων Α.Τ.Α, κατ' εφαρμογή της, από 6 Δεκεμβρίου 1961, Διεθνούς Τελωνειακής Σύμβασης " επί του Δελτίου Α.Τ.Α δια την προσωρινήν εισδοχήν εμπορευμάτων ".

β) η πρόθεση έκδοσης Δελτίων ΑΤΑ και παροχής εγγύησης κατ' εφαρμογή της, από 26 Ιουνίου 1990, Διεθνούς Τελωνειακής Σύμβασης "περί προσωρινής εισαγωγής" (Σύμβαση Κωνσταντινουπόλεως).

9. Το από 17-1-2001 έγγραφο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, από το οποίο προκύπτει απόφαση αναπροσαρμογής της, μέχρι σήμερα, ισχύου-σας κλίμακας δικαιωμάτων για την παροχή υπηρεσιών του.

10. Το 4053/20-10-98 έγγραφο του Επιμελητηρίου Λάρισας, με το οποίο ζητά να συμπεριληφθεί στα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, που εκδίδουν Δελτία Α.Τ.Α, για την προσωρινή εξαγωγή προϊόντων της περιοχής, προκειμένου να στηριχθεί η εξαγωγική δραστηριότητα της περιφέρειας, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

11. Το 8595/6-6-01 έγγραφο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με το οποίο γνωστοποιείται η απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής αυτού να συμπεριληφθεί το Επιμελητήριο Λάρισας στα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια που εκδίδουν Δελτία Α.Τ.Α.

12. Την Σύσταση της 25ης Ιουνίου 1992 του Συμβουλίου Τελωνειακής Συνεργασίας, περί της αποδοχής του Δελτίου Α.Τ.Α στο πλαίσιο της προσωρινής εισαγωγής.

13. Την 1100383/1330/Α0006/31-10-2001 Α.Υ.Ο "περί καθορισμού αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομικών".

14. Την κοινή Απόφαση 485/31-10-2001 Πρωθυπουργού και Υπουργού Ανάπτυξης, σχετικά με ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Ανάπτυξης Αλέξανδρο Καλαφάτη, Χρήστο Θεοδώρου και Δημήτριο Γεωργακό-πουλο (ΦΕΚ 1484/Β/31.10.01). αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Εξουσιοδοτούνται τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Καλαμάτας, Καβάλας, Βόλου, Ιωαννίνων, Αγρινίου, Εύβοιας, Μυτιλήνης, Ρόδου, Ηρακλείου, Καστοριάς και Λάρισας, να αναλάβουν την έκδοση και χορήγηση Δελτίων Α.Τ.Α, σύμφωνα με το άρθρο 5 του παραρτήματος Α της Διεθνούς Τελωνειακής Σύμβασης "περί προσωρινής εισαγωγής", που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 26 Ιουνίου 1990.

Άρθρο 2

1. Εξουσιοδοτείται το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, να αναλάβει :

α) την ευθύνη της, από το άρθρο 8 του παραρτήματος Α της Σύμβασης " περί προσωρινής εισαγωγής" ( Σύμβαση Κωνσταντινουπόλεως ), προβλεπόμενης εγγύησης για την καταβολή στις Ελληνικές Τελωνειακές Αρχές του ποσού των εισαγωγικών δασμών και φόρων και των άλλων ποσών που απαιτούνται, σε περίπτωση μη τήρησης των όρων, που έχουν οριστεί για την προσωρινή εισαγωγή ή την τελωνειακή διαμετακόμιση των εμπορευμάτων, που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το καθεστώς προσωρινής εισαγωγής με Δελτία Α.Τ.Α, τα οποία έχουν εκ-δοθεί από αντίστοιχο εκδοτικό οργανισμό.

β) την ευθύνη της, από το άρθρο 6 της Σύμβασης Α.Τ.Α, προβλεπόμενης εγγύησης, για την καταβολή στις Ελληνικές Τελωνειακές αρχές του ποσού των εισαγωγικών δασμών καθώς και κάθε άλλου ποσού που οφείλεται σ' αυτές, σε περίπτωση μη τήρησης των όρων της προσωρινής εισαγωγής ή της διαμετακόμισης εμπορευμάτων, που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό το καθεστώς Δελτίων Α.Τ.Α, τα οποία εκδίδονται από αντίστοιχο αλλοδαπό εκδοτικό οργανισμό.

2. Η εγγύηση θα παρέχεται ως ακολούθως :

α) Στα πλαίσια εφαρμογής της Σύμβασης "περί προσωρινής εισαγωγής" (Σύμβαση Κωνσταντινουπόλεως), η εγγύηση θα παρέχεται για τις παρακάτω περιπτώσεις προ-σωρινώς εισαγομένων εμπορευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με Δελτίο Α.Τ.Α, οι οποίες και αποτελούν το αντικείμενο των αντίστοιχων παραρτημάτων αυτής :

- Εμπορευμάτων που προορίζονται προς παρουσίαση ή χρησιμοποίηση σε εκθέσεις,

πανηγύρεις, συνέδρια ή παρόμοιες εκδηλώσεις

- Επαγγελματικού Υλικού

- Εμπορευματοκιβωτίων, παλετών, συσκευασιών, δειγμάτων και άλλων εμπορευμάτων που εισάγονται στα πλαίσια εμπορικής δραστηριότητας

- Εμπορευμάτων που εισάγονται στα πλαίσια παραγωγικής δραστηριότητας

- Εμπορευμάτων που εισάγονται για εκπαιδευτικό, επιστημονικό ή μορφωτικό σκοπό

- Προσωπικών ειδών των ταξιδιωτών και των εμπορευμάτων που εισάγονται για αθλητικούς σκοπούς

- Υλικού τουριστικής διαφήμισης

- Εμπορευμάτων που εισάγονται στα πλαίσια της μεθοριακής κυκλοφορίας

- Εμπορευμάτων που εισάγονται για ανθρωπιστικούς σκοπούς

- Ζώων

- Εμπορευμάτων που εισάγονται με μερική αναστολή εισαγωγικών δασμών και φόρων.

β) Στα πλαίσια εφαρμογής της Σύμβασης "επί του Δελτίου ΑΤΑ δια την προσωρινήν εισδοχήν εμπορευμάτων" (Ν.132/75), η εγγύηση θα παρέχεται για τις παρακάτω περιπτώσεις προσωρινώς εισαγομένων εμπορευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με Δελτίο Α.Τ.Α :

- Επαγγελματικού Υλικού , στο οποίο αναφέρεται το Ν.Δ 152/73 "περί κυρώσεως της Διεθνούς Τελωνειακής Συμ-βάσεως περί προσωρινής εισαγωγής επαγγελματικού υλικού", (ΦΕΚ 244/Α /73)

- Εμπορευμάτων, στα οποία αναφέρεται το Ν.Δ 142/73 " περί κυρώσεως της Διεθνούς Τελωνειακής συμβάσεως επί της παροχής διευκολύνσεων δια την εισαγωγήν εμπορευμάτων προοριζομένων προς επίδειξιν ή χρησιμοποίη-σιν εις εκθέσεις, πανηγύρεις, συνέδρια ή παρομοίας εκδηλώσεις", (ΦΕΚ 240/Α/73)

- Επιστημονικού Υλικού, στο οποίο αναφέρεται το Ν.Δ 150/73 "περί κυρώσεως της Διεθνούς Τελωνειακής Συμβάσεως περί προσωρινής εισαγωγής επιστημονικού υλικού", (ΦΕΚ 241/Α /73)

- Παιδαγωγικού Υλικού, στο οποίο αναφέρεται το Ν.Δ 151/73 "περί κυρώσεως της Διεθνούς Τελωνειακής Συμβάσεως περί προσωρινής εισαγωγής παιδαγωγικού υλικού", (ΦΕΚ 242/Α /73)

- Εμπορικών Δειγμάτων και Διαφημιστικού Υλικού, στα οποία αναφέρεται το Ν.Δ 2985/54 "περί κυρώσεως της Διεθνούς Συμβάσεως περί εμπορικών δειγμάτων και διαφημιστικού υλικού", (ΦεΚ 209/Α /54)

3. Καθορίζεται ως ανώτατο όριο χρηματικού ποσού, του οποίου την καταβολή, προς τις Ελληνικές Τελωνειακές Αρχές θα εγγυάται το ανωτέρω εξουσιοδοτούμενο Επιμελητήριο, σε περίπτωση μη τήρησης των όρων της προσωρινής εισαγωγής εμπορευμάτων που εισήχθησαν στη χώρα με το καθεστώς προσωρινής εισαγωγής με Δελτίο Α.Τ.Α, οι

προβλεπόμενοι, από τις κείμενες Κοινοτικές και Εθνικές διατάξεις για τα εμπορεύματα αυτά, δασμοί και φόροι προσαυξημένοι κατά ποσοστό 10%.

Άρθρο 3

Για οποιοδήποτε θέμα που ανακύπτει στις σχέσεις μεταξύ των ανωτέρω εξουσιοδοτουμένων Επιμελητηρίων, των Ελληνικών Τ ελωνειακών Αρχών και των κατόχων Δελτίων Α.Τ.Α, καθώς και στη χρησιμοποίηση του Δελτίου Α.Τ.Α , ως διεθνούς τελωνειακού εγγράφου, (αποδεικτικά μέσα, δικαιώματα και υποχρεώσεις, προθεσμίες, παραγραφές, εγγραφές κ.λ.π), έχουν εφαρμογή οι διατάξεις :

α) της Σύμβασης Κωνσταντινουπόλεως, για θέματα που αφορούν Δελτία Α.Τ.Α που έχουν εκδοθεί από χώρες-μέ-λη της και

β) της Σύμβασης Α.Τ.Α, για θέματα που αφορούν Δελτία Α.Τ.Α, που έχουν εκδοθεί από χώρες-μέλη της εν λόγω Σύμβασης.

Άρθρο 4

Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ανατίθεται η ευθύνη της εξόφλησης των ποσών που ζητούνται από τους αλλοδαπούς Εγγυοδοτικούς Οργανισμούς, λόγω της εξόφλησης από αυτούς των οφειλών κατόχων Δελτίων Α.Τ.Α, τα οποία εκδόθηκαν από Ελληνικούς Εκδοτικούς Οργανισμούς, σε περίπτωση μη τήρησης των όρων προσωρινής εισαγωγής ή διαμετακόμισης εμπορευμάτων εισαχθέντων στη χώρα τους υπό το καθεστώς Δελτίου Α.Τ.Α.

Άρθρο 5

Τα εκδιδόμενα Δελτία Α.Τ.Α πρέπει να είναι σύμφωνα με το υπόδειγμα που εμπεριέχεται στο παράρτημα Α της από 26 Ιουνίου 1990 Διεθνούς Τελωνειακής Σύμβασης "περί προσωρινής εισαγωγής" (Ν. 2401/96).

Άρθρο 6

1. Οδηγίες για θέματα τεχνικής φύσης, που αφορούν στην εφαρμογή του συστήματος Α.Τ.Α εκδίδονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

2. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών εφοδιάζει τα λοιπά εξουσιοδοτούμενα Επιμελητήρια με ικανοποιητικό αριθμό εντύπων Δελτίων Α.Τ.Α.

Άρθρο 7

1. Τα δικαιώματα των ανωτέρω εξουσιοδοτουμένων Επιμελητηρίων, για τις παρεχόμενες από αυτά υπηρεσίες και τις πραγματοποιούμενες δαπάνες, στα πλαίσια εφαρμογής της Σύμβασης Κωνσταντινουπόλεως, για κάθε εκ-διδόμενο από αυτά Δελτίο Α.Τ.Α , καθορίζονται ως εξής :

α) Για αξία εμπορευμάτων έως 100 Ευρώ : 7 Ευρώ

β) Για αξία εμπορευμάτων από 101 έως 200 Ευρώ :12 Ευρώ

γ) Για αξία εμπορευμάτων από 201 έως 300 Ευρώ :18 Ευρώ

δ) Για αξία εμπορευμάτων άνω των 300 Ευρώ : καταβολή τέλους 18 Ευρώ πλέον 1% για το πέραν των 300 Ευρώ ποσό.

2. Η αξία των εξαγομένων εμπορευμάτων προκύπτει από υπεύθυνη δήλωση του προσώπου που ζητά την έκδοση του Δελτίου Α.Τ.Α.

3. Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών θα περιέρχεται , από τα υπόλοιπα

Εξουσιοδοτούμενα Επιμελητήρια, σαν δικαίωμα αυτού, το 1Λ του ποσού των ως άνω καθοριζομένων δικαιωμάτων για τις περιπτώσεις α, β, γ και ολόκληρο το ποσό για την περίπτωση δ, προκειμένου αυτό να καλύπτει τις δαπάνες που απορρέουν από τις αναλαμβανόμενες, σύμφωνα με την παρούσα, ευθύνες.

4. Τα ανωτέρω ποσά θα εμβάζονται στο λογαριασμό Νο 26200 του Ε.Β.Ε.Α στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Άρθρο 8

Η κυκλοφορία των εμπορευμάτων με Δελτία Α.Τ.Α ρυθμίζεται και από τις κείμενες περί εξωτερικού εμπορίου διατάξεις.

Άρθρο 9

Τα ως άνω εξουσιοδοτούμενα Επιμελητήρια καλούνται να προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του συστήματος Α.Τ.Α στη χώρα μας.

Άρθρο 10

Με την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται:

Οι 92004/5830/9.1.76, 27152/1891/27.4.76, Ε3-815/16.11.83,Ε4/2754/Φ.40/8-8-84, 192/30-5-86 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις καθώς και η Τ. 4640/123/ Β0019/27.11.2001 Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών.

Η παρούσα να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβε-ρνήσεως.

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2002

ΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  Χ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!