Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

ΑΑΔΕ Τέλος από φέτος η ετήσια Βεβαίωση Αποδοχών για τις επιχειρήσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2020

Δελτίο Τύπου

Τέλος από φέτος η ετήσια Βεβαίωση Αποδοχών για τις επιχειρήσεις

Σε ένα ακόμα σημαντικό βήμα απλοποίησης των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Με την Α.1025/2020 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, που αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβλέπονται τα ακόλουθα:

Δεν αποστέλλεται πλέον ετήσιο Αρχείο Βεβαιώσεων Αποδοχών από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που είναι υπόχρεες σε παρακράτηση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ), καθώς, από το 2019, με την απόφαση Α.1099/2019, οι δηλώσεις ΦΜΥ είναι πλέον αναλυτικές ανά εργαζόμενο. Έτσι, μέσω αυτών, είναι εφικτή η προσυμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 (Ε1) των εργαζομένων.

Υποχρέωση ηλεκτρονικής αποστολής του ετήσιου Αρχείου Βεβαιώσεων Αποδοχών έχουν μόνον οι υπόχρεοι σε παρακράτηση ΦΜΥ, που:

  • Είτε υπέβαλαν την προσωρινή δήλωση ΦΜΥ με συγκεντρωτικές εγγραφές, κάνοντας χρήση των κωδικών 95 και 96 της Α.1099/2019 (πληρωμές μισθών και συντάξεων από φορείς γενικής κυβέρνησης),
  • Είτε απέδωσαν τον παρακρατούμενο ΦΜΥ με άλλους τρόπους, πέραν των όσων ορίζονται στην Α.1099/2019 (όπως συμβαίνει με την ειδική διαδικασία απόδοσης παρακρατούμενου ΦΜΥ από το Δημόσιο)
  • Είτε κατέβαλαν αποδοχές σε αξιωματικούς και κατώτερο πλήρωμα εμπορικών πλοίων.

Για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και από μερίσματα – τόκους – δικαιώματα, για φέτος προβλέπεται η ηλεκτρονική υποβολή από όλους τους υπόχρεους του ετήσιου Αρχείου Βεβαιώσεων.

Για αυτές τις περιπτώσεις, η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει αμέσως μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η προθεσμία υποβολής ορίζεται μέχρι την Παρασκευή, 13 Μαρτίου.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη διασταύρωση των δηλώσεων ΦΜΥ με τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), που οι εργοδότριες επιχειρήσεις υποβάλλουν στον ΕΦΚΑ.

Ταυτόχρονα, σκοπός της ΑΑΔΕ είναι να διευκολύνει την υποβολή και εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης για τους εργαζομένους, που διαθέτουν χειρόγραφες βεβαιώσεις αποδοχών, χωρίς να χρειάζεται η προηγούμενη επίσκεψή τους στη ΔΟΥ, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Στις περιπτώσεις αυτές, η δήλωση θα εκκαθαρίζεται με βάση τα δεδομένα, που δηλώνονται από τον εργαζόμενο, και θα ζητείται η αποστολή σε εύλογο χρόνο αντιγράφου της σχετικής χειρόγραφης βεβαίωσης αποδοχών στην αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές αντιπαραβολές και επαληθεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Taf
07/03/2020 11:11:46

Προσέχετε τι γράφετε. Αυτό δεν λεγεται απλοποίηση οταν στέλνεις 24 αρχεία. Είσαστε και λογιστές.

Σταύρος
11/02/2020 18:08:36

Και τι γίνετε με τους εργαζόμενους που πληρώνονται με έναντι μισθού και έχουν υπόλοιπο για το 2019.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΥ
11/02/2020 16:25:50

Σε ένα ακόμα σημαντικό βήμα απλοποίησης των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.... Γλυτωσαμε 1 υποβολή στην ευκαιριακή τιμή των 12 ! Δεν σχολιάζω το υπόλοιπο δελτίο ...