Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Βουλή Κατατέθηκε τροπολογία για τον ορισμό καταληκτικής ημερομηνίας δηλώσεων στοιχείων ακινήτων που υποβάλλονται από την 1.1.2019.

Κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο "I. Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, II. Εναρμόνιση του Κώδικα Φ.Π.Α. με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/1065, III. Ενσωμάτωση των σημείων 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 2 και των άρθρων 4,6,7 και 8 της Οδηγίας 1164/2016, IV. Τροποποίηση του ν. 2971/2001 και άλλες διατάξεις." τροπολογία για τον ορισμό καταληκτικής ημερομηνίας για όλες τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων που υποβάλλονται από την 1.1.2019.

Με τον τρόπο αυτό παρέχεται ικανό χρονικό διάστημα στους φορολογούμενους για να υποβάλλουν τις δηλώσεις Ε9 και αποφεύγονται οι παρερμηνείες ως προς την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων.

Ακόμη, παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, υποβάλλοντας δήλωση στοιχείων ακινήτων χωρίς πρόστιμα.

Ακολουθούν η αιτιολογική έκθεση και οι προτεινόμενες διατάξεις:

Αιτιολογική έκθεση

Αρθρο ...

Ρυθμίσεις Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) και δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9)

Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, ορίζεται συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία για όλες τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων που υποβάλλονται από την 1.1.2019. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται ικανό χρονικό διάστημα στους φορολογούμενους για να υποβάλλουν τις δηλώσεις Ε9 και αποφεύγονται οι παρερμηνείες ως προς την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων.

Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, υποβάλλοντας δήλωση στοιχείων ακινήτων χωρίς πρόστιμα. Η ρύθμιση θα συμβάλει θετικά αφενός στην πλήρη και ορθή απεικόνιση των ακινήτων στο ΟΠΙ Περιουσιολόγιο Ακινήτων που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αλλά κυρίως την ορθή απεικόνιση των ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Επιπλέον η ρύθμιση θα συμβάλει στην ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης σχέσεων κράτους - πολίτη, δεδομένου ότι η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων σε πολλές περιπτώσεις, είναι χωρίς φορολογικό ενδιαφέρον, αφού υποβάλλονται μόνο για να δηλωθεί π.χ. ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος {για ελεγκτικούς σκοπούς της Διοίκησης) ή για να πραγματοποιηθεί ορθός εντοπισμός του ακινήτου (λόγω έλλειψης πλήρους ή ορθής απεικόνισης των χαρτών της ηλεκτρονικής εφαρμογής).

Προτεινόμενες διατάξεις

Αρθρο...

Ρυθμίσεις Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) και δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9)

1. Η περίπτ. α’ της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 {Α' 312) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«3.α. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εφεξής, για τη σύσταση, απόκτηση και κάθε άλλη μεταβολή στα δικαιώματα της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, ο υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων υποβάλλει αυτήν μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα της σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής στα παραπάνω δικαιώματα».

2. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 (Α' 170) προστίθεται περίπτ. ι) ως ακολούθως:

«ι) Σε περίπτωση μη υποβολής, εκπρόθεσμης υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) επιβάλλεται πρόστιμο γΓ αυτήν με την πράξη προσδιορισμού του φόρου, η οποία εκδίδεται βάσει της ως άνω δήλωσης. Σε περίπτωση υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων για περισσότερα του ενός έτη, επιβάλλεται ένα μόνο πρόστιμο, εφόσον στις δηλώσεις αυτές επαναλαμβάνονται οι ίδιες μεταβολές. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζεται η διαδικασία επιβολής του ανωτέρω προστίμου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των δύο πρώτων εδαφίων της παρούσας περίπτωσης.

Δεν επιβάλλεται πρόστιμο στις δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξεις προσδιορισμού φόρου, οι οποίες συντίθενται μηχανογραφικά από τη Φορολογική Διοίκηση.».

3. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επόμενων, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31.12.2014 μέχρι και τη δημοσίευση του παρόντος, δεν επιβάλλονται, κατά περίπτωση, το πρόστιμο του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 ή το αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 4 του ν. 2523/1997 (Α' 179). Πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί δεν διαγράφονται. Τυχόν πρόστιμα που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται.

4. Οι διατάξεις του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 δεν εφαρμόζονται στις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) που υποβάλλονται μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, όπως αυτή προκύπτει από σχετική, Διαπιστωτική Πράξη του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ,Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», η οποία κοινοποιείται προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Διαβάστε εδώ την τροπολογία στο σύνολό της,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!