Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Πρόταση για τη φορολογία ακινητών, «καταθέτει» η ΠΟΜΙΔΑ, με επείγουσα επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών

«Αυτόματο υπολογισμό του φόρου υπεραξίας, χωρίς την ταλαιπωρία και τα αξεπέραστα προβλήματα που συνεπάγεται η διαδικασία που ισχύει τώρα και με διασφάλιση των εσόδων του Δημοσίου» προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ με επείγουσα επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων «προειδοποιεί ότι ο φόρος αυτός, που αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή του νόμου Αλογοσκούφη το 2005, εξαιτίας του τρόπου που επιχειρείται να υπολογιστεί η τιμή κτήσης, θα καταρρεύσει, όπως και ο φόρος εκείνος, ο οποίος καταργήθηκε λίγους μήνες αργότερα, αφού προκάλεσε τεράστια ζημιά στην κτηματαγορά, την οικονομία και τα δημόσια έσοδα.

Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει ο φόρος να υπολογίζεται όχι επί της διαφοράς, αλλά επί του τιμήματος της πώλησης με συντελεστή 3% (όσο και ο φόρος μεταβίβασης) για όσα ακίνητα αποκτήθηκαν από την 1.1.2007 και μετά, δηλαδή από την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, και 5% για όσα ακίνητα αποκτήθηκαν οποτεδήποτε προγενέστερα».

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά, τέλος, να απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας τα ακίνητα που διακρατήθηκαν από τον ιδιοκτήτη τους για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ετών, όπως ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αναλυτικά, η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ" ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ: 31 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΣ:
τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα
τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη
τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη

Αξιότιμοι κύριοι

Επί της διεξαγόμενης στο Υπουργείο σας συζήτησης για τον τρόπο εφαρμογής του «φόρου υπεραξίας», από την οποία κακώς αποκλειστήκαμε, παρότι αυτό αφορά άμεσα τα μέλη μας σε όλη τη χώρα, θα θέλαμε να σας προτείνουμε τα εξής:

Με το άρθρο 41 του Ν. 4172/2013 επαναφέρατε στην ουσία το φόρο αυτομάτου υπερτιμήματος (του νόμου Αλογοσκούφη), ο οποίος κατέρρευσε και αποσύρθηκε εσπευσμένα μετά από λίγους μήνες, λόγω της τεράστιας ζημιάς που επέφερε στην οικονομία και τα ίδια τα δημόσια έσοδα.

Η σημερινή ρύθμιση πάσχει ανίατα στον περίπλοκο και αβέβαιο τρόπο υπολογισμού της αξίας κτήσης των ακινήτων, και ιδιαίτερα των εκ παλαιάς κληρονομιάς, ιδιοκατασκευής ή αντιπαροχής προερχομένων, και δημιουργεί τεράστια δυσκολία στον υπολογισμό του φόρου. Όλα αυτά θα οδηγήσουν νομοτελειακά και αυτή τη ρύθμιση σε κατάρρευση, αφού ισοπεδώσει ότι απέμεινε από την «κτηματαγορά» της χώρας μας! Ανατριχίλα, άλλωστε, προκαλεί στους φορολογουμένους η αναφορά και μόνον σε χρήση «συγκριτικών στοιχείων» των Δ.Ο.Υ. για τον προσδιορισμό της αξίας κτήσης!

Παρότι σήμερα είναι αδιανόητο να αναζητεί κανείς «υπεραξία» στους «καταματωμένους» πωλητές ακινήτων, που ξεπουλάνε για να ζήσουν και να ξεχρεώσουν φόρους και χαράτσια, και προκειμένου να ξεπεραστούν με μια κίνηση όλα τα αξεπέραστα προβλήματα της εφαρμογής της ισχύουσας διάταξης, και να μην υπάρξει απώλεια εσόδων του δημοσίου, προτείνουμε να απλοποιήσετε τη διαδικασία υπολογισμού του φόρου αυτού, υπολογίζοντας το φόρο όχι επί της διαφοράς, αλλά επί του πραγματικού (αναγραφομένου στο συμβόλαιο) τιμήματος της πώλησης, ως εξής:
- με συντελεστή 3% (όσο δηλαδή και ο ΦΜΑ) για όσα ακίνητα αποκτήθηκαν από την 1.1.2007 και μετά, δηλαδή από την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, και
- με συντελεστή 5% για όσα ακίνητα αποκτήθηκαν οποτεδήποτε προγενέστερα.

Με τον τρόπο αυτό καθίσταται σαφής και ευχερέστατος ο άμεσος υπολογισμός του φόρου, ο οποίος θα μπορεί να καταβάλλεται και προ της σύνταξης της συμβολαιογραφικής πράξης.

Επίσης, επειδή η φορολόγηση του πωλητή πρέπει να έχει ως στόχο της τη «σπέκουλα» στα ακίνητα, ζητούμε να εξαιρεθούν από το φόρο αυτό:

1. Οι μεταβιβάσεις ακινήτων που διακρατήθηκαν πάνω από 15 έτη, δεδομένου ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, υπάρχει τέτοια εξαίρεση στη δεκαετία.

2. Οι συμβάσεις ανταλλαγής και διανομής ακινήτων, διότι δεν υπάρχει «υπεραξία».

3. Οι μεταβιβάσεις από οικοπεδούχους ακινήτων που αποτελούν εργολαβικό αντάλλαγμα, διότι ο οικοπεδούχος στην πραγματικότητα δεν εισπράττει κανένα τίμημα και άρα ούτε «υπεραξία».

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΜΙΔΑ

Ο Πρόεδρος
Στράτος Ι. Παραδιάς
Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI)

Η Γεν. Γραμματεύς
Αιμιλία Δ. Βαδόκα
Αντιπρόεδρος της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ελλάδος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!