Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1057/3-3-2001 Τα αθλητικά σωματεία φορολογούνται με συντελεστή 10% για το εισόδημά τους από την εκμίσθωση ακινήτων, με την προϋπόθεση ότι διατίθενται για την ανάπτυξη των ερασιτεχνικών τμημάτων τους

ΥΠΟΙΚ 1023545/10187/Β0012/ΠΟΛ. 1057/3.3.2001

Τα αθλητικά σωματεία φορολογούνται με συντελεστή 10% για το εισόδημά τους από την εκμίσθωση ακινήτων, με την προϋπόθεση ότι διατίθενται για την ανάπτυξη των ερασιτεχνικών τμημάτων τους

Με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα που τέθηκαν στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ε της παρ. 1 του άρθρου 99 του ν. 2238/94 σε συνδυασμό με τις διατάξεις της περ. γ της παρ. 1 του άρθρου 109 του ίδιου νόμου, τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορολογούνται για το καθαρό εισόδημα από την εκμίσθωση ακινήτων και από κινητές αξίες με συντελεστή τριάντα πέντε τοις εκατό (35%).

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της περ. γ της παρ. 1 του άρθρου 109 του ΚΦΕ ορίζεται ότι, ειδικά τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα που νόμιμα έχουν συσταθεί ή συνιστώνται και τα οποία επιδιώκουν αποδεδειγμένα κοινωφελείς σκοπούς, καθώς και τα ημεδαπά κοινωφελή ιδρύματα φορολογούνται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) για τα εισοδήματα που αποκτούν από την εκμίσθωση οικοδομών και γαιών.

3. Οπως έχει γνωμοδοτήσει το ΝΣΚ με τις αριθ. 54/1990, 722/1968, 70/1960 γνωμοδοτήσεις του, που έχουν γίνει δεκτές από την Διοίκηση, κοινωφελής είναι ο σκοπός όταν δια της εκπληρώσεως αυτού παρέχεται ωφελιμότητα σε ευρύτερο κύκλο προσώπων, ενδιαφέρουσα έτσι το κοινωνικό σύνολο, ως ο αποβλέπτων στην άνοδο της ποιοτικής στάθμης της ελληνικής κοινωνίας, η άσκηση φιλανθρωπίας, αλλά και στην προαγωγή κλάδου της Επιστήμης, εφόσον μέσω αυτής ωφείλεται το κοινωνικό σύνολο, στην προαγωγή του αθλητισμού και της σωματικής αγωγής της νεολαίας, ως ενδιαφέρων το έθνος γενικότερα (1065094/1253/Α0012πε/ΠΟΛ. 1188/2.8.91 διαταγή μας).

4. Οπως έχει γίνει δεκτό με τηνΕ. 957/284/ΠΟΛ. 39/26.1.1974 εγκύκλιό μας, η διαπίστωση του κοινωφελούς ή μη χαρακτήρα του επιδιωκόμενου σκοπού του νομικού προσώπου θα ενεργείται από τον αρμόδιο οικονομικό λφορο (Προϊστάμενο ΔΟΥ), βάσει των προσκομιζομένων στοιχείων (τεταγμένος σκοπός, τρόπος κτήσης και διάθεσης εσόδων κ.λπ.) και σε περίπτωση αμφισβήτησης, από τα φορολογικά δικαστήρια. Επίσης, ο κοινωφελής σκοπός δεν αναιρείται, οσάκις το νομικό πρόσωπο εισπράττει σε ορισμένες περιπτώσεις μειωμένο αντάλλαγμα έναντι των παρεχομένων υπηρεσιών, με την προϋπόθεση ότι μέσω των εισπράξεων αυτών δεν σκοπείται η δημιουργία περισσευμάτων.

5. Εξάλλου, με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 47 του ν. 75/1975, όπως αυτές είχαν προστεθεί με την περ. η του άρθρου 1 του ν. 1070/80, οριζόταν ότι, τα αθλητικά σωματεία λόγω του κοινωφελούς σκοπού τον οποίο επιδιώκουν, απολαμβάνουν απάντων των ευεργετημάτων, προνομίων και απαλλαγών των παρεχομένων υπό των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων εις τα κοινωφελή ιδρύματα και επομένως τα εισοδήματα των αθλητικών σωματείων από την εκμίσθωση οικοδομών και γαιών απαλλάσσοντο της φορολογίας εισοδήματος μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 2459/1997, ενώ μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού φορολογούντο με 10%.

6. Στη συνέχεια, με τις διατάξεις του ν. 2725/1999 (ΦΕΚ 121 Α) καταργήθηκε ο ν. 75/1975 και παράλληλα θεσπίστηκε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού. Ειδικότερα, με τις διατάξεις του ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α (άρθρα 1-58) ρυθμίζονται τα θέματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού και με τις διατάξεις του ΤΜΗΜΑΤΟΣ Β (άρθρα 59-118) τα θέματα του επαγγελματικού.

Επίσης, με τις διατάξεις του άρθρου 1 ορίστηκε ως έννοια του αθλητικού σωματείου η ένωση φυσικών προσώπων κατά τις διατάξεις του άρθρου 78 και επόμενα του ΑΚ, που έχει ως σκοπό τη συστηματική καλλιέργεια και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών τους για τη συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες.

Το αθλητικό σωματείο για τις προσφερόμενες υπηρεσίες εκμάθησης των αθλημάτων που καλλιεργεί δύναται, με απόφαση του ΔΣ, να ορίζει αντίστοιχο αντίτιμο της σχετικής υπηρεσίας για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών (άρθρο 7 παρ. 2).

Απαγορεύεται η παραχώρηση χρήσης της επωνυμίας, του εμβλήματος και των λοιπών διακριτικών στοιχείων για εμπορική διαφήμιση και οικονομική εκμετάλλευση (άρθρο 7 παρ. 4). Η οικεία αθλητική ομοσπονδία δύναται να περικόπτει ή να διακόπτει για ορισμένο χρονικό διάστημα την καταβολή επιχορήγησης σε αθλητικό σωματείο που συμμετείχε σε αγώνες ή διοργάνωσε αγώνες χωρίς την έγκρισή της (άρθρο 7 παρ. 7).

Το καταστατικό του απαιτείται να ορίζει τους συγκεκριμένους κλάδους άθλησης, στων οποίων την καλλιέργεια και την ανάπτυξη αυτό αποσκοπεί (άρθρο 7 παρ. 8). Σε περίπτωση διάλυσής του, όλα τα περιουσιακά στοιχεία, μετά την εκκαθάριση, περιέρχονται στη Γ.Γ.Α. (άρθρο 7 παρ. 10). Περαιτέρω, με τις διατάξεις του άρθρου 51 προβλέπεται η σύνταξη, κάθε οικον. έτος, προϋπολογισμού, απολογισμού και ισολογισμού, βάσει τύπου και στοιχείων που καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υφυπουργού (παραγρ. 4).

Η Γ.Γ.Α. ανακοινώνει ως το τέλος Ιανουαρίου κάθε έτους το ύψος των επιχορηγήσεων των ομοσπονδιών, οι οποίες κατόπιν προβαίνουν σε κατανομή στα σωματεία και στις ενώσεις της αρμοδιότητάς τους (παρ. 5). Ο ειδικός απολογισμός διαχείρισης των κρατικών επιχορηγήσεων που συντάσσει κάθε χρόνο το σωματείο υποβάλλεται για έλεγχο στην αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (παρ. 7). Επίσης, από τις διατάξεις του άρθρου 52 προβλέπεται η οικονομική εποπτεία των αθλητικών σωματείων. Τέλος, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 60, τα αθλητικά σωματεία μπορούν να ιδρύουν τμήματα αμειβομένων αθλητών (Τ.Α.Α.), τα οποία έχουν οικονομική και διαχειριστική αυτοτέλεια σε σχέση με τα λοιπά ερασιτεχνικά τμήματα. Τηρούν ίδια βιβλία πρακτικών, ίδια λογιστικά βιβλία Γ κατηγορίας του ΚΒΣ και καταρτίζουν ίδιο προϋπολογισμό και ισολογισμό, που δημοσιεύεται για λόγους εξασφάλισης δημοσιότητας σύμφωνα με όσα ορίζονται από τις διατάξεις του κ.ν. 2190/20 περί ΑΕ.

7. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι, τα αθλητικά σωματεία συστήνονται με τις διατάξεις του άρθρου 78 και επομένων του ΑΚ περί σωματείων και αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Περαιτέρω, προκύπτει ότι είναι ενδεχόμενο ορισμένα από αυτά να έχουν δύο δραστηριότητες, ήτοι αυτή των ερασιτεχνικών τμημάτων και αυτή των τμημάτων αμειβομένων αθλητών που παρακολουθούνται όμως διακεκριμένα. Επίσης, προκύπτει ότι τα αθλητικά σωματεία και μετά την κατάργηση των διατάξεων του ν. 75/1975 εξακολουθούν, μέσω των ερασιτεχνικών τμημάτων που διαθέτουν και αναπτύσσουν, να επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς, ως αποβλέποντα στην προαγωγή του αθλητισμού και σωματικής αγωγής και το Ν.Σ.Κ. με τις αριθ. 722/1968, 70/1969 γνωμοδοτήσεις του πριν από την έναρξη ισχύος των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 47 του ν. 75/1975.

8. Μετά από όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, προκύπτει ότι, τα εισοδήματα που αποκτούν τα αθλητικά σωματεία από την εκμίσθωση οικοδομών και γαιών φορολογούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του δευτέρου εδαφίου της περ. γ της παρ. 1 του άρθρου 109 του ΚΦΕ, με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), με την προϋπόθεση όμως ότι τα εισοδήματα αυτά αποτελούν έσοδα των ερασιτεχνικών τμημάτων τους και διατίθενται βέβαια για τις ανάγκες αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!