Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Η πολιτική αβεβαιότητα δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση

Το μεγάλο θέμα για τη χώρα είναι η πολιτική αβεβαιότητα, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Δημοκρατικής Παράταξης. Και εξήγησε ότι αυτή η αβεβαιότητα δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση και δίνει επιχειρήματα στους δανειστές, όταν η αντιπολίτευση αμφισβητεί επισήμως τη συνέχεια του κράτους, κάτι πρωτοφανές για την Ευρώπη.

Τόνισε, επίσης, ότι η αντιπολίτευση έχει μια πρωτοφανή αντίφαση, καθώς υποστηρίζει ότι θέλει να βγει από το μνημόνιο και την τρόικα, αλλά δεν θέλει αυτό να το κάνει η κυβέρνηση. Τη μια μας κατηγορούν ως ενδοτικούς και την άλλη ως ριψοκίνδυνους, ανέφερε.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση, που παρατάθηκε υπέρμετρα, και αυτή η παράταση αδικεί τη χώρα, και οι δανειστές θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί ότι πέρασαν πέντε χρόνια και ότι η χώρα έχει τρεις σημαντικές επιτυχίες, οι οποίες είναι:
- Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης, όταν στην Ευρώπη κυριαρχεί η στασιμότητα ή και η ύφεση.
- Το πρωτογενές πλεόνασμα και το καλό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
- Το ισχυρό τραπεζικό σύστημα που πέρασε με επιτυχία τα stress tests.

Η διαπραγμάτευση, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, είναι διπλή. Αφορά στην ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος και ταυτόχρονα στο νέο πλαίσιο, το οποίο, όπως είπε, θα είναι διαφορετικό, αξιοπρεπές και ισότιμο. Γίνεται και σε ένα τρίτο επίπεδο, όπως είπε, που αφορά στο χρέος.

Στη σημείο αυτό τόνισε ότι είναι λάθος να προσπαθεί να πείσει κάποιος τις αγορές και το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και είναι επικίνδυνο να λέγεται κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε και σε μια άλλη πτυχή της διαπραγμάτευσης, η οποία δεν αφορά τόσο την Ελλάδα, όσο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχέσεις της με το ΔΝΤ, το οποίο θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και γενικότερα στην Ευρώπη. Και αυτό, τόνισε, αφορά κυρίως άλλες χώρες, με υψηλό χρέος, το οποίο για δύο από αυτές (Γαλλία και Ιταλία) ξεπερνά τα 5 τρισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!