Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

''Η ανταπόκρισή μας στους όρους της τρόικας θα παρασχεθεί εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού'' δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος

Tην επισήμανση ότι η ιστορία με την τρόικα «κολλάει» σε μια αναγκαία προϋπόθεση -στη σχετική έκφραση της «βούλησης του ελληνικού λαού»- έκανε από τη Βασιλεία της Ελβετίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος.

Αναλυτικότερα, ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις, παρατήρησε ότι «οι εταίροι μας δείχνουν μιαν επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση για να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις. Οι οποίες θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού» και πρόσθεσε: «Διότι εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια. Η αλήθεια λοιπόν λέει ότι η Ελλάδα έχει όλα τα δεδομένα που της επιτρέπουν να βγει από το Πρόγραμμα, από το Μνημόνιο και την τρόικα και να περάσει σε μια άλλη εποχή σοβαρότητας, υπευθυνότητας, συλλειτουργίας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σε ισότιμη βάση».

Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, ο κ. Βενιζέλος ανέλυσε την προηγούμενη εκτίμησή του, σημειώνοντας ότι η εμμονή των εταίρων να «μην μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση»- μολονότι η Ελλάδα «μετά από πέντε χρόνια θυσιών, εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ισχυρό τραπεζικό σύστημα»- οφείλεται «προφανώς, σε ένα λόγο βαθειά πολιτικό. Όταν υπάρχει μια αντιπολίτευση η οποία προτείνει πράγματα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό- όχι την Ευρώπη- την Ελλάδα και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες, είναι λογικό να υπάρχει αυτή μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση» τόνισε.

Η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου από τη Βασιλεία της Ελβετίας συνδέεται και με το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής, σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη    

Δήλωση, η οποία παραπέμπει σε ενδεχόμενο επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου βρίσκεται για να πάρει μέρος στην υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ.

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Βενιζέλος με τη δήλωσή του συνδέει το χρονοδιάγραμμα της όλης διαπραγμάτευσης με την τρόικα όχι μόνο με την πέμπτη αξιολόγηση, αλλά και την επόμενη μέρα, με το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που οι συζητήσεις αυτές με την τρόικα προχωρήσουν ομαλά, τότε και η διαδικασία ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει στον χρόνο που έχει ανακοινωθεί. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε πρέπει να επισπευσθεί η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας και σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών, η χώρα θα πάει σε εκλογές.

Στην ουσία- όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές- πρόκειται για μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τρεις κατευθύνσεις: Η πρώτη προς την τρόικα, η οποία πρέπει να αντιληφθεί πού μπορούν να οδηγηθούν τα πράγματα αν επιμείνει στη στάση που τηρεί τώρα. Η δεύτερη, προς την αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική, η οποία πρέπει να αντιληφθεί, πού οδηγεί η ίδια τη χώρα. Και η τρίτη, προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος πρέπει να αντιληφθεί ποιοι οδηγούν τη χώρα σε εκτροχιασμό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!