Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Τέλη και Ειδικές Φορολογίες

νέα ερώτηση

Χαρτοσημο σε τιμολογια αγορας

1.θα ηθελα να μου επιβεβαιωσεται αν εχει καταργηθει το χαρτοσημο στα τιμ.αγορας απο ιδιωτες.?
2.βαζουμε χαρτοσημο μονο στα τιμ.δα στα οποια πουλαμε παγια αναλογα με το αν  ειναι φυσικο προσωπο ο παραληπτης 3,6% και αν ειναι α. η ε.π.ε (2,4)?
3.αν πουληθουν παγια σε επιτηδευματια η ο.ε το χαρτοσημο ειναι 3,6%?
4.ποιος επιβαρυνεται το χαρτοσημο ο αγοραστης?
ευχαριστω

  • 3 Απαντήσεις

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 12 του ΠΔ 186/1992 ορίζεται ότι, επί αγοράς παρά προσώπων μη υπόχρεων σε έκδοση τιμολογίου ο αγοραστής επιτηδευματίας και τα πρόσωπα της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ΠΔ 186/1992 (Δημόσιο,ΝΠΔΔ, κλπ), εκδίδουν τιμολόγιο αγοράς στο οποίο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του πωλητή, η ΔΟΥ, το είδος, η ποσότητα, η μονάδα μέτρησης, η τιμή και η αξία των αγαθών.
   Στην αξία των τιμολογίων αυτών υπολογίζεται χαρτόσημο και όχι ΦΠΑ με ποσοστό 2,4% ( 2% πλέον ΟΓΑ 0,4%, ήτοι σύνολο 2,4%) αν ο αγοραστής είναι ΑΕ ή ΕΠΕ, σύμφωνα με το άρθρο 15 § 1α του ΚΝΤΧ και 3,6% εάν ο αγοραστής είναι οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, σύμφωνα με τα άρθρα 13 § 1δ και 15 § 1α του ΚΝΤΧ.
   Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι σε περίπτωση πώλησης αγαθών από ιδιώτη σε επιτηδευματία, ο τελευταός υποχρεούται σε έκδοση τιμολογίου αγοράς στην αξία του οποίου θα υπολογισθεί χαρτόσημο 3,6% ή 2,4% κατά περίπτωση. Το χαρτόσημο αυτό, ως διαμορφωτικό στοιχείο της συνολικής αξίας του τιμολογίου αγοράς βαρύνει τον αγοραστή.
   Εξυπακούεται ότι τα ανωτέρω δεν έχουν εφαρμογή σε συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών και προσώπων της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ΠΔ 186/1992.

επιχειρηση με παλιοσιδερα και αποσυρση αυτοκινητων οταν πανε εκει ιδιωτες τι κοβει τιμ.αγορας με χαρτοσημο
3,6 %?
η δελτιο ποσοτικης παραλαβης και αθεωρητο τιμ.αγορας παλι με χαρτοσημο?
ευχαριστω

Κύριε dodos gekas,
Έχετε υποβάλλει ερωτήσεις σχετικά με επιχειρήσεις με εμπόριο σιδήρων και απόσυρση αυτοκινήτων οι οποίες έχουν καταχωρηθεί ορθά στην παρούσα ενότητα και ως εκ τούτου δε χρειάζεται να θέτετε εκ νέου τα ζητήματα σε άλλες ερωτήσεις.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση,
Forin.gr

Προσθέστε τη δική σας απάντηση