Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1039425/245/0015/20/4/2007 Επιστροφή Φ.Π.Α. σε εκμεταλλευτές λεωφορείων.- Τύπος εκδιδόμενων εισιτηρίων μεταφοράς προσώπων.

1039425/245/0015/20/4/2007

ΘΕΜΑ: Επιστροφή Φ.Π.Α. σε εκμεταλλευτές λεωφορείων.- Τύπος εκδιδόμενων εισιτηρίων μεταφοράς προσώπων.

Απαντώντας στο από 15/3/2007 υπόμνημα …. το οποίο διαβιβάστηκε στην υπηρεσία μας από το γραφείο του κου Υφυπουργού σχετικά με επιστροφή καταβληθέντος Φ.Π.Α. στους υπόψη επιτηδευματίες και όσον αφορά τα θέματα αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 13 (παρ.1),18 (παρ.3) και 19 (παρ.1Β) του Π.Δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.) προκύπτει ότι τα εισιτήρια μεταφοράς προσώπων, είναι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών που εκδίδονται με τη μορφή δίπτυχων ή τρίπτυχων αντιτύπων(αντί διπλότυπων ή τριπλότυπων) για την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου είδους των συναλλαγών, είναι δε αθεώρητα όταν μεταφέρονται πρόσωπα με λεωφορεία που εκτελούν συγκοινωνίες. Το ένα από αυτά τα αντίτυπα παραδίδεται στον επιβάτη και το άλλο παραμένει στο στέλεχος ως δικαιολογητικό εγγραφής για την εμφάνιση του εσόδου στα τηρούμενα βιβλία από την επιχείρηση.

2. Στην προκειμένη περίπτωση η έκδοση των εισιτηρίων μεταφοράς προσώπων από τους λεωφορειούχους της ………….κατά τρόπο διαφορετικό από τον οριζόμενο με τις πιο πάνω διατάξεις (μονόπτυχων και όχι δίπτυχων),συνιστά παράβαση πλημμελούς έκδοσης αυτών. Η ανωτέρω παράβαση που δεν αναφέρεται ρητά στις διατάξεις των παραγράφων 8 και 10 του άρθρου 5 του ν.2523/1997,ως αυτοτελής παράβαση, θεωρείται γενική παράβαση, για την οποία επιβάλλεται ένα γενικό, ενιαίο ανά διαχειριστική περίοδο πρόστιμο, ανεξάρτητα από το πλήθος των πράξεων ή παραλείψεων.

3. Περαιτέρω με τις διατάξεις της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 30 του Κ.Β.Σ. ορίζεται μεταξύ άλλων ότι τα βιβλία και τα στοιχεία της δεύτερης και τρίτης κατηγορίας κρίνονται ανεπαρκή, όταν ο υπόχρεος τηρεί ή εκδίδει ή διαφυλάσσει τα βιβλία και στοιχεία του Κώδικα αυτού κατά τρόπο που αντιβαίνει τις διατάξεις αυτού.

Κατά συνέπεια, η εν λόγω παράβαση της έκδοσης των εισιτηρίων κατά τρόπο που αντιβαίνει τις διατάξεις του Κώδικα αυτού, αποτελεί σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 30 του Κ.Β.Σ. κατ΄ αρχήν λόγο ανεπάρκειας των βιβλίων και όχι ανακρίβειας αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!