Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Συνέντευξη Τύπου του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά το τέλος του Eurogroup στους Έλληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη Τύπου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου μετά το τέλος του Eurogroup στους Έλληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ήταν ευχάριστη και δημιουργική για την Ελλάδα. Αυτό το είχε ανάγκη η χώρα μετά από ένα πολύ μεγάλο διάστημα προβληματισμού και κριτικής που ασκούσαν όλα τα μέλη της Ευρωζώνης.

Τα αποτελέσματα του περιβόητου PSI έγιναν δεκτά με πολύ θετικό τρόπο γιατί ξεπεράσαμε τις προσδοκίες. Ήδη, όπως έχουμε πει, βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής, στο 96% και απομένει ένα 4% κατόχων ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο και προς τους οποίους έχουμε απευθύνει πρόσκληση να συμμετάσχουν μέχρι τις 23 Μαρτίου.

Όπως είπα ερχόμενος στο Eurogroup, η αγορά αντιλαμβάνεται ότι τώρα η έξυπνη επιλογή, η συμφέρουσα επιλογή είναι να γίνει αποδεκτή η ελληνική προσφορά, η οποία έχει μερικά πάρα πολύ δελεαστικά στοιχεία, τα οποία θα πάψουν να υπάρχουν στις 23 Μαρτίου.

Ευχαρίστησα τους συναδέλφους μου, τους ευρωπαπαϊκούς θεσμούς, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα επιτελεία όλων των διεθνών οργανισμών και της τρόικας για τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του PSI, γιατί αυτό βοήθησε τη χώρα μας να απαλλαγεί από ένα τεράστιο βάρος.

Σήμερα το πρωί, στις 10 ώρα Ελλάδος, σήμερα Δευτέρα 12 Μαρτίου, συνετελέσθη ένα πάρα πολύ μεγάλο γεγονός: Ακυρώθηκαν παλιά ομόλογα συνολικής αξίας 177 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκδόθηκαν τα νέα ομόλογα κι έτσι η χώρα απηλάγη σήμερα από ένα βάρος που ξεπερνά τα 92 δισ. ευρώ. Και θα φτάσουμε να απαλλαγούμε από ένα βάρος 105 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων ξένου δικαίου που θα γίνει στις αρχές Απριλίου.

Άρα, όλα όσα λέγαμε πολιτικά, τώρα έχουν συντελεσθεί νομικά. Έχει αλλάξει η κατάσταση για την Ελλάδα σήμερα και αυτό θα έχει επίπτωση στη ζωή και την οικονομία της χώρας. Χρειάζεται επιμονή, να αντέξουμε και θα γυρίσει ο τροχός, αρκεί εμείς να είμαστε συστηματικοί, ενωμένοι και προσηλωμένοι σε ένα στόχο που διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της, οι οποίοι υφίστανται τεράστιες θυσίες.

Έχει, επίσης, πολύ μεγάλη σημασία να πούμε ότι αποφασίστηκε να επιταχυνθεί η εκταμίευση των ποσών που απαιτούνται για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Έτσι, δίπλα στα 30 δισ. ευρώ που έχουμε πάρει για το PSI, στα 5,5 δισ. ευρώ για τους δεδουλευμένους τόκους, στα 35 δισ. ευρώ που προσωρινά διατίθενται από το EFSF ως εγγύηση προκειμένου το Ευρωσύστημα να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες όσο διαρκεί η διαδικασία του PSI, θα έχουμε μια πρώτη δόση περίπου 25 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δηλαδή για να είναι τα πάντα σίγουρα χρηματοοικονομικά στην Ελλάδα, γιατί τώρα βρισκόμαστε σε μία άλλη φάση της πορείας μας προς την έξοδο από την κρίση.

Επίσης, διαμορφώθηκε το σχήμα των επόμενων εκταμιεύσεων της περιόδου Μαρτίου-Μαΐου 2012. Αυτό θα εξειδικευθεί στο EuroWorking Group την Τετάρτη. Την Πέμπτη αναμένεται η έγκριση του νέου προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ, όπως μας ενημέρωσε η κα. Lagarde, αναμένεται να μετάσχει στο πρόγραμμα με 28 δισ. ευρώ, τα 8,5 δισ. ευρώ από τα οποία θα καλύψουν την περίοδο του 2015, δηλαδή μία περίοδο πέραν του προγράμματος. Και αυτό συνιστά μια πάρα πολύ θετική και ομαλή μετάβαση από την περίοδο του προγράμματος στην περίοδο μετά το πρόγραμμα.

Τώρα, εμείς έχουμε μπροστά μας ορισμένες θεμελιώδεις υποχρεώσεις: την εφαρμογή του προγράμματος και κυρίως την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών, όλων των πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ανάπτυξη. Αλλά, όπως έχω πει πολλές φορές, η ανάπτυξη δεν είναι λόγια. Η ανάπτυξη είναι πολύ συγκεκριμένες πρακτικές κινήσεις, με κορυφαία την σταθεροποίηση –το πετυχαίνουμε-, την αλλαγή των επιπέδων ρευστότητας –αυτό αρχίζει να φαίνεται- και βεβαίως την αλλαγή της λειτουργίας του κράτους. Γιατί ανάπτυξη, χωρίς Δικασιοσύνη που λειτουργεί και απονέμεται γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς χρήσεις γης, χωρίς μια αντιγραφειοκρατική αντίληψη στη δημόσια διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Τώρα, βρισκόμαστε μπροστά στο σημείο μιας νέας, ανανεωμένης, δυναμικής επανεκκίνησης. Και αυτό αφορά την περίοδο μέχρι της εκλογές. Δεν πρέπει η διάλυση της Βουλής και η προεκλογική περίοδος να επηρρεάσουν σε τίποτα την ομαλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και τις προσπάθειες για την εφαρμογή του προγράμματος. Και βεβαίως, αυτό αφορά και την περίοδο αμέσως μετά τις εκλογές γιατί οι εκατό πρώτες μέρες μετά τις εκλογές πρέπει να είναι μια περίοδος δυναμικής επανεκκίνησης, ώστε να μη χάσουμε αυτό το τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε με τη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Δημοσιογράφος: Έτσι όπως τα είπε ο κ. Juncker, απ’ ό,τι καταλάβαμε, απέκλεισε εντελώς το να αποζημιωθούν τα φυσικά πρόσωπα.

Ευ. Βενιζέλος: Για τα φυσικά πρόσωπα δεν έχω να προσθέσω τώρα τίποτα. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε τέτοια συζήτηση. Ο κ. Juncker είπε την άποψη του Eurogroup.

Δημοσιογράφος: Γιατί πάνε κάθε μήνα οι δόσεις τώρα; Αλλάζει πια το σύστημα;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό αφορά τις δυνατότητες του EFSF. Επειδή τα μέσα που διαθέτει το EFSF είναι πολύ συγκεκριμένα, πρέπει να κάνει την καλύτερη δυνατή διαχείριση και την κάνει με έναν τρόπο πολύ φιλικό προς εμάς. Μας καλύπτει πλήρως τις ανάγκες μας.

Δημοσιογράφος: Θα πάει έτσι λοιπόν, πάνε τα τρίμηνα...

Ευ. Βενιζέλος: Δεν συνδέεται αυτό με κάποιες διαδικασίες αξιολόγησης. Είναι μια λογιστικού χαρακτήρα διευθέτηση προκειμένου να χρησιμοποιήσει τους πόρους του όσο γίνεται καλύτερα το EFSF.

Δημοσιογράφος: Σας ρωτάω γιατί είχαμε συνηθίσει ανά τρίμηνο...

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι κάτι που το ζητήσαμε εμείς. Είναι κάτι που διευκολύνει τη λειτουργία του EFSF και εμάς μας διευκολύνει ακόμη περισσότερο.

Δημοσιογράφος: Θα γίνεται αυτό το θρίλερ κάθε μήνα; Αυτό ρωτάω.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι. Αυτά είναι ήδη διακανονισμένα.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Rehn, αν τον άκουσα σωστά, είπε ότι το σύνολο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι 48 δισ. ευρώ.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ λέω ποια θα είναι η δόση που θα δοθεί τώρα, άμεσα.

Δημοσιογράφος: Αλλά το σύνολο είναι πράγματι 48 δισ. ευρώ;

Ευ. Βενιζέλος: Πάντα ήταν. Στο νέο πρόγραμμα είναι 48 δισ. ευρώ η πρόβλεψη. Θα δούμε αν θα χρειαστούν τόσα. Δεν έχει ακόμη πει τον τελικό λόγο η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πρέπει να υποβάλουν οι τράπεζες τώρα τα προγράμματά τους. Άλλωστε, εδώ μιλάμε τώρα για το σκέλος που αφορά το PSI, γιατί υπάρχει και το σκέλος που αφορά την έρευνα των χαρτοφυλακίων της BlackRock. Αυτό είναι μια επόμενη φάση. Η επανακεφαλαιοποίηση γίνεται σε δύο μεγάλες φάσεις: Η μία αφορά το PSI και τις επιπτώσεις του και η άλλη αφορά τη μελέτη που έκανε η BlackRock και συνεχίζει τώρα η Bane, υπό τον έλεγχο και την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δημοσιογράφος: Είπε ο κ. Juncker ότι μέχρι τον Απρίλιο πρέπει να έχει ψηφιστεί η νομοθεσία για τον λεγόμενο «μπλοκαρισμένο» λογαριασμό...

Ευ. Βενιζέλος: Τον ειδικό λογαριασμό, ο οποίος διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις δικές μας προτάσεις, όπως θυμάστε, δηλαδή θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και βεβαίως, εμείς έχουμε κάθε λόγο να κάνουμε όλα όσα πρέπει, ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε επανεκκίνηση συζήτησης για οποιοδήποτε πρόβλημα στις πληρωμές. Γιατί τώρα έχουμε διαμορφώσει ένα άλλο πλαίσιο με πολύ μικρότερο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Αυτά που θα κερδίσει η χώρα από το μειωμένο επιτόκιο, από τους μειωμένους φόρους κάθε χρόνο μέχρι το 2020 και πολύ περισσότερο μέχρι το 2042, που είναι η διάρκεια των νέων ομολόγων, είναι ένα συγκλονιστικό ποσό. Είναι άλλο τόσο, πέρα από αυτό το βάρος που έχουμε βγάλει με το PSI.

Δημοσιογράφος: Αυτή η Βουλή θα το ψηφίσει αυτό ή η επόμενη;

Ευ. Βενιζέλος: Εάν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα οι ρυθμίσεις αυτές θα έχουν ψηφιστεί πριν να ολοκληρωθεί ο βίος της παρούσας Βουλής.

Δημοσιογράφος: Τι εννοείτε «εάν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα»;

Ευ. Βενιζέλος: Εφόσον πρέπει να έχουν ψηφιστεί κάποια πράγματα μέχρι το τέλος Απριλίου και εφόσον η νέα Βουλή για οποιοδήποτε λόγο θα σχεδιαστεί να λειτουργήσει μετά, εμείς πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Δεν είμαι εγώ τώρα σε θέση εδώ, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, το κατάλληλο μέρος και δεν έχουν προηγηθεί οι κατάλληλες διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να κάνουμε τέτοιου είδους ανακοινώσεις. Αλλά, πρακτικά η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Οι εκλογές δεν πρόκειται σε καμμία περίπτωση να ανακόψουν την διαδικασία εκτέλεσης του προγράμματος. Και όταν έχουμε ορισμένες δεσμεύσεις, αυτές εμπροθέσμως θα τις εκπληρώσουμε. Εάν πρόκειται να έχουμε ένα κενό στη λειτουργία της Βουλής λόγω εκλογών, πριν διαλυθεί η Βουλή θα έχουν ψηφιστεί αυτές οι διατάξεις.

*******

Δημοσιογράφος: How was the meeting? Are you happy with it? They say that there’s going to be an agreement tomorrow or Wednesday…

Ευ. Βενιζέλος: The successful story of the Greek PSI was a great satisfaction not only for me as the Greek Minister of Finance, but also for the Eurogroup, because the PSI is the result of a joint effort, not only from the part of the Greek government, but also from the part of our institutional partners. The PSI is one option. As you know, the other option, the other side, is the Official Sector Involvement (OSI) and the combination between the PSI and the OSI is finally the new Greek program. -

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!