Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Τι επεσήμαναν οι ομιλητές στο συνέδριο του Economist

Επιτυχημένη, στις βασικές του κατευθύνσεις, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Paul Thomsen την εφαρμογή του μνημονίου κατά τον πρώτο χρόνο από την υπογραφή του μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist. Ωστόσο, προειδοποίησε για τον κίνδυνο εκτροχιασμού του προγράμματος εάν δεν αναζωογονηθεί και δεν υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια μεγαλύτερης συνεννόησης των κομμάτων. Διευκρίνισε, ακόμα, ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για μειώσεις μισθών και συντάξεων ή αύξηση της φορολογίας, αλλά, όπως είπε, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μηχανισμού και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο κ. Thomsen τόνισε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν προχωρήσει με τόλμη στις απαραίτητες παρεμβάσεις, τότε το έλλειμμα φέτος θα παραμείνει κοντά στα επίπεδα του 10% του ΑΕΠ ενώ η ύφεση θα είναι κατά μία μονάδα μεγαλύτερη και η ανάκαμψη δεν θα έρθει το 2012. Επίσης, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την προοπτική εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το επόμενο έτος.

Από την   πλευρά του   ο  αναπληρωτής υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας, ΝΔ Νότης Μηταράκης, μιλώντας στοπ ίδιο συνέδριο, μεταξύ άλλων είπε: Συμφωνούμε με τους στόχους του προγράμματος, αλλά διαφωνούμε με τη συνταγή που ακολουθεί η κυβέρνηση για να τους πετύχει. Σημείωσε ακόμα ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν εκβιάζει για εκλογές, αλλά παρουσιάζει υπεύθυνα το εναλλακτικό της πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Ο κ. Μηταράκης τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, προσθέτοντας όμως ότι η κυβέρνηση έχασε ένα χρόνο γιατί ήταν δέσμια του συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ επανέλαβε τη θέση της Ν.Δ. για πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο για τρία χρόνια και της άμεσης εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου προς την ιδιωτική οικονομία. Η κουβέντα για συναίνεση, έτσι όπως γίνεται, φανερώνει την αποτυχία του προγράμματος και την ανικανότητα της κυβέρνησης να κυβερνήσει.

Ο κ. Γιώργος Τσόπελας, Διευθύνων Σύμβουλος, McKinsey & Company, Greece, στην παρέμβασή του σημείωσε ότι:

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα παραγωγής και χαμηλής συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στην οικονομία, υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Mc Kinsey & Company Ελλάδος Γιώργος Τσόπελας. Χαρακτήρισε επίσης προβληματικό το γεγονός ότι στη χώρα μας υπάρχει κατάτμηση των επιχειρήσεων και μικρή κλίμακα, αφού το 30% αυτών απασχολεί μέχρι 9 άτομα. Τα μεγαλύτερα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι επενδυτές, σύμφωνα με τον κ. Τσόπελα, είναι το γραφειοκρατικό σύστημα θεσμών, η δύσκαμπτη αγορά εργασίας, το μεγάλο μέγεθος του δημόσιου τομέα, το βραδυκίνητο δικαστικό σύστημα και η μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.

Ο  Jürgen Stark, Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μεταξύ άλλων τόνισε και τα ακόλουθα  στο συνέδριο του Economist:

Τα μέτρα τα οποία επιβάλλουν τα προγράμματα αρωγής στις δημοσιονομικά αδύναμες χώρες οφείλουν να εφαρμοστούν «ένα προς ένα», διαμήνυσε από το βήμα του Economist ο Jürgen Stark, ο οποίος ζήτησε «πλήρη συμμόρφωση» με τις αντίστοιχες πολιτικές.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι η υλοποίηση «φιλόδοξων και εμπροσθοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» είναι καίριας σημασίας και συνιστούν «ευθύνη των κυβερνήσεων». Χαρακτήρισε, άλλωστε, τη «μερική απώλεια εθνικής κυριαρχίας» ως «αναπόσπαστο κομμάτι της πραγματικότητας» από τη συμμετοχή στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ο ίδιος αξίωσε «πολιτική συναίνεση ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες» για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, θεωρώντας ότι «οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν έχει γίνει το απαραίτητο άλμα» από χώρες - μέλη.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για «σταθερότητα τιμών η οποία θα δώσει ‘άγκυρα’ στις χώρες που διέρχονται δύσκολη πορεία προσαρμογής».

Αναφερόμενος στη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ανέφερε πως αυτή «πυροδοτείται από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο», χαρακτήρισε «αυταπάτη» την άποψη ότι μία ανάλογη εξέλιξη θα έλυνε το πρόβλημα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να διασφαλιστεί μόνο από την κατά γράμμα εφαρμογή του προγράμματος» και τη «δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 5%», συμπληρώνοντας πως «η Ελλάδα είναι μία φερέγγυα χώρα».

Τέλος η Meglena Kuneva, τ. Επίτροπος, Πρόεδρος, European Policy Centre, εξέφρασε  την  πεποίθηση πως «είναι η ώρα για την εποχή της καινοτομίας με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας», σε επίπεδο δημόσιων υπηρεσιών και κοινωνίας, εξέφρασε η Meglena Κuneva, μιλώντας σήμερα στη 15η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του  Economist.

Η ίδια χαρακτήρισε πλεονέκτημα για την Ελλάδα το γεγονός ότι «έχει θέσει νέους και σαφείς στόχους», σημειώνοντας ότι «είναι εξίσου υπεύθυνα τα μικρά κράτη - μέλη για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων».

Επιπλέον, χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν εκφράζουν επαρκώς την ανησυχία τους στην πράξη.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!