Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας θα δώσει νέες διαστάσεις στους τομείς της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας

Η ψηφιακή τεχνολογία καθορίζει πλέον όλες τις δραστηριότητες των ανθρώπων στις προηγμένες χώρες και θα δώσει νέες διαστάσεις στους τομείς της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Αυτό τονίστηκε στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου «Oxygenating The Future Through Digital Strategy», με θέμα την ψηφιακή στρατηγική που διοργάνωσε ο Economist σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αττικής.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα που παρατέθηκαν στο συνέδριο, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην 27η (τελευταία) θέση, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως σε ότι αφορά τον τομέα της έρευνας σε συνάρτηση με τα κονδύλια επί του ΑΕΠ, που διατίθενται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Ελλάδα διαθέτει μόνο το 0,5% του ΑΕΠ για την έρευνα, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 1,4%. Την ίδια ώρα οι ελληνικές επιχειρήσεις ξοδεύουν στον τομέα της έρευνας το 1/3 σε σχέση με αντίστοιχες επιχειρήσεις άλλων χωρών. Πάντως, όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, στόχος είναι μέχρι το 2020 η Ελλάδα να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 1,5% του ΑΕΠ.

Από την άλλη πλευρά, όπως επισημάνθηκε στο συνέδριο, η Ελλάδα διαθέτει άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, αλλά εξαιτίας της οικονομικής στενότητας δεν μπορεί να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια στους νευραλγικούς τομείς της έρευνας και της καινοτομίας και για τον λόγο αυτό παρατηρείται αιμορραγία Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Ελλάδα διαθέτει επιστήμονες της τάξης του 3% σε παγκόσμια κλίμακα, την στιγμή που ο πληθυσμός της καταλαμβάνει μόνο το 0,5% στην παγκόσμια κατάταξη.

Στην παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, τόνισε ότι το διεθνές τοπίο χαρακτηρίζεται από μια εκτεταμένη παγκοσμιοποίηση της γνώσης, στην οποία σημαντικό ρόλο παίζει η πληροφορική και η επικοινωνία. Το παράδοξο για την Ευρώπη είναι ότι, ενώ γίνεται καλή έρευνα, η αξιοποίησή της υστερεί και για τον λόγο αυτόν υπάρχει ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων. Αναφερόμενος στην οικονομία της γνώσης, ο Κώστας Φωτάκης είπε ότι υπάρχουν 3 κατηγορίες έρευνας:

- αυτή που στηρίζει τις ανάγκες της αγοράς,

- αυτή που προέρχεται από επιστημονική περιέργεια,

- αυτή που διεξάγεται στο πλαίσιο εμβληματικών πρωτοβουλιών της πολιτείας.

Ο υπουργός αφού επανέλαβε ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, με διεθνή εμβέλεια και ανταγωνιστικότητα, σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η φυγή των Ελλήνων επιστημόνων προς το εξωτερικό. Για να προχωρήσει η έρευνα στη χώρα μας, πρόσθεσε, πρέπει:

να εξαλειφθεί η ιδεοληψία που αφορά την επιχειρηματικότητα,

να αποθαρρυνθούν οι κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις,

να υπάρξει ανάληψη «επιχειρηματικού ρίσκου» χωρίς να ενοχοποιείται η αποτυχία.

Κατά τον Κώστα Φωτάκη, η πολιτεία πρέπει να παίζει τον ρόλο του διευκολυντή και του υποστηρικτή του δημόσιου τομέα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να είναι εμπνευστής νέων πρωτοβουλιών. Δεν μπορούμε να περιμένουμε το αύριο, χρειάζονται παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες άμεσα, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΕΚ), το οποίο θα διαχειρίζεται πόρους ενός Ταμείου που θα είναι εστιασμένο στην έρευνα και την καινοτομία. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η χρηματοδότηση της έρευνας δεν πρέπει να αποτελεί δαπάνη, αλλά επένδυση και για τον λόγο αυτό πρέπει να διατεθούν ιδιωτικά κεφάλαια, γιατί ακόμη και στα προγράμματα του ΕΣΠΑ παρατηρείται μεγάλη γραφειοκρατία και σημαντικές αγκυλώσεις.

Στην παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων στο υπουργείο Οικονομίας Λόης Λαμπριανίδης, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια μεγάλη αποεπένδυση, καθώς οι αναπτυξιακοί νόμοι ήταν χωρίς όραμα και χαμηλής τεχνολογίας, με αποτέλεσμα από το σύνολο των επενδύσεων μόνο το 13% είχαν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους. Αναφερόμενος στο νέο αναπτυξιακό νόμο που προωθεί το υπουργείου του τόνισε ότι στόχος του είναι η δημιουργία καινοτομικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων. Πρόσθεσε ότι βασικά στοιχεία του νόμου αυτού θα είναι:

- η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας,

- η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού,

- η ενίσχυση επιχειρήσεων που προάγουν καινοτόμες υπηρεσίες,

- η ενθάρρυνση επενδύσεων με οικονομικά και φορολογικά κίνητρα,

- η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας,

- η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος για 12 χρόνια.

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, στην τοποθέτησή του επέρριψε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, ενώ άσκησε κριτική και στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στον τομέα της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο η οικονομία εξακολουθεί να ποδηγετείται, η ανάπτυξη είναι καθαρά θέμα της Ελλάδος και για το λόγο αυτόν πρέπει να αντιμετωπιστούν η γραφειοκρατία και να προωθηθούν πολιτικές άμεσου αποτελέσματος.

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρότεινε τη δημιουργία ενός συμβουλίου για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα στο οποίο θα προεδρεύει ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κωστής Χατζιδάκης, επεσήμανε ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με ιδιωτικές επενδύσεις και για να τις προσελκύσουμε χρειάζεται:

- αποκατάσταση αξιοπιστίας της χώρας, με παράλληλη στροφή στην επιχειρηματικότητα,

- ρευστότητα για να λειτουργήσει πλήρως το τραπεζικό σύστημα,

- εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος με σταθερότητα και ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές,

- βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος,

- στροφή στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!