Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Έρχεται το ευρω - ομόλογο έργων υποδομής - Μεγάλα οφέλη για την Ελλάδα

Η  πρωτοβουλία της Ε.Ε. για την έκδοση ευρω-ομολόγου μεγάλων έργων υποδομής, επιχειρεί να καλύψει το  κενό στην εύρεση επενδυτικών κεφαλαίων που προκαλεί η κρίση σε κοινοτικό επίπεδο. Θα εγγυάται την έκδοση ευρωομολόγων από ιδιώτες, με στόχο τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής που οι ίδιοι θα κατασκευάζουν, ενώ αποτελεί ένα αντιστάθμισμα της συμβιβαστικής πρότασης για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας.

Τα ευρωπαϊκά «ομόλογα έργων» θα χρηματοδοτήσουν μεγάλα οδικά, ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά  δίκτυα αλλά και  το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης ακινήτων αξίας 50 δισ. ευρώ

Κυβερνητικά στελέχη που  επιβλέπουν τον τομέα των αποκρατικοποιήσεων εκτιμούν ότι τα ομόλογα αναμένεται να αποτελέσουν την βασική πηγή εύρεσης κεφαλαίων για τα μεγάλα έργα υποδομής στην Ελλάδα. Διασφαλίζουν επίσης ότι θα υπάρξουν τα χρήματα για τις επενδύσεις αξίας 50 δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στην Τρόικα μέσω της αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου αλλά και στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων.

Τα ίδια στελέχη  θεωρούν ότι είναι η διέξοδος για την ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών έργων, για τη διενέργεια ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών επενδύσεων. Εκτιμούν ότι είναι πηγή εύρεσης των επενδυτικών κεφαλαίων που απαιτούνται  για την ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμένων αλλά και για την ολοκλήρωση των επενδύσεων που θα γίνουν στα υπό αξιοποίηση ακίνητα του δημοσίου που θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες.

Σχετικά με το θέμα, ο  αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δηλαδή του κοινοτικού οργάνου  που θα συντονίζει το εγχείρημα,  κ.Πλούταρχος Σακκελάρης, αναφέρθηκε  χθες στην νέα πρωτοβουλία, μιλώντας από την Αθήνα στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΕΤΕπ.

Εξήγησε ότι θα ονομάζεται "Πρωτοβουλία Ομολόγων Έργου Ευρώπη 2020". Θα «αποσκοπεί στη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου, για να βοηθήσει στη συγκέντρωση κεφαλαίων για την κάλυψη των Ευρωπαϊκών αναγκών σε έργα υποδομής κατά την επόμενη δεκαετία».

Τα ομόλογα έργων θα εκδίδονται από επιχειρήσεις έργων, και όχι από κοινοτικά όργανα ενώ η  ΕΤΕπ  παρέχοντας εγγυήσεις θα  ενισχύει την πιστοληπτική τους ικανότητα, ώστε να γίνονται πιο ελκυστικά για τους ιδιώτες επενδυτές στις κεφαλαιαγορές.

Πρόκειται για ομόλογα που θα εκδίδονται από ιδιώτες  υπό την αιγίδα της ΕΤΕπ και όχι από τα κράτη - μέλη για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους όπως το γνωστό ευρωομόλογο.  Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι για κράτη όπως η Ελλάδα αποτελεί μία διέξοδο εύρεσης επενδυτικών κεφαλαίων από τους ίδιους τους ιδιώτες που θα αναλάβουν επενδύσεις.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!