Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

ΠΟΛ. 1184/6-7-1995 Κοινοποίηση της 269/1995, γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ & Δ.Π. 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η ΦΠΑ & Ε.Φ.
ΤΜΗΜΑ Α'
ΤΜΗΜΑ Δ'

Αθήνα 6 Ιουλίου 1995
Αρ.Πρωτ.: 1079923/2343/0014
ΠΟΛ. 1184

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση της 269/1995, γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Σας κοινοποιούμε για ενημέρωσή σας την αριθμ. 269/1995 γνωμοδότηση του Δ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υφυπουργό Οικονομικών και παρέχουμε τις παρακάτω διευκρινίσεις: 

Σύμφωνα με την παραπάνω γνωμοδότηση, αναγνωρίζεται το δικαίωμα έκπτωσης ή επιστροφής του Φ.Π.Α. των δαπανών κατασκευής και τοποθέτησης διαφημιστικών τεντών από εταιρίες παραγωγής παγωτών, γλυκών κλπ., στα σημεία πώλησης των προϊόντων τους (περίπτερα, κυλικεία κλπ.), καθώς και της παραχώρησης κατά χρήση επενδυτικών αγαθών επιχειρήσεων (δεξαμενών, ψυγείων κλπ.) χωρίς αμοιβή προκειμένου να αποθηκεύονται σ΄ αυτό προϊόντα παραγωγής τους, τα οποία πωλούν στους πελάτες τους, δεδομένου ότι εμπίπτουν στην έννοια των αγαθών επένδυσης του άρθρου 26 παρ. 4 του Ν.1642/1986 , όπως ισχύει 

Η παρούσα έχει εφαρμογή και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση παραχώρησης, κατά χρήση, επενδυτικών αγαθών επιχείρησης, εφόσον εμπίπτουν στην έννοια των προαναφερομένων διατάξεων του ίδιου ως άνω νόμου, και πληρούνται οι προϋποθέσεις της κοινοποιούμενης γνωμοδότησης. 

Σχετικά με την οφειλή ή μη τελών χαρτοσήμου στις συμβάσεις παραχώρησης κατά χρήση των κατά τα ανωτέρω επενδυτικών αγαθών των πωλητών, σας πληροφορούμε τα εξής: 

Η σύμβαση παραχώρησης κατά χρήση επενδυτικών αγαθών χωρίς ιδιαίτερο αντάλλαγμα, αλλά με την ανάληψη από αυτούς της υποχρέωσης να χρησιμοποιούν τα αγαθά αυτά για συντήρηση, διάθεση κλπ. των αγοραζομένων από τους χρήστες, προϊόντων τους, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί αυτοτελή σύμβαση χρησιδανείου εκτός πεδίου εφαρμογής Φ.Π.Α. και επομένως σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 παρ. 1β του Ν.1642/1986, η σύμβαση αυτή δεν υπόκειται σε τέλη χαρτοσήμου. 

Κάθε διαταγή αντίθετου περιεχομένου, αναφορικά με τα τέλη χαρτοσήμου σε περιπτώσεις παραχώρησης της χρήσης επενδυτικών αγαθών με τις παραπάνω προϋποθέσεις, παύει να ισχύει, από την έκδοση της παρούσας.

Συνημμένα: Γνωμοδότηση "Φορολογία Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Δαπάνες αγοράς και τοποθέτησης αγαθών επένδυσης από επιχειρήσεις. Δικαίωμα εκπτώσεως ή επιστροφής."

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!