Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1141/1996 Εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία για τις αμοιβές προσώπων που διαμεσολαβούν στην πώληση τραπεζικών προϊόντων

Αριθ. 1038317/281/0015 ΠΟΛ.1141/ΦΕΚ Β` 384/1996 Εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία για τις αμοιβές προσώπων που διαμεσολαβούν στην πώληση τραπεζικών προϊόντων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των υποπεριπτώσεων γε` και γη` της περίπτωσης γ` και της περίπτωσης δ` του άρθρου 38 του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992 - ΦΕΚ Α 84).

2. Τις διατάξεις της περίπτ. κβ` κγ` και κστ` της παραγρ. 1 του άρθρου 18 του Ν. 1642/86, όπως ισχύει.

3. Την 411/24.1.1996 (ΦΕΚ Β` 58) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών, για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων.

4. Το γεγονός ότι, οι τράπεζες για την προώθηση τραπεζικών προϊόντων, μέσω του δικτύου πωλήσεων ασφαλιστικών προϊόντων και αμοιβαίων κεφαλαίων, καταβάλλουν αμοιβές σε πρόσωπα που διαμεσολαβούν στην παρουσίαση των προϊόντων αυτών και ότι οι συνθήκες συνεργασίας των προσώπων αυτών με τις υπόψη επιχειρήσεις δεν διαφέρουν φορολογικά απ` αυτές των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και πρακτόρων, παραγωγών ασφαλειών και ασφαλειομεσιτών, για τους οποίους τα θέματα έκδοσης φορολογικών στοιχείων ρυθμίστηκαν κατ` ειδικό τρόπο με τη διαταγή μας Α` 9934/197/ΠΟΛ. 176/23.6.1977 (παραγρ. 6 περιπτ. στ`), καθώς και την Α.Υ.Ο. 1141971/1098/ΠΟΛ. 1319/17.11.1993 για τις αμοιβές σε πρόσωπα που διαμεσολαβούν στην πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι οι αμοιβές αυτές απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α.

5. Επίσης, ότι όπως ορίζεται στο έγγραφο 413/14.7.1994 της τράπεζας της Ελλάδος τα πρόσωπα που διαμεσολαβούν δεν έχουν δικαίωμα να συμβληθούν, να συναλλαχθούν, να διενεργούν πράξεις, εισπράξεων πληρωμών ή να αναλάβουν οποιαδήποτε υποχρέωση για λογαριασμό του πιστωτικού ιδρύματος, ότι οι υπηρεσίες που επιτρέπεται να διενεργούνται εκτός των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων πρέπει να αναφέρονται στην παρουσίαση και πρόταση τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και διευκρινήσεων για τη συμπλήρωση των σχετικών αιτήσεων, τις οποίες μπορούν λαμβάνουν τα πρόσωπα που διαμεσολαβούν για λογαριασμό των τραπεζών.

6. `Οτι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

1. Εγκρίνουμε την έκδοση θεωρημένων εκκαθαρίσεων από τις τράπεζες για τις αμοιβές που καταβάλλουν σε πρόσωπα που διαμεσολαβούν στην προώθηση τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι εκκαθαρίσεις αυτές εκδίδονται το αργότερον εντός του μηνός Φεβρουαρίου, για τις αμοιβές που αναλογούν στα προαναφερόμενα πρόσωπα, για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες που παρασχέθηκαν από τα πρόσωπα αυτά κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Καθόσον αφορά το περιεχόμενο και τον τρόπο έκδοσης των πιό πάνω εκκαθαρίσεων, ισχύουν αναλόγως οι διατάξεις του Κ.Β.Σ.(π.δ. 186/1992).

2. Για τις προαναφερόμενες αμοιβές υποχρεούνται οι αντισυμβαλλόμενοι να υποβάλλουν στοιχεία για διασταύρωση (συγκεντρωτικές καταστάσεις), σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992).

3. Για τις πιο πάνω περιπτώσεις παρέλκει η έκδοση τιμολογίων από τους δικαιούχους των προμηθειών, η εμφάνιση δε των αμοιβών αυτών στα τηρούμενα βιβλία τους θα γίνεται με βάση τις λαμβανόμενες εκκαθαρίσεις.

4. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 25 Απριλίου 1996

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!