Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1025/1-2-1995 Οδηγίες για τον προσδιορισμό του γεωργικού εισοδήματος

Εγκύκλιος 1013271/200/πολ.1025/1.2.95 Οδηγίες για τον προσδιορισμό του γεωργικού εισοδήματος

Οδηγίες για την συμηλήρωση των πίνάκων ΙΑ` και ΙΒ` του εντύπου "Αναλυτικά στοιχεία φορολογίας εισοδήματος" (Ε3), σχετικά με τον προσδιορισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος έδωσε το υπουργείο Οικονομικών με την εγκύκλιο 1013271/200/ πολ. 1025/1.2.95.

"Οι πίνακες του εντύπου "Αναλυτικά στοιχεία φορολογίας εισοδήματος" (Ε3) που θα συνυποβληθεί με τις δηλώσεις φορολογίας ειοοδήματος Οικον. ετους 1995 (διαχείριση 1/1 έως 31/12/1994) των φυσικών προσώπων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν. 2238/1994, κατά περίπτωση, που αφορούν τους υποχρέους οι οποίοι αποκτούν εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα, είναι ιδίοι - με εξαίρεση τον πίνακα ΙΒ` - με τους αντίστοιχους πίνακες του προηγούμενου έτους για τους οποίους σας έχουν ήδη παρασχεθεί στο παρελθόν σχετικές οδηγίες για τη συμπλήρωσή τους και συνεπώς δεν χρειάζονται άλλες διευκρινίσεις.

Σημειώνεται όμως ότι, όσον αφορά τις εμπορικές επιχειρήσεις (ατομικές ή εταιρίες), που δεν υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια είτε γιατί ασκούν κάποιο από τα επαγγέλματα που αναφέρονται στις διατάξεις των περιπτώσεων, α`, β`, γ` και δ` της παραγράφου 16 του άρθρου 33 του ν. 2238/1994 (εκμεταλλευτή θεάτρου, κινηματογράφου, πλασιέ, εφπμεριδοπώλη κ.λπ.) είτε γιατί εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 22 του ίδιου άρθρου (τυφλοί, ανάπηροι με ποσοστό πάνω από 80% ή άτομα ηλικίας πάνω από 65 ετών με δεκαετή συνεχή άσκηση του επαγγέλματος) που δεν υποχρεούνται να συμπληρώσουν και συνυποβάλλουν το έντυπο Ε 10, στο χώρο με την ένδειξη "Σημειώσεις Φορολογουμένου" στην τελευταία σελίδα του εντύπου αυτού (Ε3) θα γράψουν το λόγο της μη υπαγωγής τους στα αντικειμενικά κριτήρια π.χ. μη υπαγωγή στα κριτήρια λόγω εγκατάστασης σε δήμο με πληθυσμό κάτω από 4.000 κατοίκους μη παραλιακή περιοχή κ.τλ. ή τυφλός κ.τλ.

Αντίθετα μεταβλήθηκαν ριζικά οι πίνακες που αφορούν τους υποχρέους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα κ.τλ.) που απόκτηοαν κατά το έτος 1994 εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις, ενόψει της εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 6 έως 11 του ν. 2214/1994 με τις οποίες θεσπίσθηκε αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, καθώς και η αναγνώριση καθαρού γεωργικού εισοδήματος, καθώς και η αναγνώριση απαλλασσόμενων ποσών, εκπτώσεων κ.λπ. από το καθαρό γεωργικό εισόδημα.

Για το σκοπό αυτό σχεδιάσθηκε κατάλληλα ο πίνακας ΙΒ` της τρίτης σελίδας του εντύπου αυτού, που συμπληρώνεται μαζί με τον πίνακα ΙΑ` (ο οποίος υπήρχε και στο έντυπο του προηγούμενου οικον. έτους (1994), όπου συντρέχει περίπτωση, σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες.

Συμπλήρωση Πίνακας ΙΑ`

Οι ενδείξεις αυτού του πίνακα συμπληρώνονται από τους υποχρέους οι οποίοι απόκτησαν γεωργικό εισόδημα κατά το έτος 1994 και ετήρησαν βιβλία Β` κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, από τα οποία δεν προκύπτει λογιστικό αποτέλεσμα, κατά τον ίδιο τρόπο όπως στο προηγούμενο έτος. Δηλαδή ο προσδιορισμός του καθαρού γεωργικού εισοδήματος γίνεται με την χρησιμοποίηση των προβλεπομένων συντελεστών καθαρού κέρδους 10% έως 20% ή τους συντελεστές που ορίστηκαν με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών για ορισμένες εκμεταλλεύσεις π.χ. 6% για πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, 5% για βοοτροφικές κ.τ.λ. επί των ακαθαρίστων εσόδων. `Οταν υπάρχουν περισσότερες από μία κατηγορίες εκμετάλλευσης, το άθροισμα των καθαρών κερδών όλων των εκμεταλλεύσεων της στήλης (3) γράφεται στον κωδικό 601 του εντύπου Ε3.

Ο πίνακας αυτός δεν συμπληρώνεται από όσους δεν τηρούν βιβλία του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Συμπλήρωση Πίνακα ΙΒ`

Οι ενδείξεις αυτού του πίνακα συμπληρώνονται με σκοπό να προσδιορισθεί το καθαρό γεωργικό εισόδημα με βάση το αντικειμενικό σύστημα και να υπολογισθούν τα αφορολόγητα ποσά και οι εκπτώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 2214/1994.

Ειδικότερα στις τρεις πρώτες στήλες θα γραφτεί η περιοχή όπου ασκείται η εκμετάλλευση, το είδος της παραγωγής και ο αριθμός των μονάδων παραγωγής (στρέμματα ή κεφαλές ζώων ή άλλες μονάδες παραγωγής). Ως άλλες μονάδες παραγωγής θεωρούνται ειδικές καλλιέργιες, όπως π.χ. κυψέλες αν πρόκειται για μελλισσοκομικές εκμεταλλεύσεις κ.λπ.

Στην τέταρτη στήλη θα γραφτεί, ολογράφως, αν η εκμετάλλευση είναι σε ορεινό ή ημιορεινό ή πεδινό έδαφος, και στην πέμπτη στήλη θα γραφτεί, επίσης ολογράφως, αν η εκμετάλλευση είναι αρδευόμενη ή μη αρδευόμενη. Σημειώνεται ότι η τέταρτη και πέμπτη στήλη συμπληρώνονται μόνον εφόσον συντρέχει τέτοια περίπτωση, δηλαδή όταν στους οικείους πίνακες καθαρού γεωργικού εισοδήματος της Νομαρχίας όπου βρίσκεται η εκμετάλλευση και για συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι σε ορεινή, ημιορεινή ή πεδινή περιοχή, αρδευόμενη ή μη αρδευόμενη.

Οι επόμενες δύο στήλες, που είναι χωρίς ένδειξη, θα συμηληρωθούν ανάλογα με τις ανάγκες που τυχόν θα παρουσιαστούν, κατά περίπτωση, π.χ. στη "Χ" Νομαρχία από την αρμόδια Νομαρχιακή Επιτροπή κρίθηκε ότι, εκτός των δύο προηγούμενων διακρίσεων (ορεινό κ.τλ. ή αρδευόμενο ή μη) για τον προσδιορισμό του εισοδήματος κάποιας καλλιέργειας απαιτείται και μια άλλη διάκριση η οποία και έχει ληφθεί υπόψη και εμπεριέχεται στους σχετικούς πίνακες προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος. `Οταν συντρέχει τέτοια περίπτωση, στην κενή στήλη θα γραφτεί αυτή η νέα διάκριση.

Στην προτελευταία στήλη (2) θα γράψετε το καθαρό εισόδημα, όπως αυτό αναγράφεται στους πίνακες που περιέχουν τα ποσά καθαρού εισοδήματος, είτε ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης γης, είτε ανά κεφαλή εκτρεφόμενου ζώου, είτε ανά άλλη μονάδα παραγωγής.

Ο πολλαπλασιασμός των δεδομένων της στήλης (1) με τα δεδομένα της στήλης (2) δίνουν το συνολικό καθαρό γεωργικό εισόδημα για κάθε καλλιέργεια γης ή εκτροφή ζώων ή άλλη μονάδα παραγωγής, το οποίο και θα γράψετε στην τελευταία στήλη (3).

Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες από μία καλλιέργειες γης ή εκτροφής ζώων κ.τλ. το άθροισμα των ποσών του καθαρού γεωργικού εισοδήματος όλων αυτών των εκμεταλλεύσεων θα γραφτεί στον κωδικό 602.

Κωδικός 603. Γράψτε το ποσό του ενοικίου που καταβάλατε μέσα στο 1994 για εκμίσθωση γεωργικής γης. Προς τούτο απαιτείται να συνυποβάλετε και τις αντίστοιχες αποδείξεις είσπραξης του ενοικίου καθώς και φωτοαντιγραφικό του μισθωτηρίου συμβολαίου.

Κωδικός 604. Στη αμέσως επόμενη ένδειξη "αξία καινούργιου πάγιου εξοπλισμού" και πριν το ποσοστό 25%, στον δικαστικό χώρο, θα γράψετε τη συνολική αξία του καινούργιου πάγιου εξοπλισμού, που αγοράσατε μέσα στο έτος 1994, ενώ στον κωδικό 604 θα γράψετε το 25% της αξίας αυτού του εξοπλισμού.

Για τη συμπλήρωση του κωδικού αυτού απαιτείται να συνυποβάλετε τα πρωτότυπα των σχετικών φορολογικών στοιχείων που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Περαιτέρω, για τη συμπλήρωση των κωδικών 603 και 604 (και κατά συνέπεια και του επόμενου κωδικού 605 διευκρινίζονται και τα ακόλουθα:

α) Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται, αν συντρέχει περίπτωση και εφόσον συνυποβληθούν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, τόσο από τα φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή όχι, όσο και από τους υποχρέους της παραγράφους 4 του άρθρου 2 του ν. 2238/1994 (εταιρίες, κοινωνίες, κ.τ.λ.).

β) Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται μόνον εφόσον το ποσό καθαρού εισοδήματος του κωδικού 602 είναι μεγαλύτερο του ποσού του καθαρού εισοδήματος του κωδικού 601. Σε αντίθετη περίπτωση δεν απαιτείται η συμπλήρωσή τους, γιατί τα ποσά αυτά δεν εκπίπτουν από το καθαρά γεωργικό εισόδημα που προσδιορίζεται με βάση τα τηρούμενα βιβλία του Κ.Β.Σ., όταν αυτό είναι μεγαλύτερο του ποσού που προκύπτει με βάση το αντικειμενικό σύστημα (πίνακας ΙΒ `).

Κωδικός 605. Γράψτε το άθροισμα των κωδικών 603 και 604.

Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από το ποσό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος του κωδικού 602. (Βλέπε κωδικό 607).

Κωδικός 606. Ο κωδικός αυτός συμπληρώνεται μόνο από τα φυσικά πρόσωπα, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τα οποία θα γράψουν το ποσό:

- των 500.000 δρχ. αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και δεν πήραν εξισωτική αποζημίωση.

- του 1.000.000 δρχ. αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και πήραν εξισωτική αποζημίωση.

- των 700.000 δρχ., αν είναι νέοι (που δεν έχουν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας τους για τα 5 πρώτα συνεχή χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους) κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και δεν πήραν εξισωτική αποζπμίωση.

- του 1.400.000 δρχ. αν είναι νέοι (που δεν έχουν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας τους για τα 5 πρώτα συνεχή έτη άσκησης του επαγγέλματός τους) κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και πήραν εξισωτική αποζημίωση. Σημειώνεται ότι και το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από το ποσό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος του κωδικού 602 (βλέπε κωδικό 607).

Κωδικός 607. Κατά τη συμπλήρωση του κωδικού αυτού διακρίνονται οι εξής δύο περιπτώσεις:

Α. Οταν δεν τηρούνται βιβλία του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

Για τους υποχρέους της κατηγορίας αυτής από το ποσό του κωδικού 602 αφαιρείται, τυχόν, ποσό του κωδικού 605 και αν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα κατα κύριο επάγγελμα αγρότες και το ποσό του κωδικού 606 και το υπόλοιπο γράφεται στον κωδικό 607 (στην πρώτη σειρά).

Αν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, από το ποσό του κωδικού 602 αφαιρείται, τυχόν, ποσό του κωδικού 605 και το υπόλοιπο γράφεται στον κωδικό 607 (στην δεύτερη σειρά).

Β, Οταν τηρούνται βιβλία Β ` κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων,

α) Υπόχρεοι φυσικά πρόσωπα κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Αν το καθαρό γεωργικό εισόδημα που προσδιορίζεται με βάση τα βιβλία του φορολογουμένου, είναι μεγαλύτερο από το καθαρό γεωργικό εισόδημα που προσδιορίζεται με βάση το αντικειμενικό σύστημα, δηλαδή αν το ποσό του κωδικού 601 είναι μεγαλύτερο από το ποσό του κωδικού 602, τότε το μεγαλύτερο αυτό ποσό γράφεται στον κωδικό 607, στην πρώτη (επάνω σειρά). Στην περίπτωση αυτή δεν συμπληρώνονται οι κωδικοί 603 έως 608 αυτού του πίνακα.

Αντίθετα, αν το καθαρό γεωργικό εισόδημα που προσδιορίζεται με βάση το αντικειμενικό σύοτημα, είναι μεγαλύτερο από αυτό που προσδιορίζεται με βάση τα βιβλία του φορολογούμενου, δηλαδή,, αν το ποσό του κωδικού 602 είναι μεγαλύτερο από το ποσό του κωδικού 601, τότε από το ποσό του κωδικού 602 αφαιρούνται τα τυχόν ποσα των κωδικών 605 και 606 και το υπόλοιπο θα γραφτεί στον κωδικό 607, στην πρώτη (επάνω) σειρά.

β) Υπόχρεοι φυσικά πρόσωπα μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή εταιρίες κ.τ.λ.

Αν το καθαρό γεωργικό εισόδημα που προσδιορίζεται με βάση τα βιβλία του φορολογουμένου, είναι μεγαλύτερο από το καθαρό γεωργικό εισόδημα που προσδιορίοζεται με βάοη το αντικειμενικό σύστημα, δηλαδή αν το ποσό του κωδικού 601 είναι μεγαλύτερο από το ποσό του κωδικού 602, τότε το μεγαλύτερο αυτό ποσό γράφεται στον κωδικό 607, στη δεύτερη (κάτω) σειρά. Στην περίπτωση αυτή δεν συμπληρώνονται οι κωδικοί 603 έως 606 αυτού του πίνακα.

Αντίθετα, αν το καθαρό γεωργικό εισόδημα που προσδιορίζεται με βάση το αντικειμενικό συστημα, είναι μεγαλύτερο από αυτό που προσδιορίζεται με βάση τα βιβλία του φορολογούμενου, δηλαδή αν το ποσό του κωδικού 602 είναι μεγαλύτερο από το ποσό του κωδικού 601,,τότε από το ποσό του κωδικού 602 αφαιρείται το τυχόν ποσό του κωδικού 605 και το υπόλοιπο θα γραφτεί στον κωδικό 607, στην δεύτερη (κάτω) σειρά.

Τέλος, και στις δύο ηαραπάνω περιπτώσεις το ποσό του κωδικού 607, κατά περίπτωση, θα μεταφερθεί στους κωδικούς 461 - 462 του πίνακα 9 της δήλωσης φορλογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (εντυπο Ε1) αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, ή σπς αντίστοιχες ενδείξεις της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ομόρρυθμων εταιριών, κοινωνιών κ.τ.λ. (έντυπο Ε5) αν πρόκειται για υπόχρεο της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν. 2238/1994.

Γενικές παρατηρήσεις

1. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι σειρές του πίνακα ΙΒ` επειδή εκμεταλλεύστε περισσότερα από έξι (6) είδη παραγωγής, θα συμπληρώσετε τις πέντε (5) πρώτες σειρές του πίνακα με πέντε (5) από τα είδη παραγωγής που εκμεταλλεύεστε και για τα υπόλοιπα είδη θα επισυνάψετε χειρόγραφη κατάσταση, με την ίδια γραμμογράφηση όπως ο πίνακας ΙΒ` και το άθροισμα του συνολικού καθαρού εισοδήματος αυτής της κατάστασης θα το γράψετε στο τελευταίο παραλληλόγραμμο της τελευταίας σειράς της στήλης (3) του πίνακα ΙΒ` του εντύπου, ενώ στον υπόλοιπο χώρο της τελευταίας αυτής σειράς θα γράψετε την ένδειξη "ως συνημμένη κατάσταση". Ανάλογη κατάσταση θα επισυνάψετε και στην περίπτωσπ που δεν επαρκεί ο πίνακας ΙΑ`.

2. Στο λευκό χώρο στο κάτω μέρος του πίνακα ΙΒ` θα γραφτεί κάθε σημείωση που κρίνεται αναγκαία από τον υπόχρεο που απέκτησε γεωργικό εισόδημα.

3. Σημειώνεται ότι ερμηνευτικές οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων για την αντικειμενική μέθοδο υπολογισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, τα αφορολόγητα ποσά, τις εκπτώσεις κ.τ.λ. έχουν δοθεί με την 1144442/2583/Α0012/ΠΟΛ1289/27.12.1994 εγκύκλιο, ενώ επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, οι αρμόδιες δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, οφείλουν να βοηθούν τους αγρότες, να τους ενημερώνουν και να τους διευκολύνουν σε κάθε περίπτωση που ζητηθεί η βοήθειά τους.

4. Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση που εξαιτίας ζημιών από γεγονότα απρόβλεπτα ή οφειλόμενα σε ανώτερη βία, δεν αποκτήθηκε εισόδημα ή αυτό που αποκτήθηκε είναι μικρότερο του προσδιοριζομένου με την αντικειμενική μέθοδο, στους κωδικούς αριθμούς 461- 462 του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μπορεί να αναγραφεί ποσό εισοδήματος μικρότερο από αυτό που προκύπτει αηό τους κωδικούς αριθμούς 607 του πίνακας ΙΒ` του εντύπου Ε3, με τη συνυποβολή αποδεικτικών στοιχείων.

Ανεξάρτητα όμως, από τα παραπάνω, δηλαδή από το αν δηλωθούν στους κωδικούς αριθμούς 461-462 μικρότερα ποσά εισοδήματος, ο φόρος θα υπολογισθεί με βάση τα εισοδήματα που αναγράφονται στους κωδικούς 607 του εντύπου Ε3 και συνεπώς το εκκαθαριστικό σημείωμα θα εκδοθεί με τα ποσά του κωδικού αυτού.

Σε αυτή την περίπτωση και μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος, ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ να λάβει υπόψη του τα παραπάνω στοιχεία και ο οποίος, μετά την εξέταση των πραγματικών περιστατικών, αποφαίνεται για τη μείωση ή μη, κατά περίπτωση, του προκύπτοντος με βάση την αντικειμενική μέθοδο καθαρού γεωργικού εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι η υποβολή των αποδεικτικών στοιχείων μπορεί να γίνει και μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος.

Ειδικά για τα νομικά πρόσωπα της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν. 2233/1994 (εταιρίες κ.τ.λ.) η οικεία δήλωσή τους δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα αν δεν προσδιορισθεί ο οφειλόμενος φόρος 35% κ.τ.λ. και τα συμβεβαιούμενα ποσά, επί του καθαρού γεωργικού εισοδήματος που προσδιορίζεται με βάση τους πίνακες της αντικειμενικής μεθόδου, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο του προκύπτοντος από τον πίνακα ΙΑ`, ενώ ανάλογη είναι και η διαδικασία αμφιβήτησης του καθαρού γεωργικού εισοδήματος της αντικειμενικής μεθόδου.

5. Για πληρέστερη ενημέρωσή σας, επισυνάπτουμε τρία (3) υποδείγματα συμπλήρωσης των πινάκων ΙΑ` και ΙΒ` του εντύπου Ε3, με τυχαία ποσά καθαρού εισοδήματος.

6. Τονίζεται ότι για το εισόδημα που προκύπτει από γεωργική δραστηριότητα (Ε` κατηγορίας) δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί το έντυπο Ε10".

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1ο

ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΡΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΒΣ

----------------------------------------------------------------------- ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΑ`| ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ | ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ** | ---------------------------------------------------------------------| Περιοχή |Εκταση |Είδος |Ακαθάριστο|Συντ/στής | Καθαρά Κέρδη | (Δήμος ή κοι- | σε |αγροτικής| εισόδημα | καθαρού | (3)-(1)χ(2) | νότ.) αγροκ- |στρεμμ.|παραγωγής| (1) | κέρδους | | τήματος | |(φυτικό ή| | (2) | | ζωϊκό | | | | προϊόν | | | | --------------|-------|---------|----------|----------|--------------|

--------------|-------|---------|----------|----------|--------------|

--------------|-------|---------|----------|----------|--------------| ΣΥΝΟΛΟ|601| | ----------------------------------------------------------------------- ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΒ`| ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ | ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ *** | ---------------------------------------------------------------------| Περιοχή| Είδος |Αριθ- |Ορεινό|Αρδευόμενο | | |Καθαρό |Συνολικό| (Δήμος |παραγωγής|μός α)|Ημιο- |Μη αρδευό- | | |εισόδημα|καθαρό | ή κοι- |α) είδος |στρεμ.|ρεινό |μενο | | |α) ανά |εισόδημα| νότ.) |καλλιέρ- |β)ζώων|Πεδινό| | | |στρέμ. |άρθρου | αγροκ- |γειας γης|γ)άλ- | | | | |β) ανά |42 ν. | τήματος|β) είδος |λων | | | | |κεφαλή |2238/94 | εκτροφής |μον. | | | | |ζώου |(3)"(1) | ζώων |(1) | | | | |γ) ανά |Χ (2) | γ)είδος | | | | | |άλλη | | άλλης | | | | | |μονάδα | | μονάδας | | | | | | (2) | | -------|---------|------|------|-----------|---|---|--------|--------| Ευκαρ- |Πατάτες | 5 |Πεδινό|Αρδευόμενο | | | 110.000| 550.000| πία | | | | | | | | |

Ν. Σερ-| | | | | | | | | ρών | | | | | | | | | -------|---------|------|------|-----------|---|---|--------|--------| Ευκαρ- |Αραβόσι- | 10 |Πεδινό|Αρδευόμενο | | | 18.000| 540.000| πία |τος | | | | | | | | Ν. Σερ-| | | | | | | | | ρών | | | | | | | | | -------|---------|------|------|-----------|---|---|--------|--------| Ευκαρ- |Μοσχάρια | 20 | - | - | | | 50.000|1.000000| πία | | | | | | | | | Ν. Σερ-| | | | | | | | | ρών | | | | | | | | | ------------------------------------------------------------|--------| ΣΥΝΟΛΟ|602|2.090000| ------------------------------------------------------------|--------| Μείον: α) Καταβληθέντα ενοίκια για εκμίσθωση | | |||||||||| γεωργικής γης ....................... |603|100.000|||||||||| ---|-------|--------| β) Αξία καινουργιου πάγιου εξοπλισμού | | |||||||||| 500.000 ... x 25% ................... |604|125.000|||||||||| ------------------------------------------------------------|--------| `Αθροισμα μειώσεων (603 + 604) |605| 225.000| --------------------------------------------------------|---|--------| Μείον, για φυσικά πρόσωπα κατά κύριο επάγγελμα αγρότες | | | 500.000 ή 1.000.000 δρχ. αν πήραν εξισωτικές | | | αποζημιώσεις ή 700.000 ή 1.400.000 δρχ., αντίστοιχα, αν | | | τα παραπάνω πρόσωπα είναι νέοι αγρότες (άρθρο 44 ν. | | | 2238/1994) ............................................ |606| 500.000| --------------------------------------------------------|---|--------| Φορολογούμενο εισόδημα: | | | α) Φυσικά πρόσωπα, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες 601 ή | | | [602 - (605 + 606)] .............................. |607|1.365000| ---|--------| β) Φυσικά πρόσωπα, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή | | | εταιρίες κ.τ.λ. 601 ή (602 - 605) ................ |607| | ---------------------------------------------------------------------|

----------------------------------------------------------------------- ** Μόνο όταν τηρούνται βιβλία Β` κατηγορίας του ΚΒΣ *** Συμπληρώνεται σε κάθε περίπτωση

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2ο

ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΗΣ ΠΟΥ ΤΗΡΕΙ ΒΙΒΛΙΑ Β` ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΒΣ

----------------------------------------------------------------------- ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΑ`| ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ | ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ** | ---------------------------------------------------------------------| Περιοχή |Εκταση |Είδος |Ακαθάριστο|Συντ/στής | Καθαρά Κέρδη | (Δήμος ή κοι- | σε |αγροτικής| εισόδημα | καθαρού | (3)-(1)χ(2) | νότ.) αγροκ- |στρεμμ.|παραγωγής| (1) | κέρδους | | τήματος | |(φυτικό ή| | (2) | | ζωϊκό | | | | προϊόν | | | | --------------|-------|---------|----------|----------|--------------| Ευκαρπία Ν. | |Φυτικό | | | | Σερρών | 5 |(Πατάτες)|2.500.000 | 20% | 500.000 | --------------|-------|---------|----------|----------|--------------| Ευκαρπία Ν. | |Φυτικό | | | | Σερρών | |(Αραβόσι-| | | | 30 |τος) |2.500.000 | 20% | 500.000 | --------------|-------|---------|----------|----------|--------------| Ευκαρπία Ν. | |Ζωϊκό | | | | Σερρών | - |(Μοσχάρια|2.600.000 | 5% | 130.000 | --------------|-------|---------|----------|----------|--------------| ΣΥΝΟΛΟ|601| 1.130.000 | ----------------------------------------------------------------------- ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΒ`| ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ | ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ *** | ---------------------------------------------------------------------| Περιοχή| Είδος |Αριθ- |Ορεινό|Αρδευόμενο | | |Καθαρό |Συνολικό| (Δήμος |παραγωγής|μός α)|Ημιο- |Μη αρδευό- | | |εισόδημα|καθαρό | ή κοι- |α) είδος |στρεμ.|ρεινό |μενο | | |α) ανά |εισόδημα| νότ.) |καλλιέρ- |β)ζώων|Πεδινό| | | |στρέμ. |άρθρου | αγροκ- |γειας γης|γ)άλ- | | | | |β) ανά |42 ν. | τήματος|β) είδος |λων | | | | |κεφαλή |2238/94 | εκτροφής |μον. | | | | |ζώου |(3)"(1) | ζώων |(1) | | | | |γ) ανά |Χ (2) | γ)είδος | | | | | |άλλη | | άλλης | | | | | |μονάδα | | μονάδας | | | | | | (2) | | -------|---------|------|------|-----------|---|---|--------|--------| Ευκαρ- |Πατάτες | 5 |Πεδινό|Αρδευόμενο | | | 110.000| 550.000| πία | | | | | | | | | Ν. Σερ-| | | | | | | | | ρών | | | | | | | | | -------|---------|------|------|-----------|---|---|--------|--------| Ευκαρ- |Αραβόσι- | 30 |Πεδινό|Αρδευόμενο | | | 18.000| 540.000| πία |τος | | | | | | | | Ν. Σερ-| | | | | | | | | ρών | | | | | | | | | -------|---------|------|------|-----------|---|---|--------|--------| Ευκαρ- |Μοσχάρια | 20 | - | - | | | 50.000|1.000000| πία | | | | | | | | | Ν. Σερ-| | | | | | | | | ρών | | | | | | | | | ------------------------------------------------------------|--------| ΣΥΝΟΛΟ|602|2.090000| ------------------------------------------------------------|--------| Μείον: α) Καταβληθέντα ενοίκια για εκμίσθωση | | |||||||||| γεωργικής γης ....................... |603|100.000|||||||||| ---|-------|--------| β) Αξία καινουργιου πάγιου εξοπλισμού | | |||||||||| 500.000 .... χ 25% .................. |604|125.000|||||||||| ------------------------------------------------------------|--------| `Αθροισμα μειώσεων (603 + 604) |605| 225.000| --------------------------------------------------------|---|--------| Μείον, για φυσικά πρόσωπα κατά κύριο επάγγελμα αγρότες | | | 500.000 ή 1.000.000 δρχ. αν πήραν εξισωτικές | | | αποζημιώσεις ή 700.000 ή 1.400.000 δρχ., αντίστοιχα, αν | | | τα παραπάνω πρόσωπα είναι νέοι αγρότες (άρθρο 44 ν. | | | 2238/1994) ............................................ |606| 500.000| --------------------------------------------------------|---|--------| Φορολογούμενο εισόδημα: | | | α) Φυσικά πρόσωπα, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες 601 ή | | | [602 - (605 + 606)] .............................. |607|1.365000| ---|--------| β) Φυσικά πρόσωπα, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή | | | εταιρίες κ.τ.λ. 601 ή (602 - 605) ................ |607| | ---------------------------------------------------------------------|

----------------------------------------------------------------------- ** Μόνο όταν τηρούνται βιβλία Β` κατηγορίας του ΚΒΣ *** Συμπληρώνεται σε κάθε περίπτωση

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3ο

ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΡΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΒΣ

----------------------------------------------------------------------- ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΑ`| ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ | ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ** | ---------------------------------------------------------------------| Περιοχή |Εκταση |Είδος |Ακαθάριστο|Συντ/στής | Καθαρά Κέρδη | (Δήμος ή κοι- | σε |αγροτικής| εισόδημα | καθαρού | (3)-(1)χ(2) | νότ.) αγροκ- |στρεμμ.|παραγωγής| (1) | κέρδους | | τήματος | |(φυτικό ή| | (2) | | ζωϊκό | | | | προϊόν | | | | --------------|-------|---------|----------|----------|--------------|

--------------|-------|---------|----------|----------|--------------|

--------------|-------|---------|----------|----------|--------------| ΣΥΝΟΛΟ|601| | ----------------------------------------------------------------------- ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΒ`| ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ | ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ *** | ---------------------------------------------------------------------| Περιοχή| Είδος |Αριθ- |Ορεινό|Αρδευόμενο | | |Καθαρό |Συνολικό| (Δήμος |παραγωγής|μός α)|Ημιο- |Μη αρδευό- | | |εισόδημα|καθαρό | ή κοι- |α) είδος |στρεμ.|ρεινό |μενο | | |α) ανά |εισόδημα| νότ.) |καλλιέρ- |β)ζώων|Πεδινό| | | |στρέμ. |άρθρου | αγροκ- |γειας γης|γ)άλ- | | | | |β) ανά |42 ν. | τήματος|β) είδος |λων | | | | |κεφαλή |2238/94 | εκτροφής |μον. | | | | |ζώου |(3)"(1) | ζώων |(1) | | | | |γ) ανά |Χ (2) | γ)είδος | | | | | |άλλη | | άλλης | | | | | |μονάδα | | μονάδας | | | | | | (2) | | -------|---------|------|------|-----------|---|---|--------|--------| Αγιά - |Αμυγδα- | 4 |Πεδινό|Αρδευόμενο | | | 90.000| 360.000| Ν. Λα- |λιές | | | | | | | | ρίσης | | | | | | | | | -------|---------|------|------|-----------|---|---|--------|--------|

-------|---------|------|------|-----------|---|---|--------|--------|

-------|---------|------|------|-----------|---|---|--------|--------|

-------|---------|------|------|-----------|---|---|--------|--------|

-------|---------|------|------|-----------|---|---|--------|--------|

------------------------------------------------------------|--------| ΣΥΝΟΛΟ|602| 360.000| ------------------------------------------------------------|--------| Μείον: α) Καταβληθέντα ενοίκια για εκμίσθωση | | |||||||||| γεωργικής γης ....................... |603| |||||||||| ---|-------|--------| β) Αξία καινουργιου πάγιου εξοπλισμού | | |||||||||| 100.000 .... χ 25% .................. |604| 25.000|||||||||| ------------------------------------------------------------|--------| `Αθροισμα μειώσεων (603 + 604) |605| 25.000| --------------------------------------------------------|---|--------| Μείον, για φυσικά πρόσωπα κατά κύριο επάγγελμα αγρότες | | | 500.000 ή 1.000.000 δρχ. αν πήραν εξισωτικές | | | αποζημιώσεις ή 700.000 ή 1.400.000 δρχ., αντίστοιχα, αν | | | τα παραπάνω πρόσωπα είναι νέοι αγρότες (άρθρο 44 ν. | | | 2238/1994) ............................................ |606| | --------------------------------------------------------|---|--------| Φορολογούμενο εισόδημα: | | | α) Φυσικά πρόσωπα, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες 601 ή | | | [602 - (605 + 606)] .............................. |607| | ---|--------| β) Φυσικά πρόσωπα, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή | | | εταιρίες κ.τ.λ. 601 ή (602 - 605) ................ |607| 335.000| ---------------------------------------------------------------------|

----------------------------------------------------------------------- ** Μόνο όταν τηρούνται βιβλία Β` κατηγορίας του ΚΒΣ *** Συμπληρώνεται σε κάθε περίπτωση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!