Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1028/1993 Ενταξη σε κατηγορία βιβλίων των πρατηριούχων χονδρικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων, όταν αυτοί διατηρούν και άλλο κλάδο

YΠOIK 1010975/ΠOΛ. 1028/1993: Ενταξη σε κατηγορία βιβλίων των πρατηριούχων χονδρικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων, όταν αυτοί διατηρούν και άλλο κλάδο (σελίδα 623).

Με αφορμή ερωτήματα και αιτήματα των ενδιαφερομένων φορέων, που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, διευκρινίζονται τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 περίπτ. ιδ` του άρθρου 4 του π.δ. 186/1992 (νέος κώδικας) δέκα έξι (16) κατηγορίες επιτηδευματιών, μεταξύ των οποίων και οι παραπάνω επιτηδευματίες για τον κλάδο χονδρικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων, συνεχίζουν να έχουν ειδική ένταξη στη δεύτερη κατηγορία, ανεξάρτητα ύψους ακαθαρίστων εσόδων. ξταν όμως έχουν και δεύτερο κλάδο εντάσσονται πλέον από 1.7.1992 με βάση το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων και από τους δύο κλάδους και σε κατηγορία όχι κατώτερη της δεύτερης. H ειδική ένταξη δεν έχει εφαρμογή εάν πρόκειται για ανώνυμη εταιρεία ή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, οπότε στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του κώδικα, τηρούνται υποχρεωτικά βιβλία τρίτης κατηγορίας.

2. κατά την εφαρμογή της παραπάνω νέας ρύθμισης και επειδή οι πωλήσεις σπίρτων και αναπτήρων από τους επιτηδευματίες που πωλούν καπνοβιομηχανικά προϊόντα τελούν σε άμεση σχέση με τις πωλήσεις των προϊόντων αυτών, γίνεται δεκτό ότι, για την ένταξη σε κατηγορία βιβλίων, τα έσοδα από τα είδη αυτά (σπίρτα και αναπτήρες μόνο), δεν διαφοροποιούν την ειδική ένταξη, των επιτηδευματιών αυτών στη δεύτερη κατηγορία βιβλίων.

Με την ευκαιρία αυτή και με αφορμή σχετικά ερωτήματα, διευκρινίζεται, επίσης, ότι επιχειρήσεις πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων και άλλων ειδών που από 1.1.1993 διέκοψαν τη λειτουργία του δεύτερου κλάδου (πώλησης άλλων αγαθών ή παροχής υπηρεσιών), μπορούν να συνεχίσουν από 1.1.1993 την τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων, ανεξάρτητα αν στη χρήση 1.1.1992-31.12.1992 τα ακαθάριστα έσοδα και από τους δύο κλάδους ξεπέρασαν το όριο των 180.000.000 δρχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!