Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

νέα ερώτηση

Νοσηλευτής με μπλοκάκι. Εργαζόμενοι με σύμβαση

Από 1/1/2014 τα επαγγέλματα που το εισόδημά τους χαρακτηρίζεται ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, εξαιρούνται από την φορολόγηση σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ.2 περίπτωση στ'. Αντίθετα εντάσσονται στο παραπάνω άρθρο εισόδημα των πρώην ελευθέριων επαγγελμάτων, εφόσον συντρέχουν οι όροι της παραπάνω διάταξης.Επίσης συμπεριλαμβάνονται και τα παραϊατρικά επαγγέλματα, όπως ομοιοπαθητικός,πρακτικός εναλλακτικών θεραπειών, ψυχοθεραπευτής.
Το ερώτημά μου είναι το εξής: Από τον 12/2014 μέσω ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, προσελήφθησαν με σύμβαση κάποια άτομα, με την ιδιότητα του νοσηλευτή. 
Η ιδιότητα αυτή μπορεί να ενταχθεί στα παραϊατρικά επαγγέλματα, ώστε να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών (μπλοκάκι);

  • 1 Απάντηση

1.Σύμφωνα με την περ. στ της παρ. 2 του άρθρου 12 του ΚΦΕ προβλέπονται τα εξής:
Για τους σκοπούς του Κ.Φ.Ε., εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες:στ) βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία του,  Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία, σύμφωνα με μία από τις περιπτώσεις α ́ έως ε ́ του παρόντος άρθρου. "Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα μπορούν να προβλέπονται περαιτέρω προϋποθέσεις και να καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτής της περίπτωσης."
2.Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, και αναφέρεται στην Εγκ. ΠΟΛ. 1047/2015, μεταξύ των προϋποθέσεων που πρέπει να συντρέχουν ούτως ώστε, φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και στοιχείων από τις κείμενες διατάξεις, για να ενταχθούν στην ανωτέρω διάταξη και να φορολογηθούν με την κλίμακα του εισοδήματος από μισθωτή εργασία, 
πρέπει η επαγγελματική τους εγκατάσταση να είναι ίδια με την κατοικία τους. Η υπαγωγή στην ανωτέρω διάταξη καλύπτει και τις περιπτώσεις φιλοξενουμένων στους οποίους έχει παραχωρηθεί μέρος του ακινήτου για την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, για την οποία προκύπτει τεκμαρτό μίσθωμα για τον παραχωρητή. 
3. Τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ.1047/2015 ότι δεν καταλαμβάνονται από τη διάταξη αυτή όσοι έχουν την εμπορική ιδιότητα θεωρούμε ότι δεν καταλαμβάνουν τους νοσηλευτές, οι οποίοι μάλλον εργάζονται και στην ουσία ως μισθωτοί, δηλαδή κάτω από τις συγκεκριμένες οδηγίες του εργοδότη, στο ωράριο που θα τους υποδεικνύεται από τον εργοδότη, ο οποίος θα φέρει και την ευθύνη των αποτελεσμάτων της εργασίας τους.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση