Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

Χρόνος κτήσεως εισοδήματος από διανομή έκτακτου αποθεματικού

Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1042/26.1/2015  που κάνει αναφορά στην ΠΟΛ 13/1978 στην περίπτωση  που η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων αποφασίζει τη διανομή  έκτακτου αποθεματικού παλαιοτέρων εταιρικών χρήσεων,  χρόνος κτήσεως του εισοδήματος αυτού από τους μετόχους είναι ο χρόνος που η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων επικυρώνει, την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης για την διανομή του αποθεματικού αυτού .
Με την ΠΟΛ 1223/8.10.2015  χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος λήψης  της απόφασης από την έκτακτη  γενική συνέλευση
Τελικά  ποιά ΠΟΛ πρέπει να ακολουθήσω  και πότε πρέπει να δηλώσω τα εισοδήματα  από μερίσματα από αποθεματικά  που διανεμήθηκαν  με έκτακτη γενική συνέλευση το έτος 2014   και  τα ενέκρινε η τακτικη γενική συνέλευση 30/6/2015

  • 1 Απάντηση

Σε σχέση με την ερώτησή σας σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:1. Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1223/8-10-2015 προκύπτουν τα εξής:"Όσον αφορά στη διανομή έκτακτων αποθεματικών που έχουν σχηματισθεί στον ισολογισμό της κλειόμενης χρήσης, με την ΠΟΛ.1042/26.1.2015 εγκύκλιό μας διευκρινίστηκε ότι η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων δεν μπορεί να αποφασίσει για την εν λόγω διανομή, καθόσον η διανομή αυτή συνεπάγεται τροποποίηση του ισολογισμού που έχει εγκριθεί από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων. Αντίθετα, όσον αφορά στη διανομή έκτακτων αποθεματικών προηγούμενων χρήσεων με απόφαση έκτακτης γενικής συνέλευσης, χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος λήψης της απόφασης από την έκτακτη γενική συνέλευση, δεδομένου ότι η εν λόγω συνέλευση μπορεί να αποφασίσει για την πιο πάνω διανομή, καθόσον στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται για τροποποίηση απόφασης τακτικής γενικής συνέλευσης, η οποία αποφάσισε τη διανομή κερδών, αλλά ορίζεται τρόπος περαιτέρω διαθέσεως ήδη σχηματισθέντων αποθεματικών και μη διανεμηθέντων κερδών παρελθουσών χρήσεων (αριθ.356/1976 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ., αριθ. 7/1993 ατομική γνωμοδότηση του γραφείου νομικού συμβούλου του Υπουργείου Εμπορίου). Τα ανωτέρω ισχύουν και για τις Ε.Π.Ε., δεδομένου ότι οι διατάξεις του ν.3190/1955 δεν διαφέρουν από αυτές του κ.ν.2190/1920 σε ό,τι αφορά στην έγκριση οικονομικών καταστάσεων των Ε.Π.Ε. "2. Διευκρινίζουμε ότι με την ΠΟΛ. 1042/26-1-2015 κρίθηκε ( το οποίο αναφέρεται και στην πιο πάνω ΠΟΛ.1223/15) ότι:......... Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων δεν μπορεί να αποφασίσει για διανομή κερδών εκτάκτων αποθεματικών που έχουν σχηματισθεί στον ισολογισμό της κλειόμενης χρήσης, καθόσον η διανομή αυτή συνεπάγεται τροποποίηση του ισολογισμού που έχει εγκριθεί από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.3. Συμπερασματικά όσον αφορά στη διανομή έκτακτων αποθεματικών προηγούμενων χρήσεων με απόφαση έκτακτης γενικής συνέλευσης, χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος λήψης της απόφασης από την έκτακτη γενική συνέλευση, δεδομένου ότι η εν λόγω συνέλευση μπορεί να αποφασίσει για την πιο πάνω διανομή. Αντίθετα δεν μπορεί να τροποποιήσει τον ισολογισμό της κλειόμενης χρήσης.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση