Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

αγορά τρακτέρ απο αγρότη κανονικού καθεστώτος αποτελεί τεκμήριο αγοράς

Αγρότης κανονικού καθεστώτος αγόρασε τρακτέρ το  2014  με πρόγραμμα (επιδότηση ) αποτελεί τεκμήριο αγοράς.
Ακόμη η αποσβεση θα γίνει αφου αφαιρεθεί η επιδότηση;

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με το άρθρο 33, περ. ε' του νέου Κ.Φ.Ε (ν. 4172/2013) η ετήσια αντικειμενική δαπάνη και η δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν εφαρμόζονται προκειμένου για αγορά πάγιου εξοπλισμού επαγγελματικής χρήσης από πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Συνεπώς εφόσον ο αγρότης είναι του κανονικού καθεστώτος και πρόκειται για τρακτέρ, (αμιγώς δηλαδή εξοπλισμό επαγγελματικής χρήσης) δεν υπάρχει τεκμήριο.

Οι αποσβέσεις που αναλογούν στην αξία των παγίων στοιχείων κατά το μέρος που επιχορηγούνται βάσει αναπτυξιακών νόμων (ν. 1892/1990, ν. 2601/1998) ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πραγματοποίηση επενδύσεων, δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα.

Για το λόγο αυτό τα ποσά των επιχορηγήσεων καταχωρούνται και παρακολουθούνται σε ξεχωριστούς λογαριασμούς εφόσον πρόκειται για διπλογραφικά ή σε ξεχωριστά σημεία του βιβλίου εσόδων-εξόδων εφόσον πρόκειται για απλογραφικά βιβλία.

Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τις αποσβέσεις των παγίων στοιχείων που επιχορηγούνται με τον ν. 3299/2004, δηλαδή οι αποσβέσεις αυτών εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα.

Δείτε περισσότερα στο Βιβλίο των Δ. Σταματόπουλου - Α. Καραβοκύρη, "Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος - Ανάλυση Ερμηνεία" θέματα 26 και 27 άρθρου 24.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση