Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Υπολογίζονται ή όχι τα ποσά δαπανών πινακα 7 Ε1 για ανάλωση κεφαλαίου

Για αγορά αυτοκινήτου εντός 2011 συγγενικό μου πρόσωπο (άγαμη) θα πρεπει να κάνει χρήση αναλωσης
κεφαλαιου του προηγουμένου έτους. Εχω την εξής ερώτηση που δεν είδα να καλύπτεται στις υπάρχουσες ερωτήσεις.
Για τον υπολογισμό  ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης- άρθρο 16 ΚΦΕ- (που αφαιρείται από το εισόδημα) στο έτος που θα κάνω την ανάλωση κεφαλαίου  υπάρχει ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη για άγαμο 3000 €.
Επιπρόσθετα  υπάρχει κύρια κατοικία κι αυτοκίνητο που έχουν κι αυτά τεκμήριο διαβίωσης και τα έχω υπολογίσει (από την εφαρμογή σας).
Μου είπε λογιστής (που κάνει και φορολογικές δλώσεις) ότι πέραν των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης για κύρια κατοικία κι αυτοκίνητο, τα 3000 € ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για άγαμο είναι το ελάχιστο κι ότι αν οι δαπάνες που εβαλε εκείνη τη χρονιά στον πίνακα 7 του Ε1 για να εκπέσει φόρος (πχ αποδείξεις αγοράς αγαθών, ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα) είναι μεγαλύτερς των 3000 € βάζω αυτό το ποσό σαν ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, ενώ τα τεκμήρια πρώτης κατοικίας και αυτοκινήτου προστίθενται σε αυτό το ποσό για να σχηματίσουν το τελικό ποσό που αφαιρείται από το εισόδημα για ανάλωση.
Πληροφοριακά οι εν λόγω δαπάνες του πινακα 7 είναι μεν μεγαλύτερες των 3000 € αλλά λιγότερες από το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης (ετήσιο των 300 €, κύρια κατοικία, αυτοκίνητο).
Τι ισχύει τελικά;

  • 1 Απάντηση

Οι αποδείξεις δαπανών, τα ιατρικά έξοδα και άλλες δαπάνες που μειώνουν το φόρο δε συνδέονται με τη διαδικασία της ανάλωσης κεφαλαίου.
Μπορείτε να δείτε τη διαδικασία σχηματισμού του πίνακα αναλωθέντων και φορολογηθέντων κεφαλαίων σε σχετικό άρθρο εδώ (περ. 2).
Στη διάθεση σας κάθε απαραίτητη πληροφορία για το σχηματισμού του συγκεκριμένου πίνακα από την ειδική εφαρμογή του Forin.gr για την ανάλωση κεφαλαίου εδώ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση