Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Κύρια και δευτερεύουσα κατοικία

Είμαι ιδιοκτήτης πρώτης κατοικίας, αλλά το 2011 έμεινα κατά σειρά : Τους 6 πρώτους μήνες σε ενοίκιο, τους επόμενους 3 μήνες στην ιδιόκτητη κατοικία μου και τους τελευταίους 3 μήνες πάλι σε ενοίκιο, σε διαφορετικό ακίνητο σε σχέση με αυτό των 6 πρώτων μηνών. Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής:
1. Ποιά από τις παραπάνω κατοικίες, πρέπει να χαρακτηρισθεί ως κύρια και ποιά ως δευτερεύουσα στον πίνακα 5 και πόσους μήνες κατοικίας θα πρέπει να συμπληρώσω για την κάθε μία;
2. Τα ποσά ενοικίων και τα στοιχεία των ιδιοκτητών θα συμπληρωθούν στον πίνακα 6, παρ. 11 ή στον πίνακα 7, παρ. 10 ;

  • 1 Απάντηση

Όλες οι κατοικίες που αναφέρετε θεωρούνται κύριες κατοικίες και ως τέτοιες πρέπει να δηλωθούν με διαφορετικούς, βέβαια, μήνες ιδιοκατοίκησης.
Σε περίπτωση που υποβάλετε τη δήλωση σας εντύπως, θα πρέπει, σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1060/2011, στον πίνακα 5.1α της δήλωσης να συμπληρώσετε τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας και να επισυνάψετε χειρόγραφη κατάσταση με την ίδια γραμμογράφηση με τα στοιχεία της άλλης κύριας κατοικίας.
Σε περίπτωση που υποβάλετε τη δήλωση σας ηλεκτρονικά, όπως αναφέρει σχετικά η ΓΓΠΣ εδώ, θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα εισάγετε και τα στοιχεία των άλλων κατοικιών, θα τις χαρακτηρίσετε, θα τις καταχωρήσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.
Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη δήλωση.
Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για την σύζυγο.
ΠΡΟΣΟΧΗ στα μηνύματα που εμφανίζονται κατά την εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων.
Τα ενοίκια που καταβάλατε για την κύρια κατοικία της οικογένειας σας αναγράφονται στον Πίνακα 7. Δείτε σχετικά τις οδηγίες της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος στην ειδική εφαρμογή του Forin.gr εδώ (κωδ. 811 - 816).

Προσθέστε τη δική σας απάντηση