Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Κάτοικος εξωτερικού - Δευτερεύουσα κατοικία

Ειμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού.Για μία κατοικία που έχω σε ορεινή περιοχή της ελλάδος 160τ.μ και για ενα αγροτικό εισόδημα 140 ευρ που αποκτώ[αντικειμενικός προσδιορισμός]υποβάλλω δήλωση στη Δ.Ο.Υ κατοίκων εξωτερικού.  Για το έτος 2011 η ΔΟΥ γιά τον προσδιορισμό της έτησιας αντικειμενικής δαπάνης μέ βάση την κατοικία υπελόγισε την ιδιοκατοίκιση για 12 μήνες ενώ διαμένω σε άυτη το έτος δυο εως τρείς μήνες
ερωταται 1] ο υπολογισμός της ιδιοκατοίκισης για 12 μήνες μήπως αίρει την ιδιοτητά μου ως μονιμος κάτοικος εξωτερικού και θεωρηθώ ως μόνιμος κατοικός Ελλάδος[διαμονή πέραν των 180 ημερών]. αλλώστε δεν είναι δυνάτον να μένω ταυτόχρονα και εδώ και στο εξώτερικο.

  • 1 Απάντηση

Κριτήριο για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης από δευτερεύουσα κατοικία αποτελεί το διάστημα μέσα στο χρόνο που η κατοικία αυτή βρίσκεται στην ιδιοκτησία του φορολογούμενου (ή το διάστημα για το οποίο τη μισθώνει).
Για τις ανάγκες υπολογισμού των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης, δεν εξετάζεται το διάστημα χρήσης της κατοικίας (δηλ. εάν πραγματικά χρησιμοποιείται για 2, 3 ή 6 μήνες). Από το οικονομικό έτος 2011, επιπρόσθετα, δεν ισχύει ο περιορισμός της ετήσιας δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει από τις δευτερεούσες κατοικίες σε 3 μήνες το έτος. (Σχετική η Εγκ. ΠΟΛ. 1135/2010).
Συνάγεται από το παραπάνω ότι εφόσον ο φορολογούμενος έχει στην ιδιοκτησία του καθ' όλο το έτος μία δευτερεούσα κατοικία, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη θα υπολογιστεί ορθά για ολόκληρο το έτος και ανεξάρτητα από τους μήνες που πραγματικά τη χρησιμοποιεί. Αυτό αφορά συγκεκριμένα τον υπολογισμό των τεκμηρίων  δαπανών διαβίωσης και δε συνδέεται με το ζήτημα προσδιορισμού της μόνιμης κατοικίας του φορολογούμενου.
Γενικότερα σημειώνεται ότι από 1.1.2011 και μετά, σύμφωνα με την περ. η’ του άρθρου 18 του Κ.Φ.Ε., τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης (άρθρο 16 Κ.Φ.Ε.) και δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (άρθρο 17 Κ.Φ.Ε.) δεν εφαρμόζονται "προκειμένου για φυσικό πρόσωπο που έχει τη φορολογική του κα­τοικία (κατοικία ή συνήθη διαμονή) στην αλλοδαπή, εφόσον δεν αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα."

Προσθέστε τη δική σας απάντηση