Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Τεκμήρια - Χρήση δανείου για κάλυψη τεκμηρίων

Καλησπερα,εχω υπολογισει τα τεκμηρια μου σαν εγγαμως με 2 αυτοκινητα και δανειο κατασκευης α΄κατοικιας και υπερβαινω κατα 10000 ευρω το δηλοθεν μου εισοδημα αφου η συζηγος μου ειναι ανεργη για δευτερη συνεχει χρονια.Το δανειο δεν το εχω καταναλωσει ολο,δηλωσα στην δηλωση του 2010 οτι θα το κανω χρηση το 2011 για υπολοιπες εργασιες κατασκευης τις οποιες ομως δεν εκανα.Αυτο που θελω να ρωτησω ειναι αν μπορω να κανω χρηση μερους του δανειου για την καληψη των τεκμηριων μου.

  • 2 Απαντήσεις

Στην ΠΟΛ 1094/1989,  στην παράγραφο VIII περίπτωση ε', προβλέπεται ότι για τη μείωση της τεκμαρτής δαπάνης από το φορολογούμενο λαμβάνονται υπόψιν : " δάνεια τα οποία έχουν ληφθεί και αποδεικνύονται με έγγραφα στοιχεία που φέρουν βέβαιη χρονολογία. Εξυπακούεται ότι αυτά τα δάνεια δεν πρέπει να είχαν ληφθεί για άλλο σκοπό π.χ. βιοτεχνικά δάνεια ή δάνειο για  αγορά περιουσιακού στοιχείου που η αντίστοιχη δαπάνη του δεν αποτελεί τεκμήριο που θέλει να καλύψει ο φορολογούμενος."
   Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι δε μπορεί ο φορολογούμενος να επικαλεσθεί δάνειο για αγορά  κατοικίας (η οποία απαλλάσσεται του τεκμηρίου) για την κάλυψη αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης. Αντιθέτως, μπορεί να επικαλεσθεί δάνειο επισκευαστικό (οι δόσεις του οποίου αποτελούν αντικειμενική δαπάνη), για την κάλυψη αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης.
   Τα ανωτέρω προκύπτουν και  από το  θέμα 18 στο άρθρο 19 του βιβλίου " Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων " των Δημ.Σταματόπουλου-Αντ.Καραβοκύρη, έκτη έκδοση 2009 όπου αναγράφεται ότι : " Σημειώνουμε κατά την προσωπική μας άποψη ότι τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο αυτή (σημ. ΠΟΛ 1094/1989) ουσιαστικά δε μπορούν να θεμελιωθούν , γιατί πιθανή λήψη δανείου με άλλη δικαιολογία προς την τράπεζα ή και παραβίαση ακόμη της τραπεζικής νομοθεσίας δε συνεπάγεται αυτομάτως απαγόρευση χρησιμοποίησης για άλλο σκοπό και απαγόρευση επίκλησης αυτών για την εφαρμογή των φορολογικών διατάξεων εφόσον η χρησιμοποίησή τους αποδεικνύεται από τα πραγματικά περιστατικά."
   Συνεπώς δεν έχετε τη δυνατότητα - με βάση τα ανωτέρω - να χρησιμοποιήσετε το δάνειο που σας χορηγήθηκε για κατασκευή α' κατοικίας για την κάλυψη αντικειμενικών δαπανών, δυνατότητα την οποία θα είχατε αν το δάνειο αφορούσε επισκευή κατοικίας.

Συμπληρωματικά αναφέρω ότι θα συμφωνήσω με την άποψη των συγγραφέων ότι εν προκειμένω δύναται να χρησιμοποιηθεί το χορηγηθέν για άλλο σκοπό δάνειο για την κάλυψη αντικειμενικών δαπανών, πλην όμως στην ΠΟΛ 1094/1989 η θέση της διοίκησης είναι διαφορετική. Σε κάθε περίπτωση αρμόδιος να κρίνει είναι ο προιστάμενος της ΔΟΥ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση