Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Αυτοκίνητο - υπολογισμός τεκμηρίου

Αγαπητοί Κύριοι
Ενδιαφέρομαι να αποκτήσω αυτοκίνητο χρονολογίας β εξάμηνο 1989 και χωρητικότητα κινητήρα 2302 κυβικά εκατοστά με τιμή  περίπου 4.500 ευρώ.

 Με βάση την παλαιότητα τι ποσοστό μείωσης υπάρχει τελικά και ποιο το τεκμήριο του αυτοκινήτου? Τι ποσό θα πρέπει να δηλώνω ώστε να δικαιολογηθεί ένα τόσο παλαιό αυτοκίνητο?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Υ.Γ Επειδή κάπου διάβασα και περι χιλιομέτρων το αυτοκίνητο έχει 200.000 χλμ αν και δεν γνωρίζω πως αυτό επιβαρύνεται φορολογικά.

  • 1 Απάντηση

Μπορείτε να υπολογίσετε την ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης που αντιστοιχεί στο εν λόγω αυτοκίνητο καθώς και τη δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (αγορά αυτοκινήτου) χρησιμοποιώντας το εργαλείο υπολογισμού των τεκμηρίων του Forin.gr εδώ.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι αυτοκίνητο με έτος πρώτης κυκλοφορίας το 1989 και χωρητικότητα κινητήρα 2302 κ.ε. έχει ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, βάσει των ισχυουσών συντελεστών του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε., ύψους 5750 €. Η δαπάνη αυτή περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες κατοχής - χρήσης του Ι.Χ. μέσα στο έτος.
Επιπρόσθετα, ως ετήσια τεκμαρτή δαπάνη θα λογιστεί και το χρηματικό ποσό που καταβλήθηκε για την αγορά του εν λόγω αυτοκινήτου.
Εάν η αγορά του αυτοκινήτου πραγματοποιήθηκε ή πραγματοποιηθεί το 2012, είναι σαφές ότι το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει θα υπολογιστεί στη δήλωση που θα υποβάλετε το 2013.
Τα χιλιόμετρα, τέλος, δε λαμβάνονται υπόψη για το συγκεκριμένο υπολογισμό.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση