Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

νέα ερώτηση

Έξοδα διαμόρφωσης χώρου έδρας

Θέλω να μεταφέρω την έδρα μου (είμαι μηχανικός) σε χώρο όπου ταυτόχρονα θα είναι και σπίτι. Τί πρέπει να κάνω α) όσον αφορά την χρήση του χώρου (αν πρέπει να αναφέρεται στην άδεια του σπιτιού) β) για να περάσω στα βιβλία μου έξοδα διαμόρφωσης του χώρου γ) στην αλλαγή έδρας γίνεται αυτοψία? Αυτή τη στιγμή ο χώρος δεν έχει περατωθεί

  • 1 Απάντηση

Η εγκ. ΠΟΛ. 1063/2006 ορίζει ότι "στις περιπτώσεις που υποκείμενες σε Φ.Π.Α. επιχειρήσεις ασκούν ήδη κάποια φορολογητέα δραστηριότητα ή απαλλασσόμενη με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους, για την οποία έχουν υποβάλει δήλωση έναρξης εργασιών και στη συνέχεια πρόκειται να διαμορφώσουν ή να ανεγείρουν κτίριο για ίδια άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, για τη δραστηριότητα αυτή δεν θα υποβάλλουν δήλωση μεταβολής εργασιών, για να δηλώσουν την έναρξη των συγκεκριμένων εργασιών και προκειμένου να τύχουν έκπτωσης και επιστροφής του Φ.Π.Α των δαπανών αυτών οφείλουν:
-να κατέχουν τα νόμιμα τιμολόγια και
-να καταχωρούν τις εν λόγω δαπάνες στα φορολογικά βιβλία που ήδη τηρούν στην έδρα τους.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή η έδρα σας θα είναι στην κατοικία σας, λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά περιστατικά καθώς όπως γίνεται αντιληπτό είναι λεπτός ο διαχωρισμός μεταξύ των εργασιών στην οικία και των εργασιών για το γραφείο. Ο κανόνας για τις τρέχουσες δαπάνες είναι ότι εκπίπτεται ένα ποσοστό των δαπανών αυτών (κατ' έθιμο το 1/3) πλην όμως αυτό εξάγεται ανάλογα με τα τ.μ. της κατοικίας και τα τ.μ. του γραφείου.
Για το ζήτημα της αυτοψίας: ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ο οποίος έχει την ευθύνη της συνολικής εύρυθμης λειτουργίας της, κρίνει κατά περίπτωση, σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να πραγματοποιείται αυτοψία. Σημειώνεται (και σε σχέση και με το πρώτο ερώτημα σας) ότι "ειδικά στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται ως επαγγελματική στέγη η κατοικία του φορολογούμενου (όπως επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών, διενέργεια εμπορίου μέσω διαδικτύου κ.λ.π.), η Δ.Ο.Υ. δε θα επεκτείνεται σε περαιτέρω έλεγχο ύπαρξης ή μη άλλων προϋποθέσεων, οι οποίες τυχόν προβλέπονται από άλλες διατάξεις που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της." Δείτε αναλυτικά την Εγκ. ΠΟΛ. 1154/2011.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση