Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1040210/659/Α0012 Παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από κινητές αξίες.

Αθήνα, 14 Απριλίου 2008 Αριθ. πρωτ.: 1040210/659/Α0012

ΘΕΜΑ: Παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από κινητές αξίες.

1. Στους τόκους γενικά (συμβατικούς, νομίμους υπερημερίας) που αποτελούν εισόδημα από κινητές αξίες και ανεξάρτητα αν προέρχονται από χρεωστικούς τίτλους ή δικαστική απόφαση παρακρατείται φόρος με συντελεστή 20% ανεξάρτητα αν ο δικαιούχος είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο, χωρίς εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης του δικαιούχου για το εισόδημα αυτό. Αντίθετα στους τόκους καταθέσεων (άρθρο 12, ΚΦΕ) διενεργείται παρακράτηση με συντελεστή 10% και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης.

2. Περαιτέρω με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 54 του ΚΦΕ ορίζεται ότι υπόχρεος για την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από τόκους είναι ο χρεώστης που καταβάλλει τους τόκους. Ειδικότερα, αν ο οφειλέτης τόκων είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα δεν θα προβαίνει σε παρακράτηση φόρου, αλλά ο δικαιούχος του εισοδήματος των τόκων έχει υποχρέωση να αποδώσει το φόρο εισοδήματος που αναλογεί στο ποσό των τόκων με συντελεστή 20% στην αρμόδια για τη φορολογία του ΔΟΥ μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του επόμενου μήνα από αυτόν μέσα στον οποίο έγινε η καταβολή των τόκων.

Στην περίπτωσή σας ο οφειλέτης των τόκων είναι η υπό εκκαθάριση ομόρρυθμος εταιρεία και συνεπώς, σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι υπόχρεη σε διενέργεια παρακράτησης φόρου στο εισόδημα αυτό στην προθεσμία που αναφέρεται στην παράγραφο 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!