Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Τσακλόγλου Η παροχή μητρότητας που θα λάβει η ασφαλισμένη θα είναι σχεδόν 7.500 ευρώ

Υπουργείο Εργασίας
και Κοινωνικής Ασφάλισης

Αθήνα, 19 Απριλίου 2024

Δελτίο Τύπου

Π. Τσακλόγλου σε ΣΚΑΙ 100.3 – Η παροχή μητρότητας που θα λάβει συνολικά η αυτοαπασχολούμενη ασφαλισμένη, θα είναι σχεδόν 7.500 ευρώ

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου μίλησε στο ΣΚΑΙ 100.3 και την εκπομπή «Αταίριαστοι» με τους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα για την πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας, τις προϋποθέσεις λήψης αλλά και τα όρια συνταξιοδότησης.

Όπως τόνισε ο κος Τσακλόγλου, από την αρχή στόχος της Κυβέρνησης ήταν να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας τόσο της μητέρας και της οικογένειας, όσο και να διευκολύνουμε τα ζευγάρια ώστε να μην παρακωλύεται ο επαγγελματικός τους βίος. Στο πλαίσιο αυτό κατά την προηγούμενη τετραετία επεκτείναμε το επίδομα μητρότητας στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα και σε αυτή τη φάση το επεκτείνουμε και στις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες και τις ελεύθερες επαγγελματίες. 

Το επίδομα θα καταβάλετε για 9 μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού, το οποίο σημαίνει ότι το συνολικό ποσό το οποίο θα λάβει η ασφαλισμένη, θα είναι σχεδόν 7.500 ευρώ. Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά και σε όσες γυναίκες, όταν ψηφιζόταν το σχετικό μέτρο, ήταν ήδη στην περίοδο της λοχείας, δηλαδή από τις 24 Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους και μετά.

Την παροχή αυτή δικαιούνται όλες οι μητέρες  με την προϋπόθεση να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα.  Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης στην πλατφόρμα, ακόμα και αν δεν έχουν ενημερότητα, βγαίνει αυτόματα μήνυμα ρύθμισης οφειλών προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι ενώ, τα χρήματα της παροχής θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την 1η του επομένου μήνα. Το επίδομα δίνεται επίσης και στην περίπτωση υιοθεσίας αλλά και στην περίπτωση ομόφυλων ζευγαριών

Τι άλλα μέτρα έχουν υλοποιηθεί για τη στήριξη της οικογένειας; 

Ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι εκτός από τη χρονική επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε μισθωτές του ιδιωτικού τομέα και την επέκτασή του και στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, έχει δοθεί το επίδομα γέννας, το οποίο πρόσφατα επεκτάθηκε και αυξήθηκε, αυξήθηκε ο αριθμός θέσεων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, έχει επεκταθεί η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, ενώ έχουν δημιουργηθεί και νέοι θεσμοί όπως για παράδειγμα οι νταντάδες της γειτονιάς. Ενίσχυση των νέων ζευγαριών κατά προτεραιότητα υλοποιείται και στο πλαίσιο άλλων πολιτικών, όπως π.χ. η στεγαστική πολιτική.  Πρόκειται για ένα πλέγμα πολιτικών με το οποίο θέλουμε να επιτύχουμε δύο στόχους, να ενισχύσουμε τα νέα ζευγάρια να έχουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν χωρίς όμως να διαταράξουν την επαγγελματική τους ζωή, επιτυγχάνοντας την βέλτιστη δυνατή σχέση μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Πόσο πιθανό είναι να αναπροσαρμοστούν τα όρια ηλικίας 

Υπάρχει νομοθεσία η οποία συνδέει τα όρια συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 έτη. Αυτό εξετάζεται κάθε τρία χρόνια και εξετάστηκε και πέρυσι. Εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία ανέτρεψε την ανοδική πορεία αυτού του δείκτη, μέχρι το 2027 που είναι η επόμενη εξέταση δεν πρόκειται να γίνει καμία μεταβολή στα όρια ηλικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!