Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Μιχαηλίδου Μειώσαμε κατά 42% την ανεργία από το 2019

Υπουργείο Εργασίας
και Κοινωνικής Ασφάλισης

Αθήνα, 19 Απριλίου 2024

Δελτίο Τύπου

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Μειώσαμε κατά 42% την ανεργία από το 2019»

Απάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Αθανάσιου Ηλιόπουλου.

«Η μείωση της ανεργίας δεν είναι εφεύρημα της Κυβέρνησης. Είναι πραγματικότητα! Από 18% που ήταν το 2019, υποχώρησε στο 10,4% το 2023. Δηλαδή μειώθηκε κατά 42%. Και αυτό δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης», είπε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτού της Νέας Αριστεράς, Αθανάσιου Ηλιόπουλου. 

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, αποδόμησε όσα επικαλέστηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος στην επίκαιρη ερώτησή του για την πορεία της ανεργίας και της απασχόλησης. «Οι αριθμοί που παρουσιάσατε δεν επιβεβαιώνονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Δεν γνωρίζω από πού αντλήσατε αυτήν πληροφορία» τόνισε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.  Για να σημειώσει στη συνέχεια: «Δεν γίνεται να μιλάμε για στατιστικά στοιχεία και να διαφωνούμε επί των βασικών στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Εμείς εμπιστευόμαστε την ΕΛΣΤΑΤ».  

Παρουσιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η Κυβέρνηση για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφέρθηκε σε τέσσερις εξ αυτών. 

Στην παροχή προστασίας της μητρότητας για τις μη μισθωτές που εκκίνησε πριν από λίγες ώρες, για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και τις ενεργητικές μορφές απασχόλησης που υλοποιεί η  ΔΥΠΑ. 

«Χθες ανοίξαμε την πλατφόρμα για την παροχή προστασίας της μητρότητας για τις μη μισθωτές για  να λάβουν 830 ευρώ τον μήνα, για εννέα μήνες. Δηλαδή συνολικά 7.470 ευρώ» είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου και τόνισε «πρόκειται για ένα σημαντικό κίνητρο για να παραμείνουν στην αγορά εργασίας». 

Αναφερόμενη στους εργαζόμενους συνταξιούχους σημείωσε ότι μέσα σε ένα μήνα υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων. «Περισσότεροι από 67.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει ότι εργάζονται. Τι άλλαξε; Πλέον οι συνταξιούχοι αποκτούν το δικαίωμα να εργάζονται λαμβάνοντας το 100% της σύνταξής τους». 

Σχετικά με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού είπε: «από την 1η Απριλίου μπήκε σε εφαρμογή ο νέος κατώτατος μισθός των 830 ευρώ. Δηλαδή από το 2019 ο κατώτατος αλλά και ο μέσος μισθός αυξήθηκαν 28%, υπερκαλύπτοντας την αύξηση του πληθωρισμού». 

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα των ενεργητικών πολιτικών που υλοποιούνται μέσω της ΔΥΠΑ σημείωσε ότι πέρυσι απασχολήθηκαν πάνω από 50.000 ωφελούμενοι μέσω προγραμμάτων  ενεργητικών πολιτικών, ενώ την τρέχουσα περίοδο έχουν μπει σε διαδικασία υποβολής αιτήσεων 7 συνολικά προγράμματα που προσβλέπουν σε 55.000 ωφελούμενους.

«Πρόκειται για προγράμματα επιχορηγούμενης απασχόλησης ανέργων που ανήκουν σε διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες, ή σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ή σε κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας», τόνισε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε ότι αφορά το ερώτημα του κύριου Ηλιόπουλου για τη Viva Wallet, η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε πως: «Ούτε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ούτε στο ΣΕΠΕ δεν υπάρχει καμία προσφυγή εργαζομένων. Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφο της Επιθεώρησης εργασίας, που το καταθέτω, δεν υπάρχουν ούτε καταγγελίες εκ μέρους των εργαζομένων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας». 

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, γνωστοποίησε τη διαδικασία που προβλέπεται νομοθετικά για το ρόλο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Το ΑΣΕ επιλαμβάνεται όταν υπάρξει σχετικό αίτημα είτε από τον εργοδότη που προτίθεται να προβεί σε απολύσεις είτε από εκπροσώπους των εργαζομένων. Ο ρόλος του ΑΣΕ είναι αρχικά διαμεσολαβητικός. Σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία τότε το ΑΣΕ ελέγχει αν ο εργοδότης τήρησε την διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους εργαζόμενους. Αν η διαδικασία δεν έχει τηρηθεί τότε ο εργοδότης δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα στις καταγγελίες των συμβάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!