Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υ.Α. 36154 ΕΞ 2024 Τροποποίηση της υπό στοιχεία 99545/ΕΞ2021/ 13-08-2021 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών «Καθορισμός λεπτομερειών για την τήρηση των Μητρώων Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών και την παροχή των ψηφιακών υπηρεσιών κοινωφελών περιουσιών» (Β'3988).

Αριθμ. 36154 ΕΞ 2024

ΦΕΚ B’ 1580/08.03.2024

Τροποποίηση της υπό στοιχεία 99545/ΕΞ2021/ 13-08-2021 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών «Καθορισμός λεπτομερειών για την τήρηση των Μητρώων Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών και την παροχή των ψηφιακών υπηρεσιών κοινωφελών περιουσιών» (Β'3988).

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Της παρ. 7 του άρθρου 13 και του τελευταίου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4182/2013 «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομικών και λοιπές διατάξεις» (Α’ 185),

β) των άρθρων 22, 24, 31 και 33 του ν. 4727/2020 «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (Α’ 184) και

γ) του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), σε συνδυασμό με την περ. 22 του άρθρου 119 ν. 4622/2019 (Α’ 133).

2. Το π.δ. 142/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 181).

3. Το π.δ. 77/2023 «Σύσταση Υπουργείου και μετονομασία Υπουργείων - Σύσταση, κατάργηση και μετονομασία Γενικών και Ειδικών Γραμματειών - Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων» (Α' 130) και το π.δ. 82/2023 «Μετονομασία Υπουργείου - Σύσταση και μετονομασία Γενικών Γραμματειών - Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων και θέσεων προσωπικού - Τροποποίηση και συμπλήρωση του π.δ. 77/2023 (Α’ 130) - Μεταβατικές διατάξεις» (Α’ 139).

4. Την υπό στοιχεία 99545 ΕΞ 2021/13-08-2021 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών «Καθορισμός λεπτομερειών για την τήρηση των Μητρώων Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών και την παροχή των ψηφιακών υπηρεσιών κοινωφελών περιουσιών» (Β’ 3988).

5. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκύπτει δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Την τροποποίηση της υπό στοιχεία 99545 ΕΞ 2021/ 13-08-2021 (Β' 3988) απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών περί καθορισμού λεπτομερειών για την τήρηση των Μητρώων Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών και την παροχή των ψηφιακών υπηρεσιών κοινωφελών περιουσιών, ως ακολούθως:

1. Η παρ. 1 του άρθρου 17 «ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΕΩΝ» αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Οι ανακοινώσεις, οι προκηρύξεις, οι προσκλήσεις, και οι λοιπές πράξεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 4182/2013 να αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (minfin.gov.gr), είναι προσβάσιμες στους ενδιαφερόμενους από την ηλεκτρονική διεύθυνση https:// minfin.gov.gr/dimosia-periousia/koinofeleis-periousies/ anakoinoseis-koinofelonperiousion/».

2. Η παρ. 3 του άρθρου 17 αντικαθίσταται ως εξής: «3. Η νομοθεσία και η νομολογία που αφορούν τις κοινωφελείς περιουσίες και τις σχολάζουσες κληρονομίες, καταχωρίζονται στο σύστημα που τηρούνται τα Μητρώα και είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (minfin.gov.gr).».

3. Η παρ. 2 του άρθρου 18 «ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ/ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ/ΒΡΑΒΕΙΩΝ» αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ο οδηγός υποτροφιών/βοηθημάτων/βραβείων είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (minfin.gov.gr).».

4. Το άρθρο 21 μετονομάζεται από «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΧΟΡΗΓΙΩΝ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΜΕΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ» σε «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΑΜΕΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ».

5. Στη παρ. 2 του άρθρου 21 αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο, μετά το πρώτο εδάφιο προστίθενται πέντε (5) εδάφια, διαγράφονται τα τρία τελευταία (3) εδάφια και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Πριν την έκδοση του χρηματικού εντάλματος απαιτείται η έκδοση της κατάστασης εκκαθάρισης της σχετικής δαπάνης και της βεβαίωση πρόβλεψης σχετικής πίστωσης στον προϋπολογισμό της κοινωφελούς περιουσίας.

Η πληρωμή των χρηματικών ενταλμάτων διενεργείται με εντολή του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο ΟΠΣ Ψ.Υ.ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ. και μετά τη διαβίβαση ψηφιακού αρχείου στο σύστημα πληρωμών της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ημερομηνία διακανονισμού ορίζεται η ημερομηνία αποστολής του αρχείου πληρωμής. Οι εν λόγω κοινωφελείς περιουσίες δεν επιβαρύνονται με το κόστος εκτέλεσης των ως άνω συναλλαγών. Σε περίπτωση που η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να εκτελέσει εντολή πληρωμής που περιέχεται σε χρηματικό ένταλμα (πακέτο εντολών), ακυρώνονται όλες οι εντολές του εντάλματος, τα ποσά των εντολών επιστρέφουν στον τραπεζικό λογαριασμό της κοινωφελούς περιουσίας και η Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών μπορεί να ξαναστείλει τις διορθωμένες εντολές του πακέτου με την παραπάνω διαδικασία.

Σε περίπτωση που εντολή επιστραφεί από τραπεζικό ίδρυμα χωρίς να εκτελεστεί (επιστρεφόμενη εντολή SEPA), η Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών διορθώνει τα στοιχεία της συγκεκριμένης εντολής και ζητάει εγγράφως από την Τράπεζα της Ελλάδος την πληρωμή της, με ισόποση χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού της κοινωφελούς περιουσίας που αφορά η εντολή. Η προηγούμενη διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αδυναμίας ηλεκτρονικής πληρωμής.

Μετά την παρέλευση πενθημέρου από την εκτέλεση εντολής πληρωμής στο σύστημα της Τράπεζας της Ελλάδος και εφόσον η εντολή πληρωμής δεν ακυρώθηκε από την τράπεζα του δικαιούχου, ενημερώνεται ο δικαιούχος από το σύστημα για την πίστωση του ποσού στον τραπεζικό του λογαριασμό.».

6. Στο άρθρο 21 προστίθεται παρ. 3, η οποία έχει ως εξής:

«3. Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδίδει από το ΟΠΣ Ψ.Υ.ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ. ψηφιακές βεβαιώσεις για τα ποσά που καταβλήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος στους υποτρόφους και τους οικονομικά αδύναμους από τα έσοδα των εν λόγω κοινωφελών περιουσιών και οι βεβαιώσεις κοινοποιούνται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των δικαιούχων. Οι βεβαιώσεις λαμβάνουν από το ΟΠΣ Ψ.Υ.ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ. μοναδικό αριθμό ανά έτος, φέρουν ηλεκτρονική αποτύπωση της υπογραφής του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας και είναι έγκυρες για φορολογική χρήση.

Οι παρακάτω ψηφιακές υπηρεσίες παρέχουν ενημέρωση προς τους δικαιούχους για τα εξής:

α) «Στοιχεία χορηγίας κληροδοτήματος»: για τον διορισμό τους ως υποτρόφων ή οικονομικά αδύναμων,

β) «Πληρωμές κληροδοτημάτων»: για τα χρηματικά εντάλματα που εκδόθηκαν στο όνομά τους,

γ) «Βεβαιώσεις χορήγησης υποτροφίας κληροδοτήματος»: για τις βεβαιώσεις ετησίων ποσών υποτροφίας ή οικονομικής ενίσχυσης που τους καταβλήθηκαν και

δ) «Οι ειδοποιήσεις μου»: για τα μηνύματα που έλαβαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους και αφορούν τις πληρωμές που έγιναν στο όνομά τους και τις βεβαιώσεις καταβλητέων ετησίων ποσών υποτροφίας ή οικονομικής ενίσχυσης.

Οι ως άνω ψηφιακές υπηρεσίες παρέχονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr-ΕΨΠ) από την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www. gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/demosiaperiousiakai-ethnika-klerodotemata-koinopheleisperiousies και οι δικαιούχοι εισέρχονται σε αυτές με τους κωδικούς - διαπιστευτήρια που τους χορήγησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (προσωπικοί κωδικοί Taxisnet).».

Κατά τα λοιπά ισχύουν τα αναφερόμενα στην υπό στοιχεία 99545 ΕΞ 2021/13-08-2021 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2024

Ο Υπουργός

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!