Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Νέο Ειδικό Σώμα Ελεγκτών στο υπουργείο Οικονομικών

Στην προκήρυξη για τη στελέχωση 2.235 θέσεων ελεγκτών προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια του για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για ένα νέο σώμα ελεγκτών, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν στο παρελθόν ελεγκτική εμπειρία.

Με βάση την προκήρυξη το 75% των θέσεων, δηλαδή 1.766 ελεγκτές θα προέλθουν από εσωτερικές μετατάξεις υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που δεν έχουν καμία ελεγκτική εμπειρία στο παρελθόν, ενώ οι υπόλοιποι θα προέρχονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό.

Στις αρμοδιότητες του νέου σώματος, που θα ονομάζεται «Ελεγκτές Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους», περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η διενέργεια ελέγχου πόθεν έσχες, ο υπολογισμός ΦΠΑ στους φορολογούμενους που δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, ο έλεγχος μεγάλων επιχειρήσεων και ο έλεγχος εύπορων φορολογούμενων.

Εν τω μεταξύ, με την προσθήκη νέου κωδικού στη φορολογική δήλωση θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών να αποφύγει το 2012 τα λάθη στις δηλώσεις  που έγιναν  με την εισφορά αλληλεγγύης. Στο νέο κωδικό θα δηλώνονται τα ποσά που απαλλάσσονται από την εισφορά προκειμένου να μην υπάρχει η ανάγκη να επισκεφθούν οι φορολογούμενοι την εφορία για να κάνουν αίτηση επανεκκαθάρισης της εισφοράς.

Από την εισφορά αλληλεγγύης απαλλάσσονται τα εισοδήματα των φορολογούμενων που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και αυτών που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω. Επίσης απαλλάσσονται οι αποζημιώσεις απόλυσης καθώς και η εφάπαξ παροχή που δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε όσους συνταξιοδοτούνται.

Μέχρι και φέτος τα ποσά αυτά δηλώνονταν στον κωδικό 659 της φορολογικής δήλωσης μαζί με τα εισοδήματα από τόκους καθώς και όλα τα εισοδήματα που είχαν ήδη φορολογηθεί ή απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία. Με την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης υπολογίστηκε εισφορά για όλα τα ποσά που είχαν δηλωθεί στο συγκεκριμένο κωδικό.

Με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ορίστηκε διαδικασία επανεκκαθάρισης της εισφοράς. Η διαδικασία αυτή προβλέπει την υποβολή  αίτησης στην εφορία. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί συνωστισμός στις εφορίες. Ηδη  έχουν υποβληθεί χιλιάδες αιτήσεις επανεκκαθάρισης στις εφορίες, αλλά αυτή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να καλούνται να πληρώσουν  εισφορά και να περιμένουν αργότερα τις επιστροφές.

Στη φορολογική δήλωση του 2012 οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν σε ξεχωριστό κωδικό το εισόδημά τους από το εφάπαξ και τις αποζημιώσεις απόλυσης, ενώ στον ίδιο κωδικό θα δηλωθεί και το εισόδημα των τυφλών φορολογούμενων και των φορολογούμενων με βαριά κινητική αναπηρία.

Κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης δεν θα επιβληθεί εισφορά στα  εισοδήματα αυτά.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!