Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υ.Α. 13687 ΕΞ 2021 Ρύθμιση λεπτομερειακών και τεχνικών θεμάτων για την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας μέσω της ανάρτησης στο Πρόγραμμα Διαύγεια των δαπανών των επιχορηγούμενων φορέων.

Αριθμ. 13687 ΕΞ 2021

ΦΕΚ B’ 2009/14.05.2021

Ρύθμιση λεπτομερειακών και τεχνικών θεμάτων για την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας μέσω της ανάρτησης στο Πρόγραμμα Διαύγεια των δαπανών των επιχορηγούμενων φορέων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

Α. Τις διατάξεις:

1. Του π.δ. 40/2020 «Οργανισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» (Α’ 85),

2. του άρθρου 1 του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 119),

3. του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121 και Α’ 126 διορθώσεις σφαλμάτων),

4. της υπό στοιχεία Υ6/2019 απόφασης του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υπουργό Επικρατείας» (Β’ 2902),

5. του π.δ.84/2019 «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων» (Α’ 123),

6. της παρ. 49 του άρθρου 107 του ν. 4727/2020 «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) - Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (Α’ 184),

7. του άρθρου 83 του ν. 4727/2020 «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) - Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (Α’ 184),

8. της υπό στοιχεία ΔΗΔ/Φ.40/1057/2015 απόφασης της Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Ρύθμιση λεπτομερειακών και τεχνικών θεμάτων για την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας μέσω της ανάρτησης στο Πρόγραμμα Διαύγεια των δαπανών των επιχορηγούμενων φορέων (άρθρο 10Β του ν. 3861/2010, όπως προστέθηκε με το άρθρο 16 του ν. 4305/2014)» (Β’ 116).

Β. Το γεγονός ότι από την έκδοση της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται τα λεπτομερειακά και τεχνικά θέματα για την εφαρμογή του άρθρου 83 ν. 4727/2020 και ειδικότερα αναφορικά με τις υποχρεώσεις των φορέων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του, την ένταξη τους στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του «Προγράμματος Διαύγεια», τη λειτουργία της ηλεκτρονικής Εφαρμογής Ανάρτησης Δαπανών Επιχορηγούμενων Φορέων, τον χρόνο, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία ανάρτησης των δαπανών και διόρθωσης εσφαλμένων αναρτήσεων καθώς και την ασφάλεια κατά τη χρήση της Εφαρμογής Ανάρτησης Δαπανών Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Επιχορηγούμενοι φορείς: Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωματεία, Ιδρύματα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και λοιποί μη κερδοσκοπικοί φορείς που επιχορηγούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, με ποσό άνω των τριών χιλιάδων (3.000) συνολικά, ετησίως. Δεν συνιστά επιχορήγηση το συμβατικό αντάλλαγμα για εκτέλεση έργου, προμήθειας, υπηρεσίας ή μελέτης για λογαριασμό φορέα της γενικής κυβέρνησης κατά τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων.

Φορείς Γενικής Κυβέρνησης: οι φορείς των παρ. β - στ του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143).

Πάροχος επιχορήγησης: ο φορέας της γενικής κυβέρνησης που εγκρίνει την επιχορήγηση.

Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του «Προγράμματος Διαύγεια»: Το Μητρώο που τηρείται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Προγράμματος Διαύγεια στην ιστοσελίδα https://mef.diavgeia.gov.gr/ το οποίο περιλαμβάνει τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωματεία, Ιδρύματα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και λοιπούς μη κερδοσκοπικούς φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 83 του ν. 4727/2020.

Εφαρμογή Ανάρτησης Δαπανών Επιχορηγούμενων Φορέων: η ηλεκτρονική εφαρμογή που διατίθεται κεντρικά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την υλοποίηση της ανάρτησης στο «Πρόγραμμα Διαύγεια» των δαπανών των επιχορηγούμενων φορέων.

Άρθρο 3:

Ένταξη στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του «Προγράμματος Διαύγεια»

1. Κάθε επιχορηγούμενος φορέας σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 2 της παρούσας απόφασης εγγράφεται στο «Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια».

2. Η ένταξη στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του «Προγράμματος Διαύγεια» πραγματοποιείται κατόπιν υποβολής σχετικού ηλεκτρονικού αιτήματος, εκ μέρους του επιχορηγούμενου φορέα, μέσω της Εφαρμογής Ανάρτησης Δαπανών Επιχορηγούμενων Φορέων που διατίθεται στον δικτυακό τόπο https://mef.diavgeia. gov.gr/.

3. Για την πιστοποίηση του υπόχρεου φορέα κατά την υποβολή του αιτήματος ένταξης χρησιμοποιούνται οι κωδικοί εισόδου στο πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet). Στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του «Προγράμματος Διαύγεια» καταχωρίζονται με αυτοματοποιημένο τρόπο από το πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet) τα εξής στοιχεία του επιχορηγούμενου φορέα: επωνυμία, έδρα, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου.

4. Επιβεβαίωση της έγκρισης του αιτήματος αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του φορέα που επιχορηγείται, όπως έχει δηλωθεί στη φόρμα εγγραφής.

5. Σε περίπτωση κατάργησης ή συγχώνευσης φορέα που έχει ενταχθεί στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια υποβάλλεται, από τον επιχορηγούμενο φορέα, σχετική ενημέρωση στην Εφαρμογή Ανάρτησης Δαπανών Επιχορηγούμενων Φορέων. Στην περίπτωση αυτή απενεργοποιούνται τα δικαιώματα πρόσβασης αλλά παραμένουν εμφανείς οι πραγματοποιηθείσες εγγραφές και το ιστορικό του επιχορηγούμενου φορέα.

Άρθρο 4

Υποχρεώσεις παρόχων επιχορηγήσεων

1. Κάθε πράξη έγκρισης επιχορήγησης από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προς Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωματεία, Ιδρύματα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και λοιπούς μη κερδοσκοπικούς φορείς φέρει σε εμφανές σημείο την εξής σημείωση: «Σε περίπτωση που το ποσό των συνολικών επιχορηγήσεων από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υπερβεί τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ συνολικά ετησίως, οι επιχορηγούμενοι φορείς οφείλουν να αναρτούν στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια (https:// mef.diavgeia.gov.gr/) τα στοιχεία των δαπανών οι οποίες αφορούν στα ποσά των επιχορηγήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 83 του ν. 4727/2020».

2. Η παράλειψη της δημοσίευσης των στοιχείων δαπανών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 83 του ν. 4727/2020 και της παρούσας απόφασης, συνεπάγεται τον αποκλεισμό των υπόχρεων φορέων από παντός είδους επιχορήγηση ή χρηματοδότηση από φορείς της γενικής κυβέρνησης στο μέλλον. Οι πάροχοι επιχορηγήσεων της γενικής κυβέρνησης οφείλουν να προβαίνουν στο σχετικό έλεγχο πριν την έγκριση της επιχορήγησης.

Άρθρο 5

Όροι και προϋποθέσεις ανάρτησης δαπανών επιχορηγούμενων φορέων

Στο διαδίκτυο αναρτώνται τα στοιχεία των δαπανών που αφορούν στο ποσό της επιχορήγησης που έχουν λάβει οι επιχορηγούμενοι φορείς από κάθε φορέα της γενικής κυβέρνησης.

Άρθρο 6

Διαδικασία ανάρτησης δαπανών επιχορηγούμενων φορέων

1. Για την ανάρτηση των δαπανών στην Εφαρμογή Ανάρτησης Δαπανών Επιχορηγούμενων Φορέων, χρησιμοποιούνται οι κωδικοί εισόδου στο πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet).

2. Η ανάρτηση πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση των στοιχείων της επόμενης παραγράφου σε ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική εφαρμογή στο διαδικτυακό https://mef.diavgeia.gov.gr/.

3. Στην Εφαρμογή Ανάρτησης Δαπανών Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια αναρτώνται για κάθε πραγματοποιηθείσα δαπάνη που αφορά στο ποσό της επιχορήγησης τα εξής στοιχεία:

α. το είδος και ο αριθμός του νόμιμου παραστατικού,

β. το καθαρό ποσό της δαπάνης (χωρίς ΦΠΑ)

γ. ο τυχόν αναλογών ΦΠΑ,

δ. τα στοιχεία του εκδότη εκάστου παραστατικού (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο για τα φυσικά πρόσωπα ή επωνυμία για τα νομικά πρόσωπα),

ε. τα στοιχεία του λήπτη εκάστου παραστατικού (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία του φορέα),

στ. το αντικείμενο της συναλλαγής,

ζ. ο Αριθμός Διαδικτυακής Ανάρτησης της πράξης έγκρισης της επιχορήγησης στην οποία αφορά η δαπάνη. Σε περίπτωση που η δαπάνη αντιστοιχεί σε περισσότερες επιχορηγήσεις, καταχωρίζονται οι Αριθμοί Διαδικτυακής Ανάρτησης όλων των σχετικών εγκριτικών των επιχορηγήσεων πράξεων.

Άρθρο 7

Χρόνος ανάρτησης δαπανών επιχορηγούμενων φορέων

Οι επιχορηγούμενοι φορείς αναρτούν απολογιστικά και συγκεντρωτικά τις δαπάνες σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 6, στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους από την πραγματοποίηση των δαπανών.

Άρθρο 8

Διόρθωση Εσφαλμένων Αναρτήσεων

Σε περίπτωση ανάρτησης λανθασμένων στοιχείων, αυτά διορθώνονται αμελλητί με ευθύνη του επιχορηγούμενου φορέα. Οι δηλώσεις που υπέστησαν τη διόρθωση διατηρούνται στην Εφαρμογή Ανάρτησης Δαπανών Επιχορηγούμενων Φορέων.

Άρθρο 9

Έναρξη ισχύος

1. Κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας αναρτώνται, μέχρι την 31η.5.2021, στοιχεία που αφορούν σε δαπάνες συντελεσθείσες από 1.1.2015 έως 31.12.2020.

2. Από τη δημοσίευση της παρούσας η υπό στοιχεία ΔΗΔ/Φ.40/1057/2015 (Β’ 116) υπουργική απόφαση καταργείται.

3. Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 11 Μαΐου 2021

O Υπουργός

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!