Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Forin SM

Forin.gr Global Trends Ο "φόρος CEO" στο San Francisco

του Γιάννη Σταματόπουλου,
Οικονομολόγου - Φορολογικού Συμβούλου,
Διδάκτορα του Παν. Πειραιώς

Το Σαν Φρανσίσκο, η δέκατη τέταρτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με 837.442 κατοίκους, βρίσκεται στην πολιτεία της Καλιφόρνια και αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, όχι μόνο της χώρας, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.

Στην πόλη αυτή δραστηριοποιούνται έξι επιχειρήσεις που κατατάσσονται στη λίστα με τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες της λίστας Fortune, περισσότερες από 1900 επιχειρήσεις τεχνολογίας, περισσότερες από 120 επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας και περισσότερες από 200 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν "καθαρή τεχνολογία" (clean-tech companies).

Σε ένα, όπως γίνεται αντιληπτό, ισχυρό κέντρο επιχειρηματικότητας, η Πόλη του Σαν Φρανσίσκο, μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων της, επιδιώκει να βρει τρόπους να περιορίσει τις παρατηρούμενες ανισότητες και να ενισχύσει τις παροχές προς τους "μη έχοντες".

Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε την εβδομάδα που πέρασε και αναμένεται να συζητηθεί τους προσεχείς μήνες η επιβολή ενός νέου φόρου σε επίπεδο επιχειρήσεων με την ονομασία "Mental Health Gross Receipts Tax". 

Ο φόρος αυτός θα επιβάλλεται στις επιχειρήσεις εφόσον ο λόγος της ετήσιας αποζημίωσης του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου της εταιρείας για ένα φορολογικό έτος προς τη μέση αποζημίωση που καταβάλλεται στους εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης υπερβαίνει την αναλογία 100:1. 

Με άλλα λόγια, εάν ο υψηλότερα αμειβόμενος υπάλληλος της εταιρείας κερδίζει τουλάχιστον 100 φορές το μέσο εισόδημα των λοιπών υπαλλήλων της εταιρείας, η εταιρεία θα υπόκειται αυτομάτως στον εν λόγω φόρο. 

Σημειώνεται ότι ως αποζημίωση, για τους σκοπούς της συγκεκριμένης πρότασης, θα λαμβάνεται υπόψη ο μισθός, οι προμήθειες, τα bonus καθώς και οι τίτλοι που εκδίδονται ή μεταβιβάζονται σε αντάλλαγμα για την παροχή υπηρεσίας (ενδεικτικά, όχι περιοριστικά, τα stock options).

Προβλέπεται, μάλιστα, ότι οι συντελεστές φορολόγησης θα αυξάνονται προοδευτικά καθώς αυξάνεται ο λόγος της συγκεκριμένης σχέσης, ως εξής:

Λόγος αμοιβής ανώτατου στελέχους προς μέση αποζημίωση εργαζομένων Φορολογικός Συντελεστής επί των φορολογητέων ακαθαρίστων εσόδων
Μεγαλύτερος από 100:1 αλλά μικρότερος ή ίσος με 200:1  0.1%
Μεγαλύτερος από 200:1 αλλά μικρότερος ή ίσος με 300:1  0.2%
Μεγαλύτερος από 300:1 αλλά μικρότερος ή ίσος με 400:1  0.3%
Μεγαλύτερος από 400:1 αλλά μικρότερος ή ίσος με 500:1  0.4%
Μεγαλύτερος από 500:1 αλλά μικρότερος ή ίσος με 600:1  0.5%
Μεγαλύτερος από 600:1  0.6%

Οι συντελεστές αυτοί τετραπλασιάζονται εάν η επιχείρηση λειτουργεί ως γραφείο υποστήριξης διοικητικών εργασιών (administrative office).

Τα έσοδα, τα οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ποσό της τάξης των 60 - 140 εκ. δολαρίων ετησίως, θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους τους κατοίκους της πόλης, ανεξαρτήτως του καθεστώτος ασφάλισής τους.

Η πρόταση αυτή η οποία θα αξιολογηθεί τον προσεχή Νοέμβριο δέχεται ήδη κριτική καθώς, εκτός της αύξησης της φορολογίας των επιχειρήσεων, αυξάνει σημαντικά και το κόστος συμμόρφωσης με τη φορολογική νομοθεσία.

ΣημείωσηΣτη στήλη του Forin.gr «Global Trends» συγκεντρώνουμε ενδιαφέρουσες ειδήσεις και θέματα από τη φορολογική επικαιρότητα σε όλο το κόσμο. Στόχος μας είναι η καταγραφή της φορολογικής πραγματικότητας άλλων κρατών στην Ευρώπη, στην Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και των τάσεων και των ιδεών που αναπτύσσονται στο φορολογικό δίκαιο παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!