Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1173/30-5-2000 Εκπτωση ασφαλίστρων ζωής που καταβάλλονται στο εξωτερικό από κάτοικο Ελλάδας

ΥΠΟΙΚ 1049294/1055/Α0012/ΠΟΛ.1173/30.5.2000

Εκπτωση ασφαλίστρων ζωής που καταβάλλονται στο εξωτερικό από κάτοικο Ελλάδας

Με αφορμή την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπερ. ββ` της περ. α` της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.2238/1994, από το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου αφαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν το ποσό της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλει αυτός για ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής ή θανάτου, ασφαλίσεων προσωπικών ατυχημάτων, καθώς και των ασφαλίστρων για ασφαλιστήρια ασθένειας, για την ασφάλιση του υπόχρεου, του άλλου συζύγου και των τέκνων τους τα οποία τους βαρύνουν, κατά τις διατάξεις του ίδιου νόμου.

2. Στις πιο πάνω διατάξεις δεν γίνεται διάκριση αν πρόκειται για ασφάλιστρα που καταβάλλονται σε ημεδαπές ή αλλοδαπές ασφαλιστικές εταιρίες.

3. Κατόπιν των ανωτέρω, η δαπάνη που καταβάλλεται σε ασφαλιστική εταιρία στο εξωτερικό για ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής ή θανάτου, ασφαλίσεων προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας, αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου ο οποίος κατοικεί στην Ελλάδα, με τις ίδιες προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για τα ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής ή θανάτου που καταβάλλονται στην Ελλάδα.

4. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνυποβάλλονται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για την έκπτωση της δαπάνης των ασφαλίστρων που καταβάλλονται στο εξωτερικό, με βάση την υπ` αριθ. 1018177/335/Α0012/ΠΟΛ.1060/2000 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, είναι:

α) Απόδειξη είσπραξης του ποσού των ασφαλίστρων ή σχετική βεβαίωση, από τις οποίες προκύπτει το είδος της ασφαλιστικής κάλυψης και το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό των ασφαλίστρων, χωριστά από τυχόν οποιαδήποτε άλλη σχετική επιβάρυνση του ασφαλισμένου, καθώς και τα στοιχεία του συμβαλλόμενου και των ασφαλιζόμενων προσώπων και

β) Μετάφραση των προηγούμενων δικαιολογητικών στα ελληνικά, η οποία μπορεί να γίνεται από οποιαδήποτε Αρχή γενικά ή πρόσωπο που έχει το σχετικό δικαίωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!