Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1250/15-12-1999 Ρύθμιση της διαδικασίας ελέγχου των παιγνίων από τα Ελεγκτικά Οργανα, της διαδικασίας εξέτασης από τις Επιτροπές Παιγνίων και άλλες διατάξεις

Α.Υ.Ο. 1118069/1254/Τ.& Ε.Φ./ΠΟΛ. 1250/15.12.1999

Ρύθμιση των λεπτομερειών εφαρμογής της παρ. 5 του άρθρου 15 του ν. 2753/1999, της διαδικασίας ελέγχου των παιγνίων από τα Ελεγκτικά Οργανα, της διαδικασίας εξέτασης από τις Επιτροπές Παιγνίων και άλλες διατάξεις

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Εχοντας υπόψη:

α. Τη διάταξη του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 6 του άρθρου 15 του ν. 2753/1999 Απλοποιήσεις και ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ Α 249).

β. Τις διατάξεις του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 13 του άρθρου 8 του ν. 2515/1997 σκηση επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού, λειτουργία Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (Σ.Ο.Ε.) και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ Α 154).

γ. Την 1107147/1239/0006Α/4.10.1996 (ΦΕΚ Β 922) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών με την οποία εκχωρούνται αρμοδιότητες στους Υφυπουργούς Οικονομικών.

δ. Τις διατάξεις του άρθρου 29Α του ν. 1558/1985 (ΦΕΚ Α 137), όπως προστέθηκε με το άρθρο 27 του ν. 2081/1992 (ΦΕΚ Α 154) και τροποποιήθηκε με το άρθρο 1, παράγραφος 2α του ν. 2469/1997 (ΦΕΚ Α 38) και τη διαπίστωση ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Αρθρο 1

Ελεγκτικά Οργανα - Διαδικασία ελέγχου

1. Ο έλεγχος για τη διαπίστωση της εγκατάστασης ή διενέργειας τυχερών παιγνίων ενεργείται αποκλειστικά από τα Ελεγκτικά ξργανα που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 15 του ν. 2753/1999 (Σ.Δ.Ο.Ε., Δημοτική Αστυνομία, Λιμενική Αρχή κατά περίπτωση).

Τα Ελεγκτικά ξργανα συντάσσουν επί τόπου εις τριπλούν σχετικό Σημείωμα Ελέγχου στο οποίο καταγράφονται:

Ι Η ημερομηνία και ώρα διενέργειας του ελέγχου.

Ι Η διεύθυνση της ελεγχόμενης επιχείρησης.

Ι Το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας, ο αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας και ο Α.Φ.Μ. του επιχειρηματία ή η επωνυμία και ο Α.Φ.Μ., της επιχείρησης.

Ι Το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας, και ο αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας του τυχόν υπευθύνου.

Ι Τα κύρια χαρακτηριστικά του παιγνιομηχανήματος.

Ι Η ονομασία και η λεπτομερής περιγραφή του διεξαγόμενου παιγνίου, η οποία θα προκύπτει από τη διαπίστωση του τρόπου λειτουργίας του.

Ι Το πλήθος των ηλεκτρονικών πλακετών σε κάθε παιγνιομηχάνημα κατά τη στιγμή του ελέγχου καθώς και ο σειριακός αριθμός τους, εάν υπάρχει.

Ι Ο τρόπος επέμβασης με διάφορα μέσα (τηλεχειριστήριο κ.τ.λ.) σε περίπτωση που διαπιστώνεται τέτοια επέμβαση.

Ι Η περιγραφή του τυχόν συστήματος απόδοσης οικονομικού οφέλους του παιγνιομηχανήματος στον παίκτη και ο τρόπος λειτουργίας του.

Ι Η περιγραφή για τη συνομολόγηση στοιχήματος όταν γίνεται τέτοια διαπίστωση.

Ι Ο αριθμός του επικολλημένου ειδικού σήματος ή σχετική μνεία μη υπάρξεως ειδικού σήματος.

Ι Οποιαδήποτε άλλη παρατήρηση κριθεί σημαντική.

Τα Ελεγκτικά Οργανα, εάν είναι δυνατόν, λαμβάνουν μια ή περισσότερες φωτογραφίες από τις οποίες θα προκύπτει η ονομασία και εικόνα ή εικόνες από τον τρόπο λειτουργίας του παιγνίου. Οι φωτογραφίες προσαρτώνται στο σχετικό Σημείωμα Ελeγχου.

Το πρωτότυπο του συντασσόμενου Σημειώματος Ελέγχου παραδίδεται στον ιδιοκτήτη (επιχειρηματία) ή τον υπεύθυνο του καταστήματος, ο οποίος υπογράφει για την παραλαβή, άλλως βεβαιώνεται η άρνηση υπογραφής. Πριν την παραλαβή τα Ελεγκτικά ξργανα εξηγούν σ` αυτούς ποιο παίγνιο διεξαγόταν και τους λόγους για τους οποίους αυτό είναι τυχερό.

Ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος του καταστήματος έχει δικαίωμα να επιφυλαχθεί και να ζητήσει την παραπομπή του θέματος στην κατά τόπο αρμόδια Επιτροπή Παιγνίων για την εξέταση του παιγνιομηχανήματος και του εγκατεστημένου σ` αυτό παιγνίου και την έκδοση τεχνικής πραγματογνωμοσύνης.

Η επιφύλαξη επιτρέπεται μόνο ως προς το χαρακτηρισμό του παιγνίου, ενώ είναι απαράδεκτη:

α) προκειμένου για παίγνια που χαρακτηρίσθηκαν ως μικτά ή τυχερά ή χαρακτηρίζονται ως τυχερά από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Παιγνίων της παραγρ. 11 του άρθρου 8 του ν. 2515/1997, με τη διαδικασία εξέτασης νέων παιγνίων καθώς και για όσα χαρακτηρίσθηκαν ως μικτά ή τυχερά με βάση τις διατάξεις του β.δ. 29/1971.

β) αν αφορά τη συνομολόγηση στοιχήματος ή την παροχή οικονομικού οφέλους.

γ) αν αφορά οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που διαπιστώθηκε από τα Ελεγκτικά ξργανα κατά την ώρα ελέγχου, εκτός από το χαρακτηρισμό του παιγνίου.

δ) αν δεν διατυπωθεί εγγράφως και ενυπογράφως επί του Σημειώματος Ελέγχου. Η επιφύλαξη μπορεί να είναι προεκτυπωμένη επί του Σημειώματος Ελέγχου, θα αφορά, όμως, μόνο στο χαρακτηρισμό του παιγνίου και θα υπογράφεται από τον ιδιοκτήτη ή τον υπεύθυνο του καταστήματος.

2. Τα Ελεγκτικά ξργανα υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις γνωμοδοτήσεις της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Παιγνίων της παραγρ. 11 του άρθρου 8 του ν. 2515/1997 που έχουν εκδοθεί με τη διαδικασία του χαρακτηρισμού νέων παιγνίων, καθώς και τις γνωμοδοτήσεις που έχουν εκδοθεί με τη διαδικασία του β.δ. 29/1971 μέχρι τη δημοσίευση του ν. 2515/1997, εφόσον διαπιστώσουν ότι πρόκειται για το ίδιο παίγνιο και η λειτουργία του είναι όπως περιγράφεται στις αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις.

3. Εφόσον γίνει επιφύλαξη από τον ιδιοκτήτη ή τον υπεύθυνο του καταστήματος ως προς το χαρακτηρισμό του παιγνίου, τα Ελεγκτικά ξργανα προβαίνουν αμέσως σε κατάσχεση και σφράγιση του υπό κρίση παιγνιομηχανήματος, ορίζοντας ως μεσεγγυούχο το κατά την κρίση τους κατάλληλο πρόσωπο. Στη συνέχεια διαβιβάζουν αντίγραφο του Σημειώματος Ελέγχου στην αρμόδια Επιτροπή Παιγνίων της παραγρ. 4 του άρθρου 15 του ν. 2753/1999.

Αρθρο 2

Τρόπος σφράγισης

1. Η σφράγιση του παιγνιομηχανήματος γίνεται με επίθεση μολυβδοσφραγίδων ή χρησιμοποίηση ειδικών σάκων ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο και ασφαλή τρόπο, ώστε να αποτρέπονται οι οποιεσδήποτε επεμβάσεις, μετατροπές ή αλλοιώσεις των παιγνιομηχανημάτων.

2. Οσον αφορά τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα (π.χ. πλακέτες, τηλεκοντρόλ, CD, VIDEO κ.λπ.), κλειδιά ή άλλα κινητά μέρη, είτε αφαιρούνται είτε παραμένουν προσαρμοσμένα στο παιγνιομηχάνημα, αυτά σφραγίζονται με μολυβδοσφραγίδες και σπάγγο ή με ειδικούς σάκους σφράγισης, έτσι ώστε να αποτρέπεται η αφαίρεση, αλλοίωση ή αντικατάστασή τους.

Στο σχετικό Σημείωμα Ελέγχου πρέπει να αναγράφεται ο τρόπος σφράγισης των παιγνιομηχανημάτων και των ηλεκτρονικών πλακετών καθώς και το πλήθος και τα χαρακτηριστικά των μολυβδοσφραγίδων ή άλλου τρόπου σφράγισης.

Αρθρο 3

Διαδικασία εξέτασης από τις Επιτροπές Παιγνίων

1. Ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος του καταστήματος, μετά από προηγούμενη γραπτή ειδοποίηση της αρμόδιας Επιτροπής Παιγνίων, μεριμνά για την προσκόμιση του προς εξέταση παιγνιομηχανήματος στο χώρο που αυτή εδρεύει και λειτουργεί σε ημερομηνία και ώρα που έχει προσδιορισθεί από την Επιτροπή. Η προσκόμιση μπορεί να γίνεται και από άτομο στο οποίο έχει χορηγηθεί σχετική εξουσιοδότηση από τον ιδιοκτήτη ή τον υπεύθυνο του καταστήματος. Η εξουσιοδότηση αυτή παραμένει στο αρχείο της Επιτροπής.

2. Ο ίδιος ο εμφανιζόμενος ή συνεργάτης του πρέπει να μπορεί να θέσει σε λειτουργία το παιγνιομηχάνημα, να επιδείξει τον τρόπο λειτουργίας του παιγνίου που διεξάγεται σ` αυτό και να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, τεχνικής ή άλλης φύσεως, που τυχόν υποβάλλονται από τα μέλη της Επιτροπής. Επίσης, πρέπει να προσκομίσει κείμενο με ακριβή περιγραφή του τρόπου λειτουργίας του παιγνίου.

3. Η Επιτροπή δεν προβαίνει σε εξέταση του παιγνιομηχανήματος εάν δεν διαπιστώσει την καταβολή του οφειλόμενου τέλους εξέτασης της παραγρ. 7 του άρθρου 15 του ν. 2753/1999.

Το σχετικό αποδεικτικό καταβολής της Δ.Ο.Υ. παραμένει στην Επιτροπή.

4. Το παιγνιομηχάνημα αποσφραγίζεται ενώπιον του ενδιαφερομένου από τους υπαλλήλους του Σ.Δ.Ο.Ε., εξετάζεται από την Επιτροπή και αφού σφραγισθεί εκ νέου παραδίδεται στον ενδιαφερόμενο. Η Επιτροπή, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να κρατήσει στην έδρα της το παιγνιομηχάνημα, την πλακέτα ή οποιαδήποτε άλλα μέρη αυτού για περαιτέρω έλεγχο.

5. Μετά την έκδοση της τεχνικής πραγματογνωμοσύνης, η Επιτροπή ενημερώνει τα αρμόδια Ελεγκτικά Οργανα και τον ενδιαφερόμενο. Εάν η εξέταση έχει ζητηθεί από δικαστική ή άλλη Αρχή, η ενημέρωση γίνεται προς την αιτούσα Αρχή. Για την ισχύ της τεχνικής πραγματογνωμοσύνης δεν απαιτείται αποδοχή του Υπουργού Οικονομικών.

6. Εάν το προσκομιζόμενο παιγνιομηχάνημα δεν λειτουργεί ή δεν ταυτίζεται με το αναγραφόμενο στο Σημείωμα Ελέγχου ή φέρει ίχνη παραβίασης της σφράγισης ή δεν είναι δυνατή η εξέτασή του για οποιοδήποτε άλλο λόγο, η Επιτροπή διαπιστώνει τα γεγονότα αυτά και απέχει από τον χαρακτηρισμό. Επίσης διαπιστώνει οποιοδήποτε άλλο αξιόλογο γεγονός υποπέσει στην αντίληψή της και ενημερώνει όργανα ή Αρχές και τον ενδιαφερόμενο.

7. Η μη προσκόμιση του παιγνιομηχανήματος στην αρμόδια Επιτροπή Παιγνίων, κατά την προσδιορισμένη ημερομηνία και ώρα, επιφέρει απόσβεση (απώλεια) του δικαιώματος εξέτασης. Το ίδιο αποτέλεσμα επιφέρει η μη καταβολή του οφειλόμενου τέλους εξέτασης. Αιτήματα ενδιαφερομένων για αναβολή εξέτασης παιγνιομηχανημάτων γίνονται δεκτά μόνο εάν αυτά υποβληθούν στην Επιτροπή εγγράφως μέχρι την αρχικά ορισμένη ημερομηνία εξέτασης και μόνο εφόσον διαπιστώνεται η ύπαρξη ανωτέρας βίας.

Αρθρο 4

Κυρώσεις - Οδηγίες

1. Οι κυρώσεις που προβλέπονται από την παραγρ. 10 του άρθρου 8 του ν. 2515/1997 και τις σχετικές διατάξεις του β.δ. 29/1971 μπορούν να επιβληθούν εφόσον η αρμόδια Επιτροπή Παιγνίων αποφανθεί ότι το διεξαγόμενο παίγνιο είναι τυχερό ή αποσβεσθεί το δικαίωμα εξέτασης ή διαπιστωθεί η αδυναμία χαρακτηρισμού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο προηγούμενο άρθρο της παρούσας.

2. Τα Ελεγκτικά ξργανα και οι Επιτροπές Παιγνίων εφαρμόζουν τις σχετικές οδηγίες της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Παιγνίων της παραγρ. 11 του άρθρου 8 του ν. 2515/1997 αναφορικά με τον τεχνικό και οικονομικό έλεγχο, τη βεβαίωση των τυχόν τελούμενων παραβάσεων και την εξέταση και χαρακτηρισμό των κάθε είδους παιγνιομηχανημάτων και παιγνίων.

Αρθρο 5

Εναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από 1.1.2000. Με την έναρξη της παύει να ισχύει το άρθρο 5 της Κ.Υ.Α. 1125278/1435/Τ.&Ε.Φ./3.12.1997 (ΦΕΚ 1103 Β/12-12-1997).

Η Απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!