Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1245/2-12-1999 Ασκηση διαχειριστικών πράξεων σε ζώνη αιγιαλού

YΠOIK 1058846/3894π.ε./B0010/ΠOΛ. 1245/2.12.1999 Ασκηση διαχειριστικών πράξεων σε ζώνη αιγιαλού

Σχετικά με άσκηση διαχειριστικών πράξεων στην ζώνη αιγιαλού σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του AN 2344/40 περί αιγιαλού - παραλίας ο αιγιαλός είναι η λωρίδα ξηράς που βρέχεται από τις μέγιστες αλλά συνηθισμένες αναβάσεις των κυμάτων, είναι πράγμα κοινόχρηστο, ανήκει στο Δημόσιο και προστατεύεται και διαχειρίζεται απ` αυτό.

O αιγιαλός όπως προκύπτει άλλωστε από τον ορισμό του είναι δημιούργημα της φύσης και όχι ανθρώπινο έργο. O καθορισμός των ορίων του γίνεται από την οριζομένη στο άρθρο 100 Π.Δ. 284/88 Επιτροπή, η οποία προβαίνει στην διαπίστωση της υπάρχουσας φυσικής κατάστασης και στη συνέχεια καταγράφει τα όρια αυτού, προκειμένου να γνωρίζει η Διοίκηση την ακριβή έκταση του κοινοχρήστου Δημοσίου κτήματος και να ασκεί τις διαχειριστικές της πράξεις.

H ιδιότητα του αιγιαλού ως κοινοχρήστου πράγματος και δη εκτός συναλλαγής προκύπτει από τις διατάξεις του άρθρου 967 του Αστικού κώδικα.

Περαιτέρω με τις διατάξεις του άρθρου 970 του Αστικού κώδικα ορίζεται ότι επί πραγμάτων κοινής χρήσης δύναται δια παραχωρήσεως της αρχής κατά τους όρους του νόμου να αποκτηθούν ιδιαίτερα ιδιωτικά δικαιώματα εφόσον δι` αυτών εξυπηρετείται και δεν αναιρείται η κοινή χρήση.

Το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει την άσκηση διαχειριστικών πράξεων στη ζώνη αυτή στηρίζεται στις διατάξεις του Αστικού κώδικα του άρθρου 24 του Συντάγματος και στις ισχύουσες περί Δημοσίων κτημάτων διατάξεις που έχουν ψηφιστεί κατά ρητή επιταγή αυτών.

Ετσι έχουν θεσπιστεί διατάξεις που εκτός των άλλων ορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραχώρηση χρήσης προς εκτέλεση έργων.

Στην έννοια της απλής χρήσης περιλαμβάνεται η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών τραπεζοκαθισμάτων αυτοκινουμένων καντινών. Επεμβάσεις δηλαδή που έχουν μη μόνιμο χαρακτήρα, δεν επιφέρουν αλλοίωση της μορφολογίας αυτού, ούτε μεταβολή της ακτογραμμής και δεν είναι σταθερά συνδεδεμένες με το έδαφος.

κάθε άλλη επέμβαση θεωρείται έργο και διέπεται από τις ειδικές διατάξεις που καθορίζουν το επιτρεπτό της κατασκευής αυτών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού είναι ο καθορισμός των οριογραμμών αυτού ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκτέλεσης έργων και τούτο γιατί οι επεμβάσεις αλλοιώνουν την μορφολογία και τα όρια αυτού.

Αντίθετα η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού δύναται να πραγματοποιηθεί και χωρίς τον καθορισμό των ορίων αυτού.

Απαραίτητη προϋπόθεση στην περίπτωση αυτή και στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης είναι να διενεργούνται αυτοψίες, να διαπιστώνεται αν υπάρχουν παρακείμενες του αιγιαλού ιδιοκτησίες που έχουν εκ του νόμου προτιμησιακό δικαίωμα παραχώρησης, να σταθμίζεται η ιδιομορφία και τα πραγματικά περιστατικά κάθε περιοχής και τότε να διατυπώνετε την τελική κρίση σας για την έκδοση αποφάσεων παραχώρησης, ώστε να αποφεύγονται προστριβές με τους πολίτες και εμπλοκές του Δημοσίου σε δικαστικές διαμάχες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!