Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1212/31-7-1998 Το κέρδος ή η ωφέλεια που προκύπτει από την πώληση γενικά μετοχών, μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο Αθηνών, φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 20%

YΠOIK 1090468/11158ΠE/B0012/ΠOΛ. 1212/31.7.1998 Το κέρδος ή η ωφέλεια που προκύπτει από την πώληση γενικά μετοχών, μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο Αθηνών, φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 20%

Με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα που έχουν τεθεί στην Yπηρεσία μας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπ. ββ` της περ. α` της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 2238/1994, όπως ισχύουν μετά την τροποποίηση τους με την παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 2459/1997, φορολογείται αυτοτελώς λογιζόμενο ως εισόδημα με συντελεστή 20%, κάθε κέρδος ή ωφέλεια που προέρχεται από τη μεταβίβαση μετοχών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εταιρικών μερίδων ή μεριδίων, καθώς και ποσοστών συμμετοχής σε κοινωνία αστικού δικαίου που ασκεί επιχείρηση ή επάγγελμα ή σε κοινοπραξία της παρ. 2 του άρθρου 2 του κώδικα Βιβλίων & Στοιχείων.

O δικαιούχος του κέρδους ή της ωφέλειας επιβαρύνεται με τον οικείο φόρο και καταβάλλει αυτόν εφάπαξ με την υποβολή δήλωσης στην αρμόδια ΔOY της περιφέρειας όπου βρίσκεται η έδρα της ανώνυμης εταιρίας της οποίας μεταβιβάζονται οι μετοχές, πριν από τη μεταβίβαση αυτή.

2. Στις πιο πάνω διατάξεις αναφέρονται όλες γενικά οι ανώνυμες εταιρίες των οποίων οι μετοχές δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. κατά συνέπεια, οι συγκεκριμένες διατάξεις καταλαμβάνουν και την υπεραξία που προκύπτει από την πώληση μετοχών αλλοδαπών ανωνύμων εταιριών, εισηγμένων ή μη σε αλλοδαπά χρηματιστήρια.

Αντίθετα, δεν υπάγεται στην αυτοτελή φορολόγηση, που προβλέπεται από τις πιο πάνω διατάξεις, η υπεραξία που προκύπτει από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία ως γνωστόν απαλλάσσεται της φορολογίας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 2238/1994.

3. Με την 1047166/10364/ΠOΛ. 1142/1997 ερμηνευτική εγκύκλιο του ν. 2459/1997 είχε γίνει δεκτό ότι, με συντελεστή 20% φορολογείται το κέρδος ή η ωφέλεια που προκύπτει από τη μεταβίβαση μετοχών ημεδαπών ανωνύμων εταιριών, MH εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

H θέση αυτή βασίστηκε στο γεγονός ότι, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 2238/1994, όπως αυτές ίσχυαν πριν από την αντικατάστασή τους με τον ν. 2459/1997, από τη φορολογία εισοδήματος απαλλάσσετο η υπεραξία που προέκυπτε από την πώληση μετοχών μόνο ημεδαπών ανωνύμων εταιριών, καθόσον με τις εν λόγω διατάξεις του άρθρου 10 του α.ν. 148/1967, που ως γνωστόν απέβλεπαν στην ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Τα ανωτέρω είχαν ως αποτέλεσμα την υπαγωγή σε φορολογία με τις γενικές διατάξεις της υπεραξίας που ενδεχόμενα αποκτούσε κάτοικος Ελλάδος από την πώληση μετοχών αλλοδαπών ανωνύμων εταιριών.

4. Σε πολλές περιπτώσεις, κάτοικοι Ελλάδος αποκτούν εισόδημα (κέρδος) από την πώληση μετοχών αλλοδαπών ανωνύμων εταιριών.

Ειδικότερα, πολυεθνικές εταιρίες που έχουν ιδρύσει στην Ελλάδα θυγατρική εταιρία, παρέχουν το δικαίωμα στους λλληνες εργαζομένους να αποκτήσουν μετοχές -εισηγμένες σε αλλοδαπό χρηματιστήριο- της μητρικής ή άλλης εταιρίας του Ομίλου σε τιμή μικρότερη της χρηματιστηριακής. Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών είναι απόκτηση εισοδήματος (κέρδους) από μέρους των εργαζομένων - κατοίκων Ελλάδος- κατά την πώληση μέσω του αλλοδαπού χρηματιστηρίου - των συγκεκριμένων μετοχών. Δηλαδή, στην περίπτωση αυτή, κάτοικοι Ελλάδος αποκτούν εισόδημα από την πώληση μετοχών αλλοδαπών ανωνύμων εταιριών MH εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών και κατά συνέπεια εμπίπτει στις διατάξεις της υποπ. ββ` της περ. α` της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 2238/1994.

5. Μετά από όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω και δεδομένης της στενής ερμηνείας των φορολογικών διατάξεων, συνάγεται ότι, το εισόδημα που αποκτά κάτοικος Ελλάδος από την πώληση μετοχών αλλοδαπών ανωνύμων εταιριών, εισηγμένων ή μη σε αλλοδαπό χρηματιστήριο, φορολογείται αυτοτελώς με 20%, σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπ. β της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 2238/1994. Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση κατά την οποία δικαιούχος του εν λόγω εισοδήματος είναι νομικό πρόσωπο από τα αναφερόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 101 του ν. 2238/1994, θα έχουν περαιτέρω εφαρμογή οι διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 106 του ίδιου νόμου για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματός τους.

Τέλος, επειδή η εφαρμογή των διατάξεων της παραγρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 2238/1994, σχετικά με την απόδοση του οφειλόμενου φόρου 20%, καθίσταται δυσχερής, της δυσχέρειας οφειλόμενης στο γεγονός ότι η μεταβίβαση μετοχών αλλοδαπής εταιρίας εξαρτάται από το εσωτερικό δίκαιο της χώρας στην οποία εδρεύει η ανώνυμη εταιρία, γίνεται δεκτό με την παρούσα ότι, στις πιο πάνω περιπτώσεις ο δικαιούχος του εισοδήματος, φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει την κατοικία ή την έδρα στην Ελλάδα, θα αποδίδει τον οφειλόμενο φόρο 20%, στην δημόσια οικονομική υπηρεσία στην οποία υπάγεται μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του επόμενου μήνα από αυτόν εντός του οποίου επώλησε τις μετοχές της αλλοδαπής εταιρίας, κατ` αναλογία των οριζομένων από την παρ. 3 του άρθρου 60 του ν. 2238/1994.

6. Από την έκδοση της παρούσας κάθε άλλη διαταγή με αντίθετο περιεχόμενο παύει να ισχύει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!