Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1209/28-7-1998 Ανακαθορισμός της καθ` ύλην αρμοδιότητας των ΔOY B` τάξης, σε θέματα προσωρινού και τακτικού φορολογικού ελέγχου

YΠOIK 1089634/5020/Δ.ΣΣΦE-B`/ΠOΛ. 1209/28.7.1998 Ανακαθορισμός της καθ` ύλην αρμοδιότητας των ΔOY B` τάξης, σε θέματα προσωρινού και τακτικού φορολογικού ελέγχου

Με τις διατάξεις της 1057037/1181/A0006/ΠOΛ. 1150/12.5.98 (ΦEK 486 - τ.B`/ 20.5.98) απόφασης του Υπουργού Oικονομικών, που ήδη σας έχει κοινοποιηθεί, ανακαθορίσθηκε η καθ` ύλην αρμοδιότητα των ΔOY B` τάξεως σε θέματα προσωρινού και τακτικού ελέγχου.

Για την ομοιόμορφη εφαρμογή της παραπάνω απόφασης σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες:

1) Σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 4 της παραπάνω απόφασης, από 1.9.1998, η διενέργεια προσωρινού και τακτικού ελέγχου φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογιών, επιχειρήσεων ατομικών, εταιρικών, κοινοπραξιών κ.τ.λ., με βιβλία Γ` κατηγορίας του K.B.Σ. αρμοδιότητας ΔOYB` τάξεως, ανατίθεται στις ΔOY A` τάξεως, αντίστοιχα κατά Νομαρχία, σύμφωνα με τον Πίνακα αντιστοιχίας που αναφέρεται στην παράγραφο 1 της ίδιας απόφασης, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την αριθ. 1089529/1366/A0006/28.7.98 όμοια.

O έλεγχος των ανωτέρω ανέλεγκτων υποθέσεων θα διενεργείται σύμφωνα με την 1061203/1148/ΔΣΣΦE-A/ΠOΛ. 1144/20.5.98 καθώς και την 1076202/1181/ ΔΣΣΦE-A/ΠOΛ. 1183/25.6.98 ερμηνευτική αυτής εγκύκλιο και με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της απόφασης αυτής (δηλ. της ΠOΛ. 1144/98).

Oι ίδιες ΔOY A` τάξεως, στις οποίες μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα του παραπάνω φορολογικού ελέγχου, έχουν και την αρμοδιότητα ελέγχου φορολογίας Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (Φ.M.A.Π.) για τις εταιρικές μόνο επιχειρήσεις που επίσης τηρούν βιβλία Γ` κατηγορίας του K.B.Σ.

Oι έλεγχοι των παραπάνω επιχειρήσεων για τα αναφερόμενα φορολογικά αντικείμενα (Εισοδήματος, λοιπών φορολογιών δηλ. Φ.Π.A. - K.B.Σ. - Φ.M.Y. κ.τ.λ. και μεγάλης ακίνητης περιουσίας) θα διενεργούνται από τις ΔOY A` τάξεως μόνο για τα έτη που οι εν λόγω επιχειρήσεις τηρούσαν βιβλία Γ` κατηγορίας του K.B.Σ. και για τα προηγούμενα έτη αυτών ανεξάρτητα κατηγορίας βιβλίων.

Για κατανόηση των πιο πάνω αναφερομένων, παραθέτουμε το παρακάτω παράδειγμα:

Εστω ότι η O.E. "A. Ανδρέου", που ανήκει στην αρμοδιότητα ΔOY B` τάξεως, έχει ανέλεγκτα τα οικον. έτη 1988 έως και 1998 στην φορολογία εισοδήματος και λοιπές φορολογίες.

H επιχείρηση αυτή για τα οικον. έτη 1988, 1989, 1990, 1991 τήρησε βιβλία B` κατηγ. KBΣ

για " " " 1992, 1993, 1994, 1995 τήρησε

βιβλία Γ` κατηγ. ΚΒΣ

και για " " " 1996, 1997, 1998 τήρησε

βιβλία Β` κατηγ. ΚΒΣ

Στην περίπτωση αυτή η ΔOY A` τάξεως, στην οποία μεταβιβάζεται η ελεγκτική αρμοδιότητα, είναι αρμόδια να διενεργήσει έλεγχο, προσωρινό ή τακτικό, στην φορολογία εισοδήματος και στα λοιπά φορολογικά αντικείμενα, στα οικον. έτη 1992, 1993, 1994, 1995 (που η επιχείρηση τηρούσε βιβλία Γ` κατηγορίας του K.B.Σ.) καθώς και στα προηγούμενα οικον. έτη 1988, 1989, 1990, 1991 (ανεξάρτητα αν η επιχείρηση τηρούσε βιβλία B` κατηγορίας του K.B.Σ.), ενώ η ΔOY B` τάξεως είναι αρμόδια να διενεργήσει έλεγχο στα οικον. έτη 1996, 1997, 1998 (που η επιχείρηση τηρούσε ξανά βιβλία B` κατηγορίας του K.B.Σ.).

Σημειώνεται ότι, στην ανωτέρω περίπτωση αρμόδια για τον έλεγχο των δηλώσεων Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (Φ.M.A.Π.) είναι η ΔOY B` τάξεως, αφού για τα έτη 1997 (1/1/97) και 1998 (1/1/98) που η O.E. κατέστη υπόχρεη σε Φ.M.A.Π., αυτή τηρούσε βιβλία B` κατηγορίας του K.B.Σ.

2) Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 της ίδιας απόφασης, ο έλεγχος Φορολογίας Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας Φυσικών Προσώπων, που ασκούν ατομική επιχείρηση, έστω κι αν τηρούν βιβλία Γ` κατηγορίας του K.B.Σ., θα διενεργείται από τις ΔOY B` τάξεως, ενώ ο έλεγχος (προσωρινός ή τακτικός) φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογιών των φυσικών αυτών προσώπων - επιτηδευματιών (με βιβλία Γ` κατηγορίας K.B.Σ.) θα διενεργείται από τις ΔOY A` τάξεως.

Επίσης, με τις ίδιες ως άνω διατάξεις, η ελεγκτική αρμοδιότητα των υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου παραμένει στις ΔOY B` τάξεως, οι οποίες θα διενεργούν τον έλεγχο των υποθέσεων αυτών.

3) Ακόμα, με τις διατάξεις της παραγράφου 2 της ίδιας απόφασης, οι ΔOY B` τάξεως θα διενεργούν όλη την υπόλοιπη διαδικασία, εκτός από την διενέργεια του φορολογικού ελέγχου που θα διενεργείται από τις ΔOY A` τάξεως όπως προαναφέρθηκε. Δηλαδή, οι ΔOY B` τάξεως, μετά την παραλαβή των οικείων εκθέσεων ελέγχου από τις ΔOY A` τάξεως, θα προβαίνουν σε όλη την υπόλοιπη διαδικασία (έκδοση φύλλων ελέγχου ή πράξεων προσδιορισμού αποτελεσμάτων φορολογίας Εισοδήματος, ΦΠA κ.τ.λ., έκδοση αποφάσεων και πράξεων επιβολής προστίμων K.B.Σ., κοινοποίηση αυτών, Διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών, βεβαίωση φόρων, προστίμων κ.τ.λ.).

Διευκρινίζεται ότι σε περιπτώσεις επιστροφής φόρων εισοδήματος, ΦΠA και λοιπών φορολογιών για τις υποθέσεις που τηρούν βιβλία Γ` κατηγορίας του K.B.Σ. και είναι απαραίτητη η διενέργεια προσωρινού ή τακτικού ελέγχου, θα προηγείται ο κατά περίπτωση φορολογικός έλεγχος από την ΔOY A` τάξεως και στη συνέχεια η λοιπή διαδικασία θα διεξάγεται από τη ΔOY B` τάξεως.

Σημειώνεται ότι, για τις υποθέσεις που ελέγχονται με βάση την απόφαση ΠOΛ. 1144/1998, τα ειδικά σημειώματα του άρθρου 9 της απόφασης αυτής, επιδίδονται στον υπόχρεο από τον διενεργήσαντα τον έλεγχο ελεγκτή της ΔOY A` τάξης, η επίλυση των διαφορών κατά το άρθρο 10 της απόφασης ενεργείται από τα όργανα που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 10 της ΔOY A` τάξεως που διενήργησε τον έλεγχο, από τα οποία υπογράφονται τα πρακτικά και οι πράξεις επίλυσης των διαφορών κατά τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 10. Αφού εισπραχθεί το 1/5 των διαφορών κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 14 της απόφασης, με γραμμάτιο συμψηφισμού προς την αρμόδια ΔOYB τάξης, στέλνονται στη ΔOY αυτή ο φάκελος μαζί με τα οικεία φύλλα ελέγχου, τις πράξεις προσδιορισμού του φόρου και τις λοιπές καταλογιστικές πράξεις, επί των οποίων έχουν συνταχθεί και υπογραφεί οι οικείες πράξεις επίλυσης των διαφορών, προκειμένου η αρμόδια ΔOY B` τάξης να προβεί στη βεβαίωση και είσπραξη των διαφορών φόρων, τελών, προστίμων κ.λπ.

Ευνόητο είναι ότι στις παραπάνω περιπτώσεις αν υφίστανται πράξεις του άρθρου 11 της απόφασης, η επίλυση των διαφορών για τις πράξεις αυτές γίνεται από την αρμόδια ΔOY B` τάξης και πρέπει να προηγηθεί της επίλυσης των διαφορών του ελέγχου με βάση την απόφαση.

4) Περαιτέρω σημειώνεται, ότι για όσες υποθέσεις που σύμφωνα με τα ανωτέρω, υπάγονται στην ελεγκτική αρμοδιότητα των ΔOY A` τάξεως (δηλαδή υποθέσεις με βιβλία Γ` κατηγορίας του K.B.Σ.), έχουν εκδοθεί από τις ΔOY B` τάξεως εντολές ελέγχου (τακτικού ή προσωρινού) και μέχρι τον χρόνο έναρξης εφαρμογής (1/9/1998) των διατάξεων της ΠOΛ. 1150/12.5.98 απόφασης του Υπουργού Oικονομικών, δεν έχει γίνει έναρξη ελέγχου αυτών ή έχει γίνει έναρξη αλλά δεν έχει προχωρήσει ο έλεγχος στις ελεγκτικές επαληθεύσεις και διασταυρώσεις, τότε και οι υποθέσεις αυτές θα υπαχθούν για έλεγχο στην αρμοδιότητα των ΔOY A` τάξεως.

Δεν θεωρείται έναρξη ελέγχου προσωρινού ή τακτικού, όπως αυτό ίσχυσε και με την 670/ΠOΛ. 17/20.1.88 απόφαση του Υπουργού Oικονομικών, η θεώρηση των βιβλίων και όπου απαιτείται, η κατάστρωση των οικονομικών δεδομένων και λογαριασμών εξαγωγής των αποτελεσμάτων, όπως αυτά προκύπτουν από τα τηρηθέντα βιβλία και στοιχεία και δεν έχουν γίνει άλλες ελεγκτικές ενέργειες (σχετική και η 1131876/B0012/ΠOΛ. 1320/11.12.96 διαταγή του Υπουργού Oικονομικών).

Στην περίπτωση όμως που έλεγχος (τακτικός ή προσωρινός) υπόθεσης, έχει προχωρήσει στην ουσία (ελεγκτικές επαληθεύσεις, διασταυρώσεις κ.τ.λ.), τότε η υπόθεση αυτή θα παραμείνει στην ΔOY B` τάξεως για την ολοκλήρωση του ελέγχου από τον ίδιο ελεγκτή ή ελεγκτές (συνεργείο).

Αν για υπόθεση Φ.M.A.Π. που σύμφωνα με τα ανωτέρω, υπάγεται στην ελεγκτική αρμοδιότητα της ΔOY A` τάξεως και από την ΔOY B` τάξεως είχε εκδοθεί εντολή ελέγχου και μέχρι την ημερομηνία ενάρξεως εφαρμογής (1/9/1998) της σχετικής απόφασης, δεν έχει συνταχθεί η οικεία έκθεση ελέγχου, τότε η υπόθεση θα ελέγχεται από την ΔOY A` τάξεως.

Διευκρινίζεται ότι, προκειμένου περί υποθέσεων που παραγράφονται ή υπάρχει προθεσμία, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα τόσο από τις ΔOY B` τάξεως για την έγκαιρη αποστολή των στις ΔOY A` τάξεως, όσο και από τις ΔOY A` τάξεως για την έγκαιρη διεξαγωγή του ελέγχου και αποστολή των οικείων εκθέσεων ελέγχου προς τις ΔOY B` τάξεως.

H ευθύνη, ώστε να μην υπάρξουν θέματα παραγραφής, κατά τις ισχύουσες κατά περίπτωση διατάξεις, ανήκει στον προϊστάμενο των ΔOY A` τάξεως, από την στιγμή κατά την οποία έχουν σταλεί σ` αυτόν εγκαίρως από τις ΔOY B` τάξεως, τα απαραίτητα περιγραφόμενα παρακάτω φωτοαντίγραφα στοιχείων, υπαγομένης σε έλεγχο υπόθεσης.

Ευνόητο είναι ότι, το σημείωμα ελέγχου του άρθρου 30 του Π.Δ. 186/92, για το κύρος των βιβλίων, θα συντάσσεται από τηνΔOY A` τάξεως.

Ακόμα τονίζεται ότι, ανέλεγκτες υποθέσεις επιτηδευματιών και φορολογουμένων γενικά, των οποίων το συνολικό ποσό ακαθαρίστων ετησίων εσόδων για διαχειριστική περίοδο που έκλεισε μέσα στο 1997 ανέρχεται στα 2.000.000.001 δραχμές και άνω, υπάγονται στην ελεγκτική αρμοδιότητα του EΘ.E.K. (σχετική η 1064334/4088/ΔΣΣΦE-B/ΠOΛ. 1160/29.5.1998).

5) κατόπιν των ανωτέρω, οι ΔOY B` τάξεως, αφού συγκεντρώσουν τους φακέλους των υποθέσεων που υπάγονται στην ελεγκτική αρμοδιότητα των ΔOY A` τάξεως, θα προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:

α) Θα δημιουργήσουν ξεχωριστό αρχείο κατά φορολογικό αντικείμενο (φορολογίας εισοδήματος, ΦΠA, κ.τ.λ. και Φ.M.A.Π.) προκειμένου έτσι να γνωρίζουν και να παρακολουθούν την πορεία των υποθέσεων αυτών.

β) Θα συντάξουν καταστάσεις όπως ο συνημμένος ΠINAKAΣ A` (για τις υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων) και ο ΠINAKAΣ B` (για τις υποθέσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας Νομικών Προσώπων), τις οποίες (καταστάσεις των πινάκων αυτών) θα στείλουν στις αρμόδιες αντίστοιχες ΔOY A` τάξεως, με κοινοποίηση αυτών των καταστάσεων και στη Δ/νσή μας Σ.Σ.Φ.E. - Τμήμα B`, μέχρι την 31/8/1998.

Με την κατάσταση των υποθέσεων φορολογίας Εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (Πίνακας A`), θα στείλουν συνημμένα επικυρωμένα φωτοαντίγραφα των εντύπων E3 για τις χρήσεις 1997 και των εντύπων E4 για τις προηγούμενες χρήσεις, προκειμένου οι ΔOY A` τάξεως να προβούν στις απαραίτητες προελεγκτικές διαδικασίες (επιλογή υποθέσεων για έλεγχο, προετοιμασία ελέγχου κ.τ.λ.).

γ) Θα στέλνουν φωτοαντίγραφα των απαραίτητων στοιχείων (δηλώσεων εισοδήματος, δηλώσεων Φ.Π.A., κ.τ.λ., παραβάσεων K.B.Σ., επισχεθέντα κ.τ.λ.) από το φάκελο κάθε υπόθεσης, όπως τα στοιχεία αυτά θα τα ζητούν αρχικά ή συμπληρωματικά οι ΔOY A` τάξεως μετά την 1/9/1998.

Είναι επίσης ευνόητο, ότι οι ΔOY B` τάξεως θα αποστέλλουν στις ΔOY A` τάξεως και κάθε νέο στοιχείο που θα περιέρχεται σ` αυτή, ελεγκτικά αξιοποιήσιμο.

Τα φωτοαντίγραφα αυτά θα επικυρώνονται από τον προϊστάμενο των ΔOY B` τάξεως ή από αρμόδιο, με ημερήσια διαταγή οριζόμενο υπάλληλο, με την ένδειξη "Ακριβές φωτοαντίγραφο από το πρωτότυπο που βρίσκεται στην Yπηρεσία μας".

Τα φωτοαντίγραφα για κάθε υπόθεση θα περιγράφονται αναλυτικά σε διαβιβαστικό έγγραφο και θα στέλνονται στις αντίστοιχες αρμόδιες ΔOY A` τάξεως, αντίγραφο δε του διαβιβαστικού θα τίθεται στον οικείο φάκελο.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης και επιτόπιας παραλαβής των παραπάνω φωτοαντιγράφων από τις ΔOY A` τάξεως, ο αρμόδιος υπάλληλος αυτών, θα υπογράφει προς τούτο στο σχετικό διαβιβαστικό για την παραλαβή.

δ) Περαιτέρω, οι ΔOY A` τάξεως, μετά το πέρας του ελέγχου, θα στέλνουν τις οικείες εκθέσεις ελέγχου στις ΔOYB τάξεως, για τις παραπέρα δικές του ενέργειες σύμφωνα με τα παραπάνω αναφερθέντα.

Τονίζεται ότι για τις συγκεκριμένες αυτές υποθέσεις, οι ΔOY A` τάξεως θα τηρούν ξεχωριστό αρχείο με φωτοαντίγραφα των οικείων εκθέσεων ελέγχου όλων των φορολογικών αντικειμένων.

ε) Τέλος, τα αποτελέσματα των υποθέσεων που θα ελέγχονται από τις ΔOY A` τάξεως, θα συμπεριλαμβάνονται στο δελτίο Αποτελεσμάτων φορολογικών ελέγχων της 1076202/1181/Δ.Σ.Σ.Φ.E-A`/ΠOΛ. 1183/25.6.98, που θα στέλνουν οι ΔOY B` τάξεως, με την παρατήρηση ότι ο έλεγχος διενεργήθηκε από την αρμόδια για έλεγχο ΔOY A` τάξεως.

.....................................................................

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!