Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1079/11-3-1998 Βεβαίωση Τοκοχρεωλυτικών δόσεων και παρακολούθηση είσπραξης αυτών υπέρ της ανταλλάξιμης περιουσίας

YΠOIK 1033042/1828/0010Γ/ΠOΛ. 1079/11.3.1998 Βεβαίωση Τοκοχρεωλυτικών δόσεων και παρακολούθηση είσπραξης αυτών υπέρ της ανταλλάξιμης περιουσίας

Με αφορμή την αριθμ. 1008855/400/0010Γ/22.1.98 εγκύκλιό μας προς τις ΔOY κράτους, αναφορικά με την υποβολή στοιχείων βεβαιώσεων, εισπράξεων, διαγραφών, καταθέσεων και πληρωμών που αφορούν τα έσοδα και έξοδα του TAΠAΠ, παρατηρήσαμε τα κατωτέρω:

Πολλά έσοδα υπέρ της ανταλλάξιμης περιουσίας βεβαιώνονται μεν στις κατά τόπους ΔOY αλλά δεν εισπράττονται.

Στην περίπτωση αυτή οι αρμόδιες κτηματικές Υπηρεσίες υποχρεούνται από το νόμο να παρακολουθούν τα δάνεια (καρτέλες) των οφειλετών παράλληλα με τους χρηματικούς καταλόγους και εφόσον διαπιστώσουν ότι έχει παρέλθει έτος χωρίς να πληρωθούν οι τοκ/λυτικές δόσεις εφαρμόζουν τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. β του N.Δ. 547/1970 σύμφωνα με τις οποίες "Εν περιπτώσει καθυστερήσεως μιας τοκοχρεωλυτικής δόσεως πέραν του έτους καθίσταται ληξιπρόθεσμον και απαιτητόν ολόκληρον το ανεξόφλητο χρέος".

Oι εκπρόθεσμοι οφειλέτες ειδοποιούνται να προσέλθουν να εξοφλήσουν τη ληξιπρόθεσμη οφειλή τους μετά των νομίμων προσαυξήσεων.

Μετά την ταμειακή τακτοποίησή τους υποβάλουν αίτηση η οποία τίθεται υπόψη της A/βάθμιας Επιτροπής προκειμένου ν` αποφασισθεί η επαναφορά του υπολοίπου χρέους σε τμηματική καταβολή (δόσεις).

Σε αντίθετη περίπτωση η είσπραξη των ληξιπροθέσμων δόσεων και του συνόλου της απαιτήσεως ως και η εκτέλεση των πωλητηρίων συμβολαίων ενεργούνται σύμφωνα με το νόμο περί εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (άρθρο 15 παρ. 7 του από 24.10.40 B.Δ/τος).

Παρατηρήθηκε ακόμη ότι από ορισμένες υπηρεσίες δεν βεβαιώνονται οι τοκ/λυτικές δόσεις στις κατά τόπους ΔOY, με αποτέλεσμα να μην παρακολουθούνται τα δάνεια των αγοραστών και να εκφεύγει ο έλεγχος των εσόδων της ανταλλάξιμης περιουσίας.

Υστερα από τα ανωτέρω εφιστούμε την προσοχή σας σε ότι αφορά τη βεβαίωση στις κατά τόπους ΔOY των τοκ/λυτικών δόσεων σε βάρος των αγοραστών ανταλλαξίμων κτημάτων, την παρακολούθηση της είσπραξής τους και σε αντίθετη περίπτωση την έγκαιρη ειδοποίηση των ΔOY να κινήσουν τη διαδικασία της είσπραξης ολόκληρης της οφειλής σύμφωνα με τον NEΔE.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!