Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1004/7-1-1998 Τελη χαρτοσήμου κατά την εξόφληση των πρόσθετων φόρων και προστίμων, που επιβάλλονται με τις διατάξεις του ν. 2523-1997

YΠOIK 1003048/40/T.&E.Φ./ΠOΛ. 1004/7.1.1998

Τελη χαρτοσήμου κατά την εξόφληση των πρόσθετων φόρων και προστίμων, που επιβάλλονται με τις διατάξεις του ν. 2523/1997

Σχετικά με το ανώτερω θέμα σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 19 του άρθρου 15 του κώδικα Τελών Χαρτοσήμου, όπως ισχύει, κάθε απόδειξη που εκδίδεται από το Δημόσιο Ταμείο (ήδη Δ.O.Y.) και για πληρωμή που ενεργείται για το Δημόσιο, υπόκειται σε τέλος χαρτοσήμου 2% (πλέον εισφορά OΓA 20%).

Εξάλλου σύμφωνα με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της ίδιας ως άνω παραγράφου 19 του άρθρου 15 του κώδικα Χαρτοσήμου δεν υπόκεινται σε τέλη χαρτοσήμου τα αποδεικτικά καταβολής φόρων γενικά, τελών, δικαιωμάτων, εισφορών και δασμών υπέρ του Δημοσίου, τόσο για το ποσό της κύριας οφειλής, όσο και για την τυχόν προσαύξηση ή το πρόστιμο ή τους τόκους κ.λπ.

2. Οπως έχει γίνει δεκτό από τη Διοίκηση (N.Σ.K. Ολομ. 757/1977, YΠOIK. T 219/27/ΠOΛ. 9/1978, εγκύκλιος 9/Σ. 1786/258/1982), τα αποδεικτικά καταβολής προσαυξήσεων και προστίμων, απαλλάσσονται από τα κατά τα ανωτέρω τέλη χαρτοσήμου μόνο εφόσον αυτά είναι παρακολούθημα κύριας φορολογικής οφειλής.

Αντίθετα, τα αυτοτελή πρόστιμα που δεν είναι παρακολούθημα κύριας οφειλής φόρων, τελων, δικαιωμάτων, εισφορών και δασμών υπέρ του Δημοσίου, υπόκεινται κατά την εξόφλησή τους σε τέλη χαρτοσήμου 2% (πλέον εισφορά OΓA 20%) σύμφωνα με την προαναφερθείσα διάταξη του άρθρου 15 (παρ. 19) του κώδικα Χαρτοσήμου.

3. Υστερα από τις ρυθμίσεις που έγιναν με τις διατάξεις του ν. 2523/1997 ως προς τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα κρίνεται σκόπιμο να διευκρινίσουμε τα εξής, αναφορικά με την υπαγωγή ή μη σε τέλη χαρτοσήμου των σχετικών αποδείξεων:

α) Oι αποδείξεις πληρωμής πρόσθετων φόρων, που επιβάλλονται με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 3 δεν υπόκεινται σε τέλη χαρτοσήμου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 3 δεν υπόκεινται σε τέλη χαρτοσήμου, σύμφωνα με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 19 του άρθρου 15 του κώδικα Χαρτοσήμου.

β) Oι αποδείξεις πληρωμής των προστίμων που επιβάλλονται με τις διατάξεις των άρθρων 7 και 8 και τα οποία αφορούν αντίστοιχα παραβάσεις στην προμήθεια ειδικού σήματος των τελών κυκλοφορίας και παραβάσεις στο τέλος διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων δεν υπόκεινται σε τέλη χαρτοσήμου, καθόσον οι κυρώσεις που προβλέπονται με τις διατάξεις αυτές αποτελούν στην ουσία παρακολούθημα κύριας φορολογικής οφειλής και επομένως εμπίπτουν στην ανωτέρω απαλλακτική διάταξη του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 19 του άρθρου 15 του κώδικα Χαρτοσήμου.

γ) Oι αποδείξεις πληρωμής των προστίμων που επιβάλλονται με τις διατάξεις των άρθρων 4, 5, 6 και 16 και τα οποία αφορούν αντίστοιχα παραβάσεις που απορρεόυν από την κείμενη φορολογική νομοθεσία, παραβάσεις του κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, παραβάσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας και ειδικές παραβάσεις στη φορολογία χαρτοσήμου, υπόκεινται σε τέλη χαρτοσήμου σύμφωνα με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 19 του άρθρου 15 του κώδικα Χαρτοσήμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!