Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Α.ΚΙ.Ο.Ε Κώδικας Δεοντολογίας Λογιστών Φοροτεχνικών

Κώδικας Δεοντολογίας Λογιστών Φοροτεχνικών. Του Αλεβιζακη Παναγιώτη , Εκ/ποu της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας

Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας

Κώδικας Δεοντολογίας Λογιστών Φοροτεχνικών

O κώδικας δεοντολογίας των Λογιστών Φοροτεχνικών που τέθηκε σε εφαρμογή με την υπ΄ αρθμ. 57088 /ΔΙΟΕ-1033/18.12.2013 υπουργική απόφαση , δημιουργήθηκε με σκοπό “τη διασφάλιση της ποιότητας και της διαφάνειας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους Λογιστές και Φοροτεχνικούς για την προστασία τόσο του ηθικού και επαγγελματικού κύρους τους και των νόμιμων δικαιωμάτων κάθε Φυσικού ή Νομικού Προσώπου που χρησιμοποιεί υποχρεωτικά ή προαιρετικά τις υπηρεσίες τους, όσο και του δημοσίου συμφέροντος.” (άρθρο 1 της ανωτέρω υπουργικής απόφασης)

Στα 2,5 χρόνια εφαρμογής του όχι μόνο δεν έχει μπει τάξη στο άναρχο πεδίο δραστηριότητας του επαγγέλματος, τουναντίον έχει ενταθεί η αμφισβήτηση των συναδέλφων οικονομολόγων και καθημερινά βάλλονται από όλες τις συμβαλλόμενες πλευρές.

Είναι γεγονός ότι για τα όποια θετικά ή αρνητικά συμπεράσματα, από την εφαρμογή του, απαιτείται κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι πενιχρά, για τον απλό λόγο ότι είναι ένα νέο εργαλείο που, για την εφαρμογή του, απαιτείται χρόνος και προπαντός εμπιστοσύνη στα όργανα του. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι στο χώρο του επαγγέλματος κυριαρχούσαν και εξακολουθούν να κυριαρχούν ομάδες με αντικρουόμενα συμφέροντα και ιδιαίτερα με διαφορετικό επίπεδο μόρφωσης εξειδίκευσης και κατάρτισης.

Κυριαρχούσε και κυριαρχεί η κουλτούρα ότι Λογιστής – Φοροτεχνικός είναι ο «γρήγορος» και ο «μάγκας» που δεν είναι απαραίτητο το επίπεδο σπουδών , ούτε η διαρκής εκπαίδευσης γιατί θεωρούνται περιττά.

Σ΄ αυτό, λοιπόν, το εργασιακό περιβάλλον που η μόρφωση, η γνώση και η οργάνωση δεν είναι αυτά που καθορίζουν το μέλλον της επιχείρησης, αλλά κριτήρια άσχετα και ξένα με την δεοντολογία του επαγγέλματος, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί κάποιος κώδικας που έχει το «θράσος»να θέτει προς εφαρμογή κάποιους κανόνες.

Η φιλοσοφία, μεταξύ άλλων, που διέπει τον κώδικα δεν είναι απλά να κάνουμε κάτι άοσμα και αόρατα. Πρέπει να βάλουμε το μαχαίρι μέχρι εκεί που πρέπει, με εμπιστοσύνη στα όργανα του και στα άτομα που στελεχώνουν αυτά. Πρέπει να συμβάλλουμε στην ακεραιότητα, στην αντικειμενικότητα, στην επαγγελματική επάρκεια και δέουσα προσοχή (να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση των επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων στο επίπεδο που απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι ο πελάτης ή ο εργοδότης λαμβάνει τις κατάλληλες επαγγελματικές υπηρεσίες, μέσω συνεχούς επιμόρφωσης με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις στην νομοθεσία, την πράξη και τις τεχνικές), στην εχεμύθεια, στην επαγγελματική συμπεριφορά (να συμμορφωνόμαστε με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς), στην κοινωνική υπευθυνότητα.

Επομένως απαιτείται χρόνος και όχι ανανέωση,προκειμένου να γίνει o κώδικας δεοντολογίας ποιο αποτελεσματικός.

Εξάλλου οι προθέσεις όλων αυτών που μιλούν για ανανέωση, συνηγορούν περί του αντιθέτου, αφού ακόμη και η δημιουργία της σχετικής επιτροπής ανανέωσης του κώδικα, δεν ήταν διαδικασία ξεκάθαρη. Τα μέλη που απαρτίζουν την επιτροπή προέρχονται από τον στενό πυρήνα που πρόσκειται στην ομάδα του προεδρείου .

Συνάδελφοι θεωρούμε ότι όλα αυτά που αναφέρονται στον κώδικα, είναι υπέρ αρκετά και επαρκούν να βάλουν τάξη στη λειτουργία του επαγγέλματος Λογιστή - Φοροτεχνικού . Εάν αναρωτηθούμε για την εικόνα που εξακολουθεί να υπάρχει στο χώρο του επαγγέλματος, τότε αβίαστα φθάνουμε στο συμπέρασμα και μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η αναβάθμιση του χώρου μας έρχεται σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα , προηγούνται για μερικούς η διατήρηση και η αύξηση της εκλογικής δύναμη πελατείας.

Κανένας κώδικας δεν πρόκειται να αλλάξει νοοτροπίες και πρακτικές στο χώρο μας, όταν η επιτροπή του κώδικα δεν λειτουργεί αυτόνομα. Η εξάρτηση και ο έλεγχος της επιτροπής από τη κεντρική διοίκηση του ΟΕΕ , είναι αυτά που θα καθορίζουν και τη μη σωστή εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας. Και αυτό γιατί η μέχρι τώρα προϊστορία του ΟΕΕ μας έδειξε ότι η κεντρική διοίκηση πάντα λειτούργησε με κριτήριο την εξασφάλιση της εκλογικής και κομματικής πελατείας παρά την αναβάθμιση του επαγγέλματος και του εργασιακού περιβάλλοντος των συναδέλφων.

Αν πράγματι θέλουμε να βάλουμε τάξη στο χώρο μας αρκεί να συγκροτήσουμε μία επιτροπή, καθ΄ όλα θεσμικά ανεξάρτητη απαρτιζόμενη από έμπειρους και πετυχημένους συναδέλφους που θα λειτουργούν εφαρμόζοντας ένα κώδικα χωρίς παρεμβάσεις με γνώμονα να υπερασπίζονται το επάγγελμα την θέση μας στην κοινωνία και την διαφάνεια που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Όσο για τους τιμοκατάλογους που είδαν το φως της δημοσιότητας , δείχνουν πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι αρκετοί συνάδελφοι που συμμετέχουν στα όργανα του ΟΕΕ. Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά η σχέση μερικών πρωταγωνιστών στα δρώμενα του ΟΕΕ με την πραγματική εργασία και τη φιλοσοφία ύπαρξης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Συνάδελφοι«ειδήμονες» οι ενέργειές σας αυτές απλά διασύρουν τον θεσμό, άσχετα με τις όποιες καλές - αν υπάρχουν– προθέσεις σας.

Κλείνοντας θεωρούμε μεγάλο λάθος να μη δοθεί κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα για την εφαρμογή του νέου κώδικα. Για παράδειγμα την παροχή ελευθερίας και την αμέριστη στήριξη στα όργανα και στα άτομα που τον στελεχώνουν, δεν πρέπει να τα τσιγκουνευτούμε .

Λάθος μεγάλο λάθος - δεν θέλουμε να πιστεύουμε σκοπιμότητα- να ξεκινάμε μια διαδικασία αποδόμησης σε κάτι καινούργιο με το πρόσχημα ότι απαιτούνται αλλαγές.Ποιες αλλαγές μα χθες ήταν που ψηφίστηκε ο κώδικας ; Πότε πρόλαβε ο χρόνος να τον ξεπεράσει ; Μήπως η εφαρμογή του θα δημιουργήσει πρόβλημα στο περιβάλλον αυτών που εμπνευστήκαν τις αλλαγές; Μήπως κάποιοι άλλοι θέλουν να καλύψουν την απραξία τους κάνοντας αλλαγές εκεί που δεν απαιτούνται;

Με Εκτίμηση

Αλεβιζάκης Παναγιώτης

Οικονομολόγος

Μέλος της Κ.Δ. του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος

Εκ/πος της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!